Życie w stylu wege

Czy trzeba rezygnować ze wszystkiego, co lubimy? Absolutnie nie!
Dieta wegetariańska i wegańska zyskują coraz większą popularność.

Miliony Polaków decydują się na całkowite lub częściowe ograniczenie spożywania produktów mięsnych, a jednym z najpopularniejszych trendów staje się kuchnia roślinna. Co zrobić, by wybierając życie w stylu wege nie rezygnować ze wszystkiego, co lubimy?

By podkręcić smak
Mimo, iż wegetarianizm cieszy się coraz większym uznaniem, częstą przeszkodą w podjęciu ostatecznej decyzji o przejściu na dietę bezmięsną jest obawa przed brakiem smaku. Przez utarte stereotypy dania wege wydają się mdłe, nudne i bez wyrazu. Ludzie przyzwyczajeni do smaku mięsa nie chcą odbierać wyrazistości swoim potrawom, nie zdając sobie jednak sprawy, jak wiele sposobów mogą wykorzystać, by je zastąpić.

Sekretem głębi i wyjątkowego smaku dań jest umami. Oprócz dobrze znanych nam smaków, czyli słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego, istnieje także piąty, czyli umami. Jego zawartość odmienia oblicze każdej kuchni i podkręca charakter każdej potrawy. To właśnie połączenie produktów mięsnych lub innych ze składnikami bogatymi w umami sprawia, że danie tak nam smakuje. Również naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman bogaty jest w umami, dlatego dzięki tej zalecie powinien stać się nieodłącznym elementem każdej wege kuchni. Do tego Kikkoman jest certyfikowanym sosem wegańskim w trzech odsłonach: klasycznej, bezglutenowej oraz o mniejszej zawartości soli.

Wyjątkowe umami
Umami sam w sobie nie jest wyczuwalny, lecz w połączeniu z innymi smakami, wzmacnia i dopełnia kulinarne doznania. Naturalnie występuje w serach parmezan i roquefort, w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach oraz w sosach rybnym i sojowym.

Dzięki temu sos sojowy Kikkoman nadaje każdemu daniu głębi i wyrazistości, jednocześnie nie dominując go. Nada się zatem idealnie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Kolejnym atutem z pewnością będzie jego naturalność - warzony z jedynie 4 starannie dobranych składników, nie jest wzbogacany o żadne dodatkowe aromaty, barwniki czy konserwanty.

Sposoby na kuchnię roślinną
Na rynku znaleźć można smaczne zamienniki mięsa. Tofu, tempeh i seitan - te, dla niektórych być może dziwnie brzmiące produkty, z łatwością zastąpią kurczaka czy wołowinę, zwłaszcza pod względem tekstury. Same warzywa mogą stać się ciekawą alternatywą dla burgerów czy kotlecików. Jak poradzić sobie ze smakiem? Tu z pomocą przychodzi sos sojowy Kikkoman, który dzięki swojemu umami nada charakteru każdej potrawie.

Aby jeszcze bardziej urozmaicić wege menu, klasyczny sos zamienić można na cytrusowy sos sojowy Ponzu. Powstaje on na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu zyskuje niezwykły aromat i świeżość. Oprócz cytrusowego posmaku, doda daniom ożywczego charakteru i przełamie nudę w kuchni.

Wegetariańskie burgery z fasoli z salsą z pomidorów

Składniki:

Na wegetariańskie burgery:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 400 g fasoli Borlotti z puszki
  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • posiekany pęczek świeżej kolendry
  • 50 g bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ubite jajko
  • 3-4 łyżki nasion kuminu

Na salsę pomidorową:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • ½ czerwonej cebuli
  • kapka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku

Sposób  przygotowania:

  1. Aby zrobić salsę pomidorową, usuń z pomidorów gniazda nasienne, posiekaj. Czerwoną cebulę cienko pokrój. Wymieszaj pomidory, cebulę, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, oliwę i cukier.
  2. Na rozgrzanej łyżce oleju podsmaż cebulę aż zmięknie. Przełożyć do miski z fasolką Borlotti. Rozgnieć fasolę na pastę o niejednolitej konsystencji. Dodaj kolendrę, bułkę tartą i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, dobrze wymieszaj. Mieszanka powinna być raczej sucha, jeśli jest zbyt wilgotna należy dodać więcej bułki tartej.
  3. Podzielić mix fasolowy na 4 kulki. Uformuj każdą kulkę w płaskie na 2 cm kotleciki. Każdy z kotlecików obtocz w mące, po czym zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w kuminie. Pozostały olej rozgrzej na patelni, smaż po 2 burgery po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złocistobrązowe.
  4. Serwuj natychmiast w bułkach z serem i dodatkiem salsy pomidorowej.

Krokiety z tofu i warzyw

Składniki na 4 porcje:

  • 1400 g miękkiego tofu
  • 30 g marchwi
  • 2 grzyby shiitake
  • 5 strączków fasolki szparagowej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • musztarda
  • Naturalnie Warzony Sos Sojowy Kikkoman

Sposób  przygotowania:

  1. Umieść małą deskę kuchenną z dodatkowym obciążeniem (np. paczka mąki) na kostce tofu i pozostaw na 1-2 godziny, by usunąć nadmiar wody.
  2. Pokrój marchew i fasolkę, zblanszuj i podgotuj. Usuń korzonki shiitake i pokrój grzyby na cienkie plastry.
  3. Zblenduj tofu w mikserze na gładką masę, dodaj sól, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj podgotowane warzywa i grzyby. Wymieszaj i formuj małe placuszki. Smaż na rozgrzanym oleju (170°C) z obu stron, aż uzyskają złoty kolor (przynajmniej 6 minut). Odsącz z tłuszczu na papierze kuchennym.

Fot. Kikkoman
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat