Zupa z grillowanego kurczaka z tortillą i kremem tequila
Poziom trudności: średni; Czas przygotowania: 35 min; Czas gotowania: 1/4 godz; Porcja dla: 4-6 porcji
Składniki
Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 60ml tequili
- Sok z dwóch limonek
- 1 marynowana ostra papryczka
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka chilli
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 4 skrzydełka z kurczaka, bez skóry
Zupa:
- 1 papryczka jalapeno, podsmażona, zmielona
- 1 łyżka oleju
- 1 żółta cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka kminku
- Sól i pieprz
- 1,9l bulionu
- 410g pomidorów z puszki
- Skórka i sok z 1 limonki
- 1 tortilla, pokrojona w paski
Dodatkowo:
- 590ml oleju do smażenia
- 8 tortilli, pokrojonych w paski
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta chilli
- 150ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki tequili
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 awokado, pokrojone
- Ćwiartki limonki, do przybrania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na marynatę (oprócz skrzydełek) umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Umieść razem z kurczakiem w plastikowej torebce, przechowuj w lodówce przez 6-8 godzin.
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Dodaj papryczkę jalapeno i smaż, aż skórka się pomarszczy. Przełóż do małej miseczki i przykryj plastikową folią, aby skórka łatwo odeszła. Gdy ostygnie, usuń ją wraz z ziarnami i drobno poszatkuj lub zmiel.
- W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj cebulę i podsmażaj aż zacznie się karmelizować, około 5-7 minut. Dodaj czosnek, zmieloną papryczkę jalapeno, przyprawę chilli, kminek, sóli pieprz. Gotuj przez 3-4 minuty uważając, aby nie przypalić mieszanki.
- W garnku zagotuj bulion, dodaj pomidory i sok z limonki. Dodaj kawałki tortilli i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrywki przez 30 minut. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
- Gdy baza zupy się gotuje, na patelni grillowej usmaż kurczaka wyjętego z marynaty przez 14-18 minut. Przełóż na duży talerz i gdy ostygnie, usuń skórę i kości i porwij na kawałki. Nie dopuśćdo całkowitego wystygnięcia.
- Rozgrzej olej w frytkownicy do 180°C. Dodaj paski tortilli i smaż, aż będą złocisto-brązowe. Przełóż na ręcznik papierowy, dopraw solą i szczyptą chilli.
- Połącz kwaśną śmietanę z dwoma łyżkami tequili i pozostałą skórką z limonki w małej miseczce, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ułóż część porwanych kawałków kurczaka na dnie każdej miseczki i wlej gorącą zupę. Na wierzchu ułóż kawałki awokado, usmażone paski tortilli, krem z tequili i świeżą kolendrę. Ozdób ćwiartką limonki. Podawaj gorące.
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa