Zioła na odporność

Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu!
Na jesienne przeziębienie i przemęczenie, spadek formy, kaprysy pogodowe, doskonałe będą ziołowe napary. Warto pić je profilaktycznie przez cały rok, a nie tylko w sezonie przeziębieniowo-grypowym.

Zioła to naturalne środki wzmacniające, dostarczające organizmowi siły witalnej. Są bogactwem witamin, soli mineralnych i mikroelementów. O tym, jaka część rośliny jest surowcem zielarskim decyduje zawartość substancji czynnych. – Ich rozmieszczenie nie jest równomierne. Różne części tej samej rośliny mogą zawierać różne ilości substancji czynnych. W jednych są one znaczne, w innych  znikome. Surowcem zielarskim jest ta część, w której znajduje się największa ilość substancji czynnych. Może znajdować się w korzeniu, łodydze, kwiatach, liściach, ziarnach lub owocach –  mówi Mateusz Senderski, znawca ziół, praktyk zielarski z ponad 40-letnim doświadczeniem, autor wielu poradników zielarskich, w tym branżowego bestselleru „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie”.

Co wybrać monozioła czy mieszanki?
Stosowanie złożonych kompozycji, zawierających kilka surowców zielarskich
w jednej mieszance, daje bardzo dobre wyniki w łagodzeniu określonych dolegliwości. Działają wielokierunkowo, wywierając określony wpływ na różne układy organizmu człowieka. – Sprawą kluczową jest umiejętność dobrania poszczególnych składników. Jest to praca odpowiedzialna, wymagająca dużej wiedzy o właściwościach roślin leczniczych. Oparta jest na właściwym doborze surowców zielarskich, a także znajomości działania składników biologicznie aktywnych – podkreśla Mateusz Senderski.

Oto ziołowo-owocowa szóstka wspierająca odporność organizmu:

  • Owoce głogu – wzmacniają czynność serca i układu krążenia. Łagodzą ogólnego osłabienia. Zawierają cenne procyjanidy oraz witaminę C i te z grupy B.
  • Owoce dzikiej róży – bogate źródło witaminy C. Działają ogólnie wzmacniająco. Dostarczają też mikroelementów. Źródło witamin B, E, K i prowitaminy A.
  • Owoce aronii – działają przeciwutleniająco, hamując powstawanie wolnych rodników. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Źródło witamin: C, B2, B6, E i PP oraz prowitaminy A.
  • Owoce maliny – źródło kwasów organicznych, antocyjanów, pektyn, witamin: PP, B1, B2, C i E oraz potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Działają wzmacniająco i oczyszczająco, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych.
  • Owoce jarzębiny – zawierają witaminy i sole mineralne. Działają przeciwzapalnie, odtruwająco i przeciwmiażdżycowo. Regulują metabolizm i osłaniają wątrobę.
  • Liść pokrzywy – działa wielostronnie: moczopędnie, wzmacniająco, odżywczo, krwiotwórczo, odtruwająco. Zawiera kwasy organiczne, witaminy A, E, C, B i K, związki aminowe i sole mineralne.

Wszystkie wymienione zioła znajdują się w mieszance (suplemencie diety) ZIOLOVE ODPORNOŚĆ.

Skład: owoc dzikiej róży 20%, owoc głogu 20%, owoc aronii 15%, owoc jarzębiny 15%, owoc żurawiny 10%, owoc maliny 10%, liść pokrzywy 10%

Zawartość opakowania: 40 g (20 saszetek x 2,0 g) 19,90 zł

Fot. Ziolove
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat