Żywność ekologiczna, czyli jaka?

Opublikowano: 2020-09-08
Czym jest żywność ekologiczna?
W sklepach coraz częściej pojawiają się produkty ekologiczne. Czasami nie wiadomo, co to do końca oznacza.

Kupując żywność ekologiczną, miejmy świadomość, że:

  1. Rolnicy ekologiczni, utrzymując bioróżnorodność, przyczyniają się do przetrwania starych i zapomnianych odmian roślin czy ras zwierząt.
  2. Ekologiczne farmy starają się działać zgodnie z naturą i często sięgają po sposoby wykorzystywane przez naszych przodków. W idealnej sytuacji takie gospodarstwo powinno działać w obiegu zamkniętym - zwierzęta hodowane w nim dają nawóz zasilający rośliny, a rośliny stanowią pożywienie dla tych zwierząt.
  3. W gospodarstwach prowadzonych ekologicznie ważne jest przeciwdziałanie erozji gleby. Osiąga się to np. przez stosowanie wieloletniego płodozmianu oraz uprawę roślin bobowatych i innych, mogących być nawozem zielonym. Oczywiście żyzność i aktywność biologiczną gleby zapewniają także oborniki i kompost - nawozy te w optymalnej sytuacji powinny być z własnego gospodarstwa, a jeśli jest to niemożliwe - z innego gospodarstwa ekologicznego.
  4. W uprawach ekologicznych nie stosuje się pestycydów, dzięki czemu nie ma ich również w pochodzących z takich gospodarstw warzywach, owocach, mięsie i nabiale. Stratom powodowanym przez szkodniki i chwasty zapobiega się m. in. poprzez ochronę ich naturalnych wrogów czy też odpowiedni wybór gatunków roślin dobrze przystosowanych do danego środowiska, odpornych na szkodniki i choroby. Chwasty, jeśli to możliwe, usuwa się mechanicznie, ale dopuszczalne są także środki mineralne lub preparaty naturalne pozyskiwane z roślin.
  5. Produkcja ekologiczna wyklucza stosowanie GMO, produktów wytworzonych z GMO i produktów wytworzonych przy użyciu GMO.
  6. Hodowla zwierząt w gospodarstwie ekologicznym zakłada ich dobrostan oraz to, że zostaną zaspokojone ich potrzeby życiowe właściwie dla każdego gatunku. Zwierzęta powinny być urodzone w danym gospodarstwie - jeśli jednak nie jest to możliwe, można pozyskać je z farm nieekologicznych.
  7. Zabronione jest stosowane symulatorów wzrostu lub produktywności, antybiotyków oraz hormonów.
  8. Zwierzęta ekologiczne muszą mieć dostęp do ekologicznych pastwisk, na których mogą przebywać, kiedy tyko pozwalają na to warunki pogodowe i stan gruntu. Budynki muszą być odpowiednio duże, aby zwierzęta mogły się w nich swobodnie poruszać.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat