Zrównoważona dieta roślinna

Produkty Huel w 100% wegańskie.
Obecny system żywności jest odpowiedzialny za ok. 30% globalnej emisji gazów cieplarnianych, dlatego jedną z najważniejszych rzeczy, które możemy zmienić jako jednostki, jest wybieranie żywności, która ma mniejszy wpływ na środowisko.

To niekoniecznie oznacza rezygnację z produktów zwierzęcych, a raczej zachęcanie większej liczby osób do dokonywania bardziej świadomych i etycznych wyborów żywieniowych.

Najnowsze źródła pokazują, że przestawiając się na jeden roślinny posiłek dziennie, można obniżyć emisję dwutlenku węgla związaną z jedzeniem nawet o 35%.  Wybierając dwa posiłki, można go zmniejszyć do prawie 50%1. Istnieje również wiele badań, które pokazują, że ziarna, owoce i warzywa mają znacznie mniejszy wpływ niż żywność pochodzenia zwierzęcego.2

Ludzie zaczynają rozumieć, że jesteśmy na drodze do niebezpiecznego poziomu globalnego ocieplenia. Im dłużej zwlekamy ze zredukowaniem emisji gazów, tym gorsze i nieodwracalne będą tego konsekwencje. Zgodnie z Programem ochrony środowiska ONZ musimy zmniejszyć globalne emisje o 50% w ciągu następnych dziesięciu lat, aby utrzymać ocieplenie w granicach 1,5 stopnia3.

Aby poradzić sobie ze zmianami klimatu, nie możemy ignorować potrzeby zmiany wzorców żywieniowych. Jednocześnie należy wdrążyć rozwiązania less waste i dbać o ograniczenie marnotrawienia żywności oraz znaczne poprawić wydajność we wszystkich praktykach produkcji żywności. Zmniejszenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najbardziej skutecznych działań, jakie możemy podjąć, aby jednogłośnie i natychmiastowo ograniczyć zmiany klimatu. Jeśli wszyscy zrobimy „trochę”, wspólnie możemy wywrzeć ogromny wpływ i ostatecznie będzie to również lepsze dla naszego zdrowia.

Jessica Sansom, Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju w Huel, zachęca do działania: „Jesteśmy w kluczowym punkcie krytycznym, który określi poziom ocieplenia, z którym będziemy żyć. Przed nami zadanie utrzymania ocieplenia na poziomie 1,5 stopnia, które może być zniechęcające i znaczące, ale jest też możliwe, jeśli podejmiemy działanie już teraz. Prywatnie trudno jest ustalić, od czego zacząć i które działania naprawdę będą miały znaczenie - w Huel chcemy pomóc naszym klientom zrozumieć problem i zaoferować jedno potencjalne rozwiązanie”.

Julian Hearn, założyciel marki roślinnej Huel, również nie jest weganinem i jednocześnie wyjaśnia, że taki styl życia nie jest dla wszystkich. Podkreśla jednak, że lepszą opcją jest dokonywanie bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych przez większą liczbę osób i zwiększanie ilości pokarmów roślinnych w diecie.
Wszyscy jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jak powinniśmy jeść, aby dbać o siebie, a ludzie są obecnie coraz bardziej świadomi wpływu swojej diety na zmiany klimatu i tego, że sposób, w jaki jemy, powoduje ogromne obciążenie planety. Istnieje wiele sposobów na zdrową, mało szkodliwą i zrównoważoną dietę. Zrównoważony rozwój jest kluczową częścią misji Huel, zapewniając klientom pożywny i wygodny sposób na zwiększenie posiłków roślinnych w ich diecie dzięki pełnowartościowej żywności wytwarzanej przy minimalnym wpływie na środowisko.

Co ciekawe, jedno opakowanie Huel wystarcza na ok. 14 posiłków, co sprawia, że powstaje znacznie mniej odpadów, a roczny termin przydatności pozwala marnować mniej żywności.

Bibliografia
1Scarborough, P., Appleby, P.N., Mizdrak, A. et al. 2014.  Dietary greenhouse gas emissions of meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans in the UK. Climatic Change (2014) 125: 179.
2Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems.  Lancet 2019; Issue 10170, 393: 447-92
3United Nations Environment Programme. Emissions Gap Report 2018, November 2018.

Fot. Huel
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat