Część z tych związków jest rozpuszczalna w wodzie i tworzy żele w przewodzie pokarmowym, które wiążą m.in. związki toksyczne i różne metabolity. Frakcje błonnika nierozpuszczalnego działają natomiast w jelicie jak szczotka, oczyszczając ściany jelit z resztek pokarmowych. Każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 20 g błonnika, najlepiej ok. 30-35 g/dobę.
Dlaczego błonnika nie powinno brakować w diecie?
Błonnik pokarmowy pełni ważne funkcje w organizmie człowieka:
Żywność bogata w błonnik
Źródłem błonnika w diecie są produkty pochodzenia roślinnego. Największe jego ilości znajdują się w pełnoziarnistych przetworach zbożowych, takich jak otręby, płatki i pieczywo. Bogate w ten składnik pokarmowy są także nasiona i orzechy. Codzienna porcja warzyw i owoców (szczególnie jagodowych) również wniesie do diety znaczną ilość włókna pokarmowego.
Zawartość błonnika pokarmowego w wybranych produktach spożywczych.
Żywność | Zawartość błonnika pokarmowego w g/100 g produktu |
Otręby pszenne | 42,4 |
Wiórki kokosowe |
21,1 |
Mak |
20,5 |
Nasiona strączkowe, suche |
15,0 |
Zarodki pszenne | 14,0 |
Figi świeże |
12,9 |
Migdały |
12,9 |
Mąka pszenna razowa |
10,8 |
Płatki pszenne |
10,1 |
Pumpernikiel |
9,4 |
Chleb żytni pełnoziarnisty |
9,1 |
Orzechy laskowe |
8,9 |
Porzeczki |
7,9 |
Płatki owsiane |
6,9 |
Maliny |
6,7 |
Bułki grahamki |
6,7 |
Orzechy włoskie |
6,5 |
Chleb graham |
6,4 |
Pistacje |
6,1 |
Groszek zielony |
6,0 |
Kasza gryczana, sucha |
5,9 |
Bób |
5,8 |
Brukselka | 5,4 |
Kasza pęczak, sucha |
5,4 |
Pestki dyni |
5,3 |
Pietruszka | 4,9 |
Seler | 4,9 |
Chleb żytni jasny | 4,1 |
Fasola szparagowa | 3,9 |
Siemię lniane | 3,9 |
Jarmuż | 3,8 |
Fot. Akademii wiedzy o żywieniu Polskiego Towarzystwa Dietetyki
Informacja prasowa