Zostaw plastiki, zrób miejsce na słoiki!

Curry z ciecierzycy i kasza bulgur - przepis kulinarny.
Bycie eko w kuchni, już dawno przestało być modą, a stało się elementem codzienności. Po poranną kawę do ulubionej kawiarni wpadamy z własnym kubkiem, zakupy w markecie robimy nie tylko z bawełnianą torbą, ale i z wielorazowymi woreczkami na warzywa i owoce.

Skoro poświęcamy też więcej uwagi lodówkowej logistyce i chętniej zgłębiamy tajniki kuchni zero waste, idźmy za ciosem i w ramach noworocznych postanowień zamieńmy plastikowe lunchboxy na słoiki.

Moda na dania w słoikach zaczęła się już kilka lat temu od uroczych deserków, których składniki układane były warstwowo w małych słoiczkach. Dziś w szklane pojemniki z zakrętką bez problemu zmieścimy także inne posiłki i zabierzemy je w podróż czy do pracy.

Smak zamknięty w szkle
Zamiana tradycyjnego, plastikowego lunchboxa na słoiczek ma naprawdę same plusy. Po pierwsze – bezpieczeństwo. Coraz więcej mówi się o negatywnym wpływie na zdrowie plastikowych pojemników służących do przechowywania i odgrzewania posiłków. Przy słoikach tego problemu nie ma – odkręcasz wieczko i odgrzewasz swój lunch bezpośrednio w mikrofalówce. Dobrze rozmieszczone warstwy i szczelne zamknięcie słoika to także gwarancja zachowania świeżości dania. Po drugie, dania słoikowe w większości są szybkie w przygotowaniu, słoik ułatwia też kontrolowanie wielkości porcji. Po trzecie, słoik zmieścić w nawet niewielkiej torbie i z łatwością wysterylizujesz go w zmywarce.

Zakręć i w drogę!
Powiesz – deser ok, ale jak mam w małym słoiku zmieścić pełnowartościowe śniadanie, czy pożywny lunch, który doda mi energii w pracy? Odpowiedź brzmi – da się! W słoiku bez problemu przechowasz kremowy jogurt z warstwą śniadaniowych płatków kokosowych (które samodzielnie przygotowujesz w urządzeniu Thermomix®) i ulubionych owoców. Dla wyjątkowo zabieganych świetnym rozwiązaniem będzie też nocna owsianka marchewkowo-migdałowa, którą przyszykujesz wieczór wcześniej. A co z lunchem? Niezwykle wdzięczne do przechowywania w słoiku są dania kuchni chińskiej czy azjatyckiej - aromatyczne curry z ciecierzycy i kaszy bulgur czy zupa z grzybami w pięciu smakach. Do tego, w oddzielnym słoiku, niezwykle prosty w przygotowaniu, bo niewymagający pieczenia serniczek Oreo® i menu na cały dzień zamknięte w szkle gotowe!

Wszystkie wymienione dania wydają się niełatwe w przygotowaniu, ale z urządzeniem Thermomix® oraz platformą z przepisami Cookidoo® wykonasz je krok po kroku naprawdę szybko. Możesz obawiać się, że danie przechowywane w słoiku może zabrudzić torbę i nie dotrwać w transporcie z domu do pracy. By dodatkowo zabezpieczyć swój lunch, ale pozostać w duchu eko użyj popularnych ostatnio woskowijek. To bawełniany materiał zabezpieczony mieszanką wosku pszczelego oraz naturalnych olejków, który staje się świetną alternatywą dla torebek śniadaniowych czy folii aluminiowej. W internetowym sklepie Thermomix® znajdziesz komplet woskowijek w dwóch rozmiarach.

Curry z ciecierzycy i kasza bulgur (TM6, TM5)

Składniki

  • ¾-1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1-1½ łyżeczki nasion kolendry
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15-20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 680-720 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy (3 puszki)
  • 1200 g wody
  • 250 g kaszy bulgur
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
  • 1 limonka, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski, nasiona kolendry, goździki i gorczycę, prażyć 3 min/120°C/obr. 1, następnie zmielić 1 min/obr. 10.
  2. Dodać czosnek, papryczkę chili i imbir, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
  3. Dodać cebulę i 20 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, koncentrat bulionu warzywnego, sok z limonki i ¾ łyżeczki soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 10 min/Varoma/obr. 2.
  5. Dodać ciecierzycę, gotować 5 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Przełożyć do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (530 ml). Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 10 g oleju, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, gotować 17 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowaną kaszę przełożyć do słoików z ciecierzycą curry, udekorować liśćmi kolendry i ćwiartkami limonki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować na wynos i podgrzać przed podaniem.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

  1. Kmin rzymski, nasiona kolendry, goździki i gorczycę rozgnieść w moździerzu i uprażyć na patelni.
  2. Czosnek, papryczkę chili i imbir rozdrobnić. Cebulę posiekać.
  3. W garnku rozgrzać 20 g oleju, dodać cebulę, wymieszane przyprawy, czosnek, papryczkę chili i imbir. Dusić kilka minut.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, koncentrat bulionu warzywnego, sok z limonki i ¾ łyżeczki soli odparowywać bez przykrycia ok. 15-20 minut.
  5. Dodać ciecierzycę, gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Przełożyć do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (530 ml).
  6. Słoiczek uzupełnić warstwą ugotowanej kaszy bulgur z odrobiną oliwy.

Wskazówka

  • Przygotowanie curry z ciecierzycy i kaszy bulgur w słoiku pozwala na zabranie dania ze sobą w wygodny sposób, np. do pracy, szkoły lub na piknik, jednak można je również przygotować tradycyjnie.
  • Curry z ciecierzycy i kaszę bulgur przed podaniem można podgrzać np. w kuchence mikrofalowej, zdejmując uprzednio zakrętkę.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa







Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat