Przygotowane z najlepszych polskich owoców dodatki do potraw od Łowicza w okresie świąt Bożego Narodzenia ozdobią nasze świąteczne wyroby i dodadzą im wyjątkowego smaku.
Po surowe owoce borówki i żurawiny nie sięgamy zbyt często ze względu na ich cierpki smak. Co innego przetwory – są bardzo cenione w polskiej kuchni, a ze zdrowotnych właściwości darów lasu możemy dzięki temu korzystać cały rok.
W okresie świąt żurawina, borówka i powidła węgierkowe od Łowicza jeszcze bardziej zyskują na wartości – podkreślają smak potraw, uszczęśliwiają smakoszy mięs i serów oraz urozmaicają bożonarodzeniowe menu o dodatki przygotowane z najwyższej jakości polskich owoców.
Żurawina – do mięs, wędlin, serów i na słodko
Można ją dodawać do ciast, mięs i serów, przygotowywać z nią sosy i ciekawe przekąski, np. pieczone jabłka lub jabłuszka w cieście podane z żurawiną. Przepis jest prosty – jabłka miksujemy z mlekiem, dodajemy cukier, mąkę i cynamon. Po zmiksowaniu wyjdzie nam ciasto jak na naleśniki. Obtaczamy nim pokrojone w plasterki jabłuszka, po usmażeniu na każde jabłuszko kładziemy po łyżce żurawiny. Takie jabłuszka mogą być lekkim deserem po świątecznej kolacji.
W okresie świątecznym jako przekąska sprawdzą się też różne rodzaje serów podane z żurawiną – na gorąco lub na zimno. Ser najlepiej grillować w piekarniku nastawionym na 180 stopni aż będzie miękki w środku i podać go z żurawiną.
Z kolei dobrym dodatkiem do kawy będą pyszne drożdżówki z żurawiną. Daniem głównym w okresie świątecznym może być np. pieczona kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami lub ryba z sosem żurawinowym. Jak przygotować sos? To proste – wystarczy wymieszać po trzy łyżki: żurawiny, pikantnego ketchupu, gęstej śmietany i majonezu.
Żurawina Łowicz dostępna jest w wygodnym słoiczku 230 g – cena półkowa ok. 5,70zł
Borówka – składnik pysznych sosów, dań mięsnych lub wege
Podobnie jak żurawina jest wymarzonym dodatkiem do dziczyzny, pieczonych mięs i pasztetów. Borówka często gości w kuchni wegetariańskiej – m.in. jako dodatek do serów pleśniowych. Można z nią również przygotować szybkie i pyszne śniadanie – np. borówkę podać z bułeczkami maślanymi.
Borówka jest również idealnym składnikiem sosów. Najprostszy borówkowy sos przygotowuje się w mniej niż pięć minut: wystarczy pół szklanki borówki wymieszać z połową szklanki chrzanu, do tego dodać łyżkę majonezu i jogurtu naturalnego. Jeśli do tego dołożymy żurawinę, trzy ząbki czosnku i musztardę – sos zyska jeszcze ciekawszy i bogatszy smak jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Łowicz Borówka przygotowana została z najlepszych polskich borówek, można ją kupić w słoiczku 230 g. - cena półkowa ok. 5,70zł
Powidła węgierkowe – klasyka przetwórstwa
Powidła węgierkowe Łowicz powstały według tradycyjnej receptury z najlepszych polskich śliwek węgierek. Niezastąpione do piernika i innych ciast, które przygotowujemy na święta, ale najlepiej i tak smakują na pajdzie chleba z białym serem. Jeśli jednak zdecydujemy się przygotować świąteczny piernik – do tradycyjnego przepisu warto dodać trochę miodu, cynamonu i przyprawy korzennej. Gdy ciasto wystygnie – wystarczy przekroić je wzdłuż i posmarować powidłami węgierkowymi Łowicz, aby uzyskać apetyczny wygląd i niepowtarzalny smak.
Powidła węgierkowe Łowicz dostępne są w słoiczku 290 g - cena półkowa ok. 5,60zł
Fot. Agros-Nova
IP