Miliony Polaków decydują się na całkowite lub częściowe ograniczenie spożywania produktów mięsnych, a jednym z najpopularniejszych trendów staje się kuchnia roślinna. Co zrobić, by wybierając życie w stylu wege nie rezygnować ze wszystkiego, co lubimy?
By podkręcić smak
Mimo, iż wegetarianizm cieszy się coraz większym uznaniem, częstą przeszkodą w podjęciu ostatecznej decyzji o przejściu na dietę bezmięsną jest obawa przed brakiem smaku. Przez utarte stereotypy dania wege wydają się mdłe, nudne i bez wyrazu. Ludzie przyzwyczajeni do smaku mięsa nie chcą odbierać wyrazistości swoim potrawom, nie zdając sobie jednak sprawy, jak wiele sposobów mogą wykorzystać, by je zastąpić.
Sekretem głębi i wyjątkowego smaku dań jest umami. Oprócz dobrze znanych nam smaków, czyli słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego, istnieje także piąty, czyli umami. Jego zawartość odmienia oblicze każdej kuchni i podkręca charakter każdej potrawy. To właśnie połączenie produktów mięsnych lub innych ze składnikami bogatymi w umami sprawia, że danie tak nam smakuje. Również naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman bogaty jest w umami, dlatego dzięki tej zalecie powinien stać się nieodłącznym elementem każdej wege kuchni. Do tego Kikkoman jest certyfikowanym sosem wegańskim w trzech odsłonach: klasycznej, bezglutenowej oraz o mniejszej zawartości soli.
Wyjątkowe umami
Umami sam w sobie nie jest wyczuwalny, lecz w połączeniu z innymi smakami, wzmacnia i dopełnia kulinarne doznania. Naturalnie występuje w serach parmezan i roquefort, w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach oraz w sosach rybnym i sojowym.
Dzięki temu sos sojowy Kikkoman nadaje każdemu daniu głębi i wyrazistości, jednocześnie nie dominując go. Nada się zatem idealnie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Kolejnym atutem z pewnością będzie jego naturalność - warzony z jedynie 4 starannie dobranych składników, nie jest wzbogacany o żadne dodatkowe aromaty, barwniki czy konserwanty.
Sposoby na kuchnię roślinną
Na rynku znaleźć można smaczne zamienniki mięsa. Tofu, tempeh i seitan - te, dla niektórych być może dziwnie brzmiące produkty, z łatwością zastąpią kurczaka czy wołowinę, zwłaszcza pod względem tekstury. Same warzywa mogą stać się ciekawą alternatywą dla burgerów czy kotlecików. Jak poradzić sobie ze smakiem? Tu z pomocą przychodzi sos sojowy Kikkoman, który dzięki swojemu umami nada charakteru każdej potrawie.
Aby jeszcze bardziej urozmaicić wege menu, klasyczny sos zamienić można na cytrusowy sos sojowy Ponzu. Powstaje on na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu zyskuje niezwykły aromat i świeżość. Oprócz cytrusowego posmaku, doda daniom ożywczego charakteru i przełamie nudę w kuchni.
Wegetariańskie burgery z fasoli z salsą z pomidorów
Składniki:
Na wegetariańskie burgery:
Na salsę pomidorową:
Sposób przygotowania:
Krokiety z tofu i warzyw
Składniki na 4 porcje:
Sposób przygotowania:
Fot. Kikkoman
Informacja prasowa