Żurawina, borówka i powidła – najlepsze dodatki do potraw

Żurawina, borówka i powidła – najlepsze dodatki do potraw od Łowicza.
Pieczone mięsa, szlachetne gatunki serów, sosy i ciasta – żurawina, borówka i powidła idealnie pasują do niemal wszystkich dań.

Przygotowane z najlepszych polskich owoców dodatki do potraw od Łowicza w okresie świąt Bożego Narodzenia ozdobią nasze świąteczne wyroby i dodadzą im wyjątkowego smaku.

Po surowe owoce borówki i żurawiny nie sięgamy zbyt często ze względu na ich cierpki smak. Co innego przetwory – są bardzo cenione w polskiej kuchni, a ze zdrowotnych właściwości darów lasu możemy dzięki temu korzystać cały rok.

W okresie świąt żurawina, borówka i powidła węgierkowe od Łowicza jeszcze bardziej zyskują na wartości – podkreślają smak potraw, uszczęśliwiają smakoszy mięs i serów oraz urozmaicają bożonarodzeniowe menu o dodatki przygotowane z najwyższej jakości polskich owoców.

Żurawina – do mięs, wędlin, serów i na słodko
Można ją dodawać do ciast, mięs i serów, przygotowywać z nią sosy i ciekawe przekąski, np. pieczone jabłka lub jabłuszka w cieście podane z żurawiną. Przepis jest prosty – jabłka miksujemy z mlekiem, dodajemy cukier, mąkę i cynamon. Po zmiksowaniu wyjdzie nam ciasto jak na naleśniki. Obtaczamy nim pokrojone w plasterki jabłuszka, po usmażeniu na każde jabłuszko kładziemy po łyżce żurawiny. Takie jabłuszka mogą być lekkim deserem po świątecznej kolacji.
W okresie świątecznym jako przekąska sprawdzą się też różne rodzaje serów podane z żurawiną – na gorąco lub na zimno. Ser najlepiej grillować w piekarniku nastawionym na 180 stopni aż będzie miękki w środku i podać go z żurawiną.
Z kolei dobrym dodatkiem do kawy będą pyszne drożdżówki z żurawiną. Daniem głównym w okresie świątecznym może być np. pieczona kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami lub ryba z sosem żurawinowym. Jak przygotować sos? To proste – wystarczy wymieszać po trzy łyżki: żurawiny, pikantnego ketchupu, gęstej śmietany i majonezu.
Żurawina Łowicz dostępna jest w wygodnym słoiczku 230 g – cena półkowa ok. 5,70zł

Borówka – składnik pysznych sosów, dań mięsnych lub wege
Podobnie jak żurawina jest wymarzonym dodatkiem do dziczyzny, pieczonych mięs i pasztetów. Borówka często gości w kuchni wegetariańskiej – m.in. jako dodatek do serów pleśniowych. Można z nią również przygotować szybkie i pyszne śniadanie – np. borówkę podać z bułeczkami maślanymi.
Borówka jest również idealnym składnikiem sosów. Najprostszy borówkowy sos przygotowuje się w mniej niż pięć minut: wystarczy pół szklanki borówki wymieszać z połową szklanki chrzanu, do tego dodać łyżkę majonezu i jogurtu naturalnego. Jeśli do tego dołożymy żurawinę, trzy ząbki czosnku i musztardę – sos zyska jeszcze ciekawszy i bogatszy smak jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. 
Łowicz Borówka przygotowana została z najlepszych polskich borówek, można ją kupić w słoiczku 230 g. - cena półkowa ok. 5,70zł

Powidła węgierkowe – klasyka przetwórstwa
Powidła węgierkowe Łowicz powstały według tradycyjnej receptury z najlepszych polskich śliwek węgierek. Niezastąpione do piernika i innych ciast, które przygotowujemy na święta, ale najlepiej i tak smakują na pajdzie chleba z białym serem. Jeśli jednak zdecydujemy się przygotować świąteczny piernik – do tradycyjnego przepisu warto dodać trochę miodu, cynamonu i przyprawy korzennej. Gdy ciasto wystygnie – wystarczy przekroić je wzdłuż i posmarować powidłami węgierkowymi Łowicz, aby uzyskać apetyczny wygląd i niepowtarzalny smak.
Powidła węgierkowe Łowicz dostępne są w słoiczku 290 g - cena półkowa ok. 5,60zł

Fot. Agros-Nova
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat