Zioła dobre na wszystko

Warto stosować zioła! Są dobre na wszystko!
Codzienne stosowanie niektórych ziół zmniejsza ryzyko wielu kłopotów zdrowotnych. Kiedy jednak odczuwamy dolegliwości, lepiej przygotować ziołowe mikstury, które poradzą sobie z rozmaitymi objawami.

Zioła używane codziennie przez długi czas mogą naprawdę wiele zdziałać. I to nie tylko dla układu pokarmowego. Pomogą wzmocnić odporność, uzupełnić niedobory witamin i minerałów, a nawet korzystnie wpłynąć na nastrój. Najlepiej jest używać tych świeżych – mają większą wartość leczniczą i odżywczą.

  • Rozmaryn na kaszel – zawarty w rozmarynie olejek pomaga przerzedzić gęstą wydzielinę zalegającą w oskrzelach. Dzięki temu łatwiej ją potem odkrztusić. Kaszel staje się produktywny (pożyteczny), oczyszcza drogi oddechowe, a my szybciej dochodzimy do zdrowia. Rozmaryn ma również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Najlepiej używać go do pieczonych ziemniaków oraz mięs z grilla.
  • Mięta na ból brzucha – zielone, charakterystyczne pachnące listki są skutecznym lekiem rozkurczowym. A to za sprawą kryjącego się w nich mentolu. Mięta ukoi żołądek zarówno wtedy, gdy zjemy coś ciężkostrawnego, jak i wtedy, gdy się denerwujemy np. przed ważnym spotkaniem. Zioło to pasuje do sosu do jagnięciny, a także sałatki pomidorowej, twarożku, deserów i drinków.
  • Kolendra na osłabienie – to świetne zioło o wielkiej mocy. Znajdziemy w niej tyle samo antyoksydantów, ile w cenionych borówkach. Oprócz tego zawiera magnez, potas, żelazo, wapń oraz witaminy C, E i kwas foliowy. Właśnie tych składników potrzebujemy, gdy często chorujemy lub czujemy się wyczerpane. Kolendrą najlepiej przyprawiać dania orientalne, duszone warzywa oraz wszelkie sałatki.
  • Bazylia na bezsenność – w olejku bazyliowym naukowcy znaleźli linalol – substancję o działaniu uspokajającym i kojącym. Pomoże nam pokonać bezsenność. Bazylia świetnie się nadaje do pesto, pasuje też do makaronów i deserów, np. truskawek.
  • Koper na wzdęcia – nawet zwykły koper ogrodowy zawiera olejek lotny, dzięki któremu w subtelny sposób pozbędziemy się gazów w jelitach. Tradycyjnie koper dodaje się do zup i gotowanych ziemniaków. Ale dobrze wiedzieć, że idealnie komponuje się także z łososiem i twarożkiem.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat