Żywienie dzieci. Na co należy zwrócić uwagę?

Na co należy zwrócić uwagę przy żywieniu dzieci?
Jak wynika z danych Instytutu Żywności i Żywienia aktualnie obecnie aż 22 proc. dzieci w wieku szkolnym zmaga się z problemem otyłości.

U podstaw tego problemu leży brak dostatecznej aktywności fizycznej wśród najmłodszych i spożywanie żywności bogatej w niezdrowe cukry i tłuszcze. Jednym ze sposobów walki z tym problemem jest prawo regulujące asortyment sklepików szkolnych.

Żywienie dzieci. Na co należy zwrócić uwagę?

Nasz kraj zajmuje niechlubne piąte miejsce na świecie pod względem otyłości i nadwagi. Jak wynika z informacji Instytutu Żywności i Żywienia obecnie aż 22 proc. dzieci w wielu szkolnym zmaga się z problemem nadmiernej wagi. Dzieci w naszym kraju należą do najszybciej tyjących w Europie. Jest to aż 21,9 proc. chłopców i 17,8 proc. dziewcząt. W latach 70-tych odsetek ten nie przekraczał 10 proc.

Nadwaga to przede wszystkim ryzyko wystąpienia wielu różnych chorób, w tym także cukrzycy. Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, Profesor Mirosław Jarosz w jednej ze swoich wypowiedzi podkreślił, iż dzieci, które porzucą swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe i zbiją nadwagę, nie będą w przyszłości narażone na cukrzycę typu 2. Otyłość i nadwaga u najmłodszych to nie tylko ryzyko cukrzycy typu 2, ale też problemów związanych z układem krążenia.

Prawo regulujące asortyment sklepików szkolnych

Przepisy, które weszły w życie od roku szkolnego 2015/2016 spowodowały, że ze sklepików szkolnych z przekąskami dla dzieci zniknęły słodycze, a także niezdrowe cukry, sól i produkty tłuste. Nie są to miejsca dla coli i innych napojów gazowanych, a także pieczywa typu drożdżówka, które nie ma najlepszego wpływu na organizm i zdrowie dzieci.

Żywność śmieciowa zastępowana jest zdrowymi przekąskami. Tymi, których bazą są nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego. Takie jak np. suszone owoce i orzechy. Wiele z nich bogatych jest: mangan, miedź, cynk, żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, a także kwas foliowy i witaminy z grupy B. To one mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także rozwój mięśni, jak i wzrost kości. Warto też stawiać na produkty, które zawierają w swoim składzie orzechy: włoski chandler i migdały blanszowane. Ciekawą propozycją jest seria „Chwydź & Jedz” od Bakalland. A zwłaszcza produkty takie jak: Mieszanka Studencka, czy Bakalland orzechy włoskie łuskane.

Dostawcy produktów do sklepików szkolnych i maszyn vendingowych

Firmy dostarczające produkty do tych miejsc mają przed sobą bardzo ważne zadanie. Żywność, która jest przez nich dowożona, powinna przede wszystkim pochodzić ze sprawdzonych i dobrych źródeł. A oprócz tego musi mieć jak najbardziej wartościowy skład. Godną uwagi propozycją jest nowoczesna platforma zakupowa ebakalland.pl. Szybka realizacja zamówienia, możliwość załatwienia wielu formalności na drodze online, a także bardzo przystępny i wygodny w obsłudze katalog produktów sprawiają, że zakupy w tym miejscu to prawdziwa przyjemność.

Otyłość dzieci kontra misja rodziców

Zdrowe przekąski w sklepikach szkolnych to jeszcze nie wszystko. Bardzo ważna jest również rola, jaką odgrywają rodzice w kształtowaniu nawyków żywieniowych małych i starszych dzieci. Powinni oni bowiem na bieżąco monitorować ich posiłki i dążyć do wyeliminowania niezdrowych cukrów oraz tłuszczy. Oprócz tego bardzo ważne jest wspólne spędzanie czasu na świeżym powietrzu i nacisk położony na aktywność fizyczną. Zdrowa żywność w sklepikach szkolnych plus aktywność i zaangażowanie rodziców to klucz do sukcesu.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat