Zjedz różowy obiad

Makaron z pesto z buraka - przepis kulinarny. Pamiętaj, by w październiku zbadać się dla mnie!
Każdy sposób jest dobry, by przypomnieć bliskiej osobie jak ważne są badania profilaktyczne. Zwłaszcza w przypadku raka piersi, którego wczesne wykrycie to ogromna szansa na wyleczenie. Dlatego też w październiku, który od ponad 30 lat przybiera odcienie różu i staje się miesiącem świadomości profilaktyki nowotworu piersi, choć jeden obiad w Twoim domu niech będzie różowy! Niech zachęci bliską Ci kobietę, by zbadała się – jeśli nie dla siebie, to dla Ciebie!

Taka też idea przyświeca marce Thermomix®, która z okazji różowego października zorganizowała w tym roku akcję pod hasłem #zbadajsiedlamnie! Punktem wyjścia jest tu codzienność kobiet – mam, babć, córek, żon, partnerek, przyjaciółek, zajętych domem, pracą, rodziną, dbających o wszystkich wokół... tylko nie o siebie. Skoro więc nie masz czasu, by badać się dla siebie #zbadajsiedlamnie! Zbadaj się, bo mi na Tobie zależy, bo Cię kocham, bo nie chcę żebyś zachorowała, bo… Powodów jest mnóstwo!

Jednym z elementów akcji jest publikacja na platformie Cookidoo® wyjątkowej kolekcji różowych przepisów, które w sposób symboliczny mają przypominać o profilaktyce i samobadaniu. Wśród nich znalazł się przepis na makaron z pesto z buraka – idealny, różowy obiad dla najbliższych!

Makaron z pesto z buraka (TM6, TM5)

Składniki

  • 1500 g wody
  • 45 g oliwy z oliwek
  • 1½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki migdałów, w płatkach
  • 1 cytryna, ekologiczna
  • 320 g makaronu pełnoziarnistego, typu spaghetti lub 320 g makaronu orkiszowego, typu spaghetti
  • 250-280 g czerwonego buraka (ok. 1 średnia szt.), pokrojonego na kawałki
  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g płatków drożdżowych, nieaktywnych
  • 4-5 liści bazylii, świeżych
  • liście bazylii, świeże, do dekoracji

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 5 g oliwy i 1 łyżeczkę soli, gotować 10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni uprażyć migdały na złotobrązowy kolor, odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek, z ½ owocu wycisnąć sok, odstawić.
  2. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron, nie zakładać miarki, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C//obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Do naczynia miksującego włożyć burak, orzechy i czosnek, zmiksować 15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pozostałe 40 g oliwy, połowę skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, bazylię i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować 15 s/obr. 8. Pesto z buraka przełożyć do miski z makaronem, wymieszać kopystką. Makaron z pesto z buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany migdałami w płatkach, pozostałą skórką otartą z cytryny i liśćmi bazylii.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

  1. Na kuchence, na suchej patelni uprażyć migdały na złotobrązowy kolor, odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek, z ½ owocu wycisnąć sok, odstawić.
  2. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 5 g oliwy. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Buraka, orzechy i czosnek, zmiksować w blenderze
  4. Dodać pozostałe 40 g oliwy, połowę skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, bazylię i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować na wysokich obrotach. Pesto z buraka przełożyć do miski z makaronem, wymieszać. Makaron z pesto z buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany migdałami w płatkach, pozostałą skórką otartą z cytryny i liśćmi bazylii.

Wskazówka

  • Płatki drożdżowe nieaktywne nadają potrawie delikatnie serowy smak. Dostarczają organizmowi wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, są doskonałym źródłem witamin z grupy B (niekiedy są wzbogacane także witaminą B12). Płatki drożdżowe nieaktywne można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.

Wariant

  • W wersji niewegańskiej, płatki drożdżowe można zastąpić startym parmezanem. Gotowe danie można również podać posypane pokruszonym serem feta lub z łyżką sera ricotta.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat