Składniki:
- 3 litry bulionu warzywnego
- 1 litr zakwasu na żurek
- 1 litr mleczka kokosowego
- 300 g wędzonego węgorza
- 1 duży liść kaffiru
- 1 duży liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 15 g grzybów Mun
- 3 łyżki chrzanu
- 2 łyżki majeranku
- pieprz i sól do smaku
- kilka listków kolendry do dekoracji
- 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
- Zakwas wlej do garnka. Dodaj liście laurowy i kaffiru, ziele angielskie i połamane grzyby Mun. Całość zagotuj.
- Wlej mleczko kokosowe. Dodaj chrzan i wlej bulion. Mieszaj i zagotuj. Na koniec dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
- Jajka obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Węgorza porwij na kawałki i oczyść z ości.
- Do miseczek nałóż porcję wędzonej ryby. Wlej żurek. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajek i udekoruj listkami kolendry.
POLECANE PRODUKTY
Mlec zko Kokosowe UHT 17-18%, House of Asia, 9,99 zł
Grzyby Mun krojone, House of Asia, 5,75 zł
Fot. House of Asia
Informacja prasowa