Źródła błonnika pokarmowego

Błonnik pokarmowy - gdzie możemy go znaleźć i czemu warto go szukać?
Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym, stanowi nietrawione przez układ pokarmowy człowieka składniki roślin, do których zaliczamy celulozę, pektyny, gumy, skrobię oporną czy ligniny.

Część z tych związków jest rozpuszczalna w wodzie i tworzy żele w przewodzie pokarmowym, które wiążą m.in. związki toksyczne i różne metabolity. Frakcje błonnika nierozpuszczalnego działają natomiast w jelicie jak szczotka, oczyszczając ściany jelit z resztek pokarmowych. Każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 20 g błonnika, najlepiej ok. 30-35 g/dobę.

Dlaczego błonnika nie powinno brakować w diecie?

Błonnik pokarmowy pełni ważne funkcje w organizmie człowieka:

  • Przyspiesza pasaż jelitowy oraz zwiększa objętość mas kałowych, ułatwiając wypróżnianie,
  • Działa ochronnie na ściany przewodu pokarmowego,
  • Bierze udział w procesach fermentacyjnych w jelicie grubym,
  • Bierze udział w usuwaniu substancji toksycznych,
  • Wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL, czyli „złego cholesterolu”,
  • Wpływa na redukcję poziomu stężenia glukozy po posiłku, a także obniża stężenie insuliny,
  • Pozytywnie wpływa na rozwój mikroflory jelit,
  • Wydłuża czas odczuwania sytości,
  • Wysokie spożycie błonnika zmniejsza ryzyko m.in. nadwagi i otyłości, a także cukrzycy typu 2, nowotworów, chorób serca.

Żywność bogata w błonnik
Źródłem błonnika w diecie są produkty pochodzenia roślinnego. Największe jego ilości znajdują się w pełnoziarnistych przetworach zbożowych, takich jak otręby, płatki i pieczywo. Bogate w ten składnik pokarmowy są także nasiona i orzechy. Codzienna porcja warzyw i owoców (szczególnie jagodowych) również wniesie do diety znaczną ilość włókna pokarmowego.

Zawartość błonnika pokarmowego w wybranych produktach spożywczych.

Żywność Zawartość błonnika pokarmowego w g/100 g produktu
Otręby pszenne 42,4
Wiórki kokosowe
21,1
Mak
20,5
Nasiona strączkowe, suche
15,0
Zarodki pszenne 14,0
Figi świeże
12,9
Migdały
12,9
Mąka pszenna razowa
10,8
Płatki pszenne
10,1
Pumpernikiel
9,4
Chleb żytni pełnoziarnisty
9,1
Orzechy laskowe
8,9
Porzeczki
7,9
Płatki owsiane
6,9
Maliny
6,7
Bułki grahamki
6,7
Orzechy włoskie
6,5
Chleb graham
6,4
Pistacje
6,1
Groszek zielony
6,0
Kasza gryczana, sucha
5,9
Bób
5,8
Brukselka 5,4
Kasza pęczak, sucha
5,4
Pestki dyni
5,3
Pietruszka 4,9
Seler 4,9
Chleb żytni jasny 4,1
Fasola szparagowa 3,9
Siemię lniane 3,9
Jarmuż 3,8

Fot. Akademii wiedzy o żywieniu Polskiego Towarzystwa Dietetyki
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat