Żywność ekologiczna, czyli jaka?
W sklepach coraz częściej pojawiają się produkty ekologiczne. Czasami nie wiadomo, co to do końca oznacza.
Kupując żywność ekologiczną, miejmy świadomość, że:
- Rolnicy ekologiczni, utrzymując bioróżnorodność, przyczyniają się do przetrwania starych i zapomnianych odmian roślin czy ras zwierząt.
- Ekologiczne farmy starają się działać zgodnie z naturą i często sięgają po sposoby wykorzystywane przez naszych przodków. W idealnej sytuacji takie gospodarstwo powinno działać w obiegu zamkniętym - zwierzęta hodowane w nim dają nawóz zasilający rośliny, a rośliny stanowią pożywienie dla tych zwierząt.
- W gospodarstwach prowadzonych ekologicznie ważne jest przeciwdziałanie erozji gleby. Osiąga się to np. przez stosowanie wieloletniego płodozmianu oraz uprawę roślin bobowatych i innych, mogących być nawozem zielonym. Oczywiście żyzność i aktywność biologiczną gleby zapewniają także oborniki i kompost - nawozy te w optymalnej sytuacji powinny być z własnego gospodarstwa, a jeśli jest to niemożliwe - z innego gospodarstwa ekologicznego.
- W uprawach ekologicznych nie stosuje się pestycydów, dzięki czemu nie ma ich również w pochodzących z takich gospodarstw warzywach, owocach, mięsie i nabiale. Stratom powodowanym przez szkodniki i chwasty zapobiega się m. in. poprzez ochronę ich naturalnych wrogów czy też odpowiedni wybór gatunków roślin dobrze przystosowanych do danego środowiska, odpornych na szkodniki i choroby. Chwasty, jeśli to możliwe, usuwa się mechanicznie, ale dopuszczalne są także środki mineralne lub preparaty naturalne pozyskiwane z roślin.
- Produkcja ekologiczna wyklucza stosowanie GMO, produktów wytworzonych z GMO i produktów wytworzonych przy użyciu GMO.
- Hodowla zwierząt w gospodarstwie ekologicznym zakłada ich dobrostan oraz to, że zostaną zaspokojone ich potrzeby życiowe właściwie dla każdego gatunku. Zwierzęta powinny być urodzone w danym gospodarstwie - jeśli jednak nie jest to możliwe, można pozyskać je z farm nieekologicznych.
- Zabronione jest stosowane symulatorów wzrostu lub produktywności, antybiotyków oraz hormonów.
- Zwierzęta ekologiczne muszą mieć dostęp do ekologicznych pastwisk, na których mogą przebywać, kiedy tyko pozwalają na to warunki pogodowe i stan gruntu. Budynki muszą być odpowiednio duże, aby zwierzęta mogły się w nich swobodnie poruszać.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik