Zjedz makaron po japońsku

Zjedz makaron po japońsku z House of Asia.
Jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej, obok ryżu, jest makaron. Do najpopularniejszych należą ramen, udon i soba, które bez problemu możemy kupić także w Polsce.

A z czym się je taki japoński makaron?

Ramen to cienki makaron pszenny, który trafił do Japonii z Chin. Jego nazwa nawiązuje do tradycyjnego sposobu wytwarzania (ręcznego wyciąganie nitek makaronu) i pochodzi od słów „la” (ciągnąć) i ,„mniam” (makaron). Makaron Ramen (House of Asia, 7,99 zł) ma skład podobny do innych makaronów np. włoskich, to  różni się smakiem i konsystencją. Jest nieodzownym składnikiem zupy Ramen, która, obok sushi, jest najpopularniejszą w Polsce japońską potrawą. Lekko słone wywary z mięsa, ryb, warzyw, grzybów podbijają smak makaronu Ramen. Powinien być ugotowany al dente, ponieważ po dodaniu do gorącego wywaru jeszcze się dogotuje. Do zupy warto także dodać sos sojowy np. Sos sojowy o obniżonej zawartości soli (House of Asia, zł), by uzyskać niezwykły i dopełniający danie tzw. piąty smak, czyli umami.

Kolejnym klasycznym japońskim produktem jest Makaron Udon (House of Asia, 7,99 zł). Podobnie jak Ramen jest robiony z pszenicy, ale różni się grubością. Świetnie sprawdza się w ciepłych zupach np. z miso, tofu, wakame i tempurą, ale jest pyszny także na zimno. Popularnym i prostym sposobem serwowania makaronu udon na zimno jest zalanie go mieszanką sosu sojowego, mirinu i bulionu dashi, a następnie dodanie np. alg nori, sezamu i dla zaostrzenia smaku wasabi, czy imbiru. Udon można podawać także na lodzie, dzięki czemu zachowuje sprężystość i maczać w ulubionym japońskim sosie. To także świetny składnik sałatek i dań smażonych z dodatkiem warzyw, mięsa, czy ryb.

Makaronem odgrywającym istotną rolę w japońskiej kulturze jest Soba. Tradycyjnie ostatniego dnia roku podawane jest danie Toshikoshi Soba, czyli „Soba mijającego roku”, które symbolizuje długie życie, a łatwe do przegryzienia, cienkie nitki makaronu oznaczają odcięcie się od problemów kończącego się starego roku. Cienki i długi Makaron Soba (House of Asia, 7,99 zł) jest wytwarzany z mąki pszennej i mąki gryczanej, tej ostatniej zawdzięcza charakterystyczną orzechową nutę. Jeden z najpopularniejszych japońskich makaronów, jest wytwarzany od XVII wieku. Soba jest podstawowym składnikiem wielu potraw. W Japonii jest podawany latem na zimno, a zimą na ciepło. Na zimno można zrobić z niego prostą sałatkę z dodatkiem alg morskich i sosu sojowego albo na bambusowym sitku podać przepłukany lodowatą wodą makaron i maczać go w sosie składającym się z dashi i kilku kropli sosu sojowego. Na ciepło jest serwowany w bulionach, daniach smażonych, ze smażonymi w tempurze owocami morza lub warzywami.

Ramen, Udon i Soba sprawdzą się nie tylko w daniach kuchni japońskiej. Każdego z nich można użyć także w potrawach pochodzących z innych krajów. Polski rosół z makaronem Ramen lub Soba, czy zupa pomidorowa z makaronem Udon też będą pyszne.

Makaron Ramen, House of Asia, cena 7,99 zł
Makaron Udon, House of Asia, cena 7,99 zł
Makaron Soba, House of Asia, cena 7,99 zł
Sos sojowy o obniżonej zawartości soli, House of Asia, cena 7,99 zł

Fot. House of Asia
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat