Żurek orientalny

Przepis na żurek orientalny.
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 25 min.

Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 1 litr zakwasu na żurek
  • 1 litr mleczka kokosowego
  • 300 g wędzonego węgorza
  • 1 duży liść kaffiru
  • 1 duży liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 15 g grzybów Mun
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz i sól do smaku
  • kilka listków kolendry do dekoracji
  • 4 jajka ugotowane na twardo


Sposób przygotowania:

  1. Zakwas wlej do garnka. Dodaj liście laurowy i kaffiru, ziele angielskie i połamane grzyby Mun. Całość zagotuj.
  2. Wlej mleczko kokosowe. Dodaj chrzan i wlej bulion. Mieszaj i zagotuj. Na koniec dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  3. Jajka obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Węgorza porwij na kawałki i oczyść z ości.
  4. Do miseczek nałóż porcję wędzonej ryby. Wlej żurek. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajek i udekoruj listkami kolendry.


POLECANE PRODUKTY

Mlec zko Kokosowe UHT 17-18%, House of Asia, 9,99 zł
Grzyby Mun krojone, House of Asia, 5,75 zł

Fot. House of Asia
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat