Zupa z grillowanego kurczaka z tortillą i kremem tequila

Przepis na zupę z grillowanego kurczaka z tortillą i kremem tequila.
Poziom trudności: średni; Czas przygotowania: 35 min; Czas gotowania: 1/4 godz; Porcja dla: 4-6 porcji

Składniki
Marynata:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60ml tequili
  • Sok z dwóch limonek
  • 1 marynowana ostra papryczka
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 4 skrzydełka z kurczaka, bez skóry


Zupa:

  • 1 papryczka jalapeno, podsmażona, zmielona
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółta cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól i pieprz
  • 1,9l bulionu
  • 410g pomidorów z puszki
  • Skórka i sok z 1 limonki
  • 1 tortilla, pokrojona w paski


Dodatkowo:

  • 590ml oleju do smażenia
  • 8 tortilli, pokrojonych w paski
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta chilli
  • 150ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki tequili
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 awokado, pokrojone
  • Ćwiartki limonki, do przybrania


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na marynatę (oprócz skrzydełek) umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Umieść razem z kurczakiem w plastikowej torebce, przechowuj w lodówce przez 6-8 godzin.
  2. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Dodaj papryczkę jalapeno i smaż, aż skórka się pomarszczy. Przełóż do małej miseczki i przykryj plastikową folią, aby skórka łatwo odeszła. Gdy ostygnie, usuń ją wraz z ziarnami i drobno poszatkuj lub zmiel.
  3. W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj cebulę i podsmażaj aż zacznie się karmelizować, około 5-7 minut. Dodaj czosnek, zmieloną papryczkę jalapeno, przyprawę chilli, kminek, sóli pieprz. Gotuj przez 3-4 minuty uważając, aby nie przypalić mieszanki.
  4. W garnku zagotuj bulion, dodaj pomidory i sok z limonki. Dodaj kawałki tortilli i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrywki przez 30 minut. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
  5. Gdy baza zupy się gotuje, na patelni grillowej usmaż kurczaka wyjętego z marynaty przez 14-18 minut. Przełóż na duży talerz i gdy ostygnie, usuń skórę i kości i porwij na kawałki. Nie dopuśćdo całkowitego wystygnięcia.
  6. Rozgrzej olej w frytkownicy do 180°C. Dodaj paski tortilli i smaż, aż będą złocisto-brązowe. Przełóż na ręcznik papierowy, dopraw solą i szczyptą chilli.
  7. Połącz kwaśną śmietanę z dwoma łyżkami tequili i pozostałą skórką z limonki w małej miseczce, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Ułóż część porwanych kawałków kurczaka na dnie każdej miseczki i wlej gorącą zupę. Na wierzchu ułóż kawałki awokado, usmażone paski tortilli, krem z tequili i świeżą kolendrę. Ozdób ćwiartką limonki. Podawaj gorące.


Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat