Żurek staropolski

Przepis na żurek staropolski.
Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Prezentujemy poniżej przepis, który umili świąteczny czas, a jednocześnie zapewni wspaniały smak świąt.

Składniki:

  • kości wędzone od schabu - ½ kg
  • marchew - 1 średnia szt.
  • seler - ½ średniej szt.
  • woda - ok. 2,5l
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 5-6 ziarnek
  • gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
  • śmietana kwaśna 18% - 300ml
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek - 3 ząbki
  • biała kiełbasa surowa - ½ kg
  • jajka ugotowane na twardo
  • Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g


Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
  2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
  3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
  4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.


Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przepis polecają: Międzybrodzkie Makarony

Fot. Fotolia
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat