Lekarz postawił sobie za życiowy cel, edukację w dziedzinie zdrowego odżywiania. Napisał wiele książek o zdrowiu, odżywianiu i metodach terapii naturalnej. Ja miałam okazję przeczytać jedną z nich, a mianowicie „Cud oleju palmowego”. Bruce Fife przekonał mnie do tego, że korzystanie z tego specyfiku skutecznie poprawi moje samopoczucie, a przede wszystkim moje zdrowie.
W jaki sposób powstaje olej palmowy? Otrzymywany jest poprzez tłoczenie nasion olejowca gwinejskiego. Nasiona są początkowo bardzo twarde, co utrudnia uzyskiwanie płynu. Najpierw są suszone, później mielone, tłoczone, a na samym końcu rafinowane. Olej o temperaturze pokojowej ma wygląd żółto-brązowego tłuszczu i charakterystyczny zapach. Natomiast po rafinacji, staje się twardą, biało-żółtą masą o neutralnym, przyjemnym smaku.
Bruce Fife przekonuje nas o znakomitym działaniu tego specyfiku. Olej z palmy korzystnie wpływa na krążenie krwi w organizmie i zapobiega wystąpieniu chorób serca, zwiększa wchłanianie witamin i najważniejszych składników odżywczych. Ważny jest też fakt, że olej palmowy zabezpiecza przed nowotworami i wzmacnia odporność, ale również reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga funkcjonowanie wątroby. Jeśli chcesz zadbać o swoją piękną cerę, to również warto zaopatrzyć się w ten specyfik, ponieważ zapobiega on przedwczesnemu starzeniu skóry! Wspomaga suchą i popękaną skórę, bardzo dobrze natłuszcza i uelastycznia. Istotnym faktem jest to, że podobnie jak inne oleje roślinne, ten palmowy nie zawiera cholesterolu. Zawiera za to wysoką wartość naturalnych przeciwutleniaczy.
W książce „Cud oleju palmowego” znajdziecie również niesamowite przepisy z zastosowaniem owego specyfiku. Autor doradza, żeby najlepiej zastąpić inne stałe tłuszcze w swoich daniach, właśnie olejem palmowym. W publikacji doktora Fife znalazły się więc smaczne przepisy, m.in. na smażonego kurczaka po malezyjsku, rosół z kurczaka po malezyjsku, curry krewetkowe, ciastka fasolowe, albo brazylijski gulasz krewetkowy. Oprócz przepisów, książka opatrzona jest dużą liczbą ramek, zdjęć i schematów, które obrazowo przekonują nas do cennych właściwości oleju palmowego.
Zachęcam do sięgnięcia po książkę i zapoznania się z jej zawartością. Autor przekonuje nas, że olej palmowy jest nie tylko niezwykle zdrowy, ale przede wszystkim smaczny. Sięgając po olej palmowy obieramy właściwy kurs. Kurs na zdrowie.
Katarzyna Kratiuk
(katarzyna.kratiuk@dlalejdis.pl)
Bruce Fife, „Cud oleju palmowego”, Białystok, Studio Astropsychologii 2013