Skoro poświęcamy też więcej uwagi lodówkowej logistyce i chętniej zgłębiamy tajniki kuchni zero waste, idźmy za ciosem i w ramach noworocznych postanowień zamieńmy plastikowe lunchboxy na słoiki.
Moda na dania w słoikach zaczęła się już kilka lat temu od uroczych deserków, których składniki układane były warstwowo w małych słoiczkach. Dziś w szklane pojemniki z zakrętką bez problemu zmieścimy także inne posiłki i zabierzemy je w podróż czy do pracy.
Smak zamknięty w szkle
Zamiana tradycyjnego, plastikowego lunchboxa na słoiczek ma naprawdę same plusy. Po pierwsze – bezpieczeństwo. Coraz więcej mówi się o negatywnym wpływie na zdrowie plastikowych pojemników służących do przechowywania i odgrzewania posiłków. Przy słoikach tego problemu nie ma – odkręcasz wieczko i odgrzewasz swój lunch bezpośrednio w mikrofalówce. Dobrze rozmieszczone warstwy i szczelne zamknięcie słoika to także gwarancja zachowania świeżości dania. Po drugie, dania słoikowe w większości są szybkie w przygotowaniu, słoik ułatwia też kontrolowanie wielkości porcji. Po trzecie, słoik zmieścić w nawet niewielkiej torbie i z łatwością wysterylizujesz go w zmywarce.
Zakręć i w drogę!
Powiesz – deser ok, ale jak mam w małym słoiku zmieścić pełnowartościowe śniadanie, czy pożywny lunch, który doda mi energii w pracy? Odpowiedź brzmi – da się! W słoiku bez problemu przechowasz kremowy jogurt z warstwą śniadaniowych płatków kokosowych (które samodzielnie przygotowujesz w urządzeniu Thermomix®) i ulubionych owoców. Dla wyjątkowo zabieganych świetnym rozwiązaniem będzie też nocna owsianka marchewkowo-migdałowa, którą przyszykujesz wieczór wcześniej. A co z lunchem? Niezwykle wdzięczne do przechowywania w słoiku są dania kuchni chińskiej czy azjatyckiej - aromatyczne curry z ciecierzycy i kaszy bulgur czy zupa z grzybami w pięciu smakach. Do tego, w oddzielnym słoiku, niezwykle prosty w przygotowaniu, bo niewymagający pieczenia serniczek Oreo® i menu na cały dzień zamknięte w szkle gotowe!
Wszystkie wymienione dania wydają się niełatwe w przygotowaniu, ale z urządzeniem Thermomix® oraz platformą z przepisami Cookidoo® wykonasz je krok po kroku naprawdę szybko. Możesz obawiać się, że danie przechowywane w słoiku może zabrudzić torbę i nie dotrwać w transporcie z domu do pracy. By dodatkowo zabezpieczyć swój lunch, ale pozostać w duchu eko użyj popularnych ostatnio woskowijek. To bawełniany materiał zabezpieczony mieszanką wosku pszczelego oraz naturalnych olejków, który staje się świetną alternatywą dla torebek śniadaniowych czy folii aluminiowej. W internetowym sklepie Thermomix® znajdziesz komplet woskowijek w dwóch rozmiarach.
Curry z ciecierzycy i kasza bulgur (TM6, TM5)
Składniki
- ¾-1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1-1½ łyżeczki nasion kolendry
- 3 goździki
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1-2 ząbki czosnku
- 5-10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15-20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g oleju rzepakowego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
- 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego, plus dodatkowa ilość do smaku
- 1¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 680-720 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy (3 puszki)
- 1200 g wody
- 250 g kaszy bulgur
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- 1 limonka, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do dekoracji
Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski, nasiona kolendry, goździki i gorczycę, prażyć 3 min/120°C/obr. 1, następnie zmielić 1 min/obr. 10.
- Dodać czosnek, papryczkę chili i imbir, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
- Dodać cebulę i 20 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, koncentrat bulionu warzywnego, sok z limonki i ¾ łyżeczki soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 10 min/Varoma/obr. 2.
- Dodać ciecierzycę, gotować 5 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Przełożyć do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (530 ml). Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 10 g oleju, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, gotować 17 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowaną kaszę przełożyć do słoików z ciecierzycą curry, udekorować liśćmi kolendry i ćwiartkami limonki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować na wynos i podgrzać przed podaniem.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
- Kmin rzymski, nasiona kolendry, goździki i gorczycę rozgnieść w moździerzu i uprażyć na patelni.
- Czosnek, papryczkę chili i imbir rozdrobnić. Cebulę posiekać.
- W garnku rozgrzać 20 g oleju, dodać cebulę, wymieszane przyprawy, czosnek, papryczkę chili i imbir. Dusić kilka minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, koncentrat bulionu warzywnego, sok z limonki i ¾ łyżeczki soli odparowywać bez przykrycia ok. 15-20 minut.
- Dodać ciecierzycę, gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Przełożyć do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (530 ml).
- Słoiczek uzupełnić warstwą ugotowanej kaszy bulgur z odrobiną oliwy.
Wskazówka
- Przygotowanie curry z ciecierzycy i kaszy bulgur w słoiku pozwala na zabranie dania ze sobą w wygodny sposób, np. do pracy, szkoły lub na piknik, jednak można je również przygotować tradycyjnie.
- Curry z ciecierzycy i kaszę bulgur przed podaniem można podgrzać np. w kuchence mikrofalowej, zdejmując uprzednio zakrętkę.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa