Akcesoria do hummusu i wiosennych sałatek

Rozkwitająca wiosenna roślinność nastraja bardzo pozytywnie. W jaśniejszych barwach widzimy codzienne problemy i śmielej patrzymy w przyszłość.

Chętnie poddajemy się również rozmaitym zabiegom zdrowotnym i pielęgnacyjnym, których zadaniem jest regeneracja naszego organizmu po zimie. Na wiosnę chcemy też zrzucić zbędne kilogramy a niekiedy także zmienić sposób żywienia. Znacznie rzadziej sięgamy więc po ciężkostrawne pokarmy, takie jak mięso czy potrawy mączne. Naszą uwagę przyciągają za to świeże różnokolorowe dary natury, które coraz częściej pojawiają się na placach targowych. Rodzime i sprowadzane z zagranicy pozwalają na uzupełnienie ważnych dla zdrowia minerałów i witamin. Mogą wspaniale wzbogacać  codzienne posiłki albo też być podstawą naszego menu.
Na dobry początek dnia wypijmy zatem własnoręcznie przygotowany owocowo-warzywny koktajl, który zależnie od składników będzie miał żółtą, czerwoną bądź zieloną barwę. Jeśli lubimy chleb, warto upiec go samodzielnie z różnych rodzajów mąki na przykład orkiszowej, żytniej czy gryczanej, a pyszne  kromki posmarować domową pastą warzywną z fasoli czerwonej, soczewicy albo z ciecierzycy zwaną popularnie hummusem (po arabsku hummus oznacza właśnie ciecierzycę). Ta ostatnia pochodząca z Bliskiego Wschodu składa się przede wszystkim z ugotowanej i utartej ciecierzycy, smażonego czosnku, pasty sezamowej, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Spożywa się ją z chlebem pita, może też być dodawana do innych dań. Prawdziwy hummus powinien mieć idealnie gładką konsystencję, dlatego do jego przyrządzenia użyjmy niezawodnych akcesoriów.

Aby zatem dobrze rozdrobnić składniki, sięgnijmy po praktyczny, łatwy w użytkowaniu krajacz. Wykonany ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego na pewno przyda się w każdej kuchni. Możemy wybrać model mniejszy lub większy. Oba wyposażone zostały w trzy ostrza umieszczone na różnych wysokościach i wygodny mechanizm sznurkowy, dzięki któremu szybko posiekamy dany produkt. Krajacz większy posiada również mieszadełko do łączenia składników oraz funkcjonalną pokrywę, która sprawia, że może stać się on pojemnikiem do przechowywania na przykład zrobionej przez nas warzywnej pasty. Podstawy  obu modeli wyposażono w specjalne elementy antypoślizgowe chroniące je przed ześlizgnięciem się na podłogę. Po zakończonej pracy bez trudu wyczyścimy urządzenia - ostrza i pokrywę umyjemy w zmywarce, pamiętajmy tylko by mechanizm sznurkowy wyczyścić ręcznie. Zwróćmy też uwagę na estetyczny wygląd krajaczy. Dostępne w dwóch zestawieniach barw: biel z czerwienią i biel z zielenią znakomicie będą komponować się z różnokolorową zawartością.

Poza walorami smakowymi warto docenić także zalety zdrowotne hummusu, szczególnie jeśli w naszej diecie przeważają produkty roślinne, albo jeżeli jesteśmy wegetarianinami lub weganami. Pasta jest bowiem bogata w składniki odżywcze, przede wszystkim w białko, witaminy i żelazo oraz błonnik pokarmowy. Potrawa ta z pewnością wzbogaci nasze codzienne menu i świetnie sprawdzi się jako wyśmienita przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi obok takich śródziemnomorskich przysmaków jak oliwki, orzeszki, pomidory suszone i wiele innych. Wszystkie doskonale zaprezentują się w ładnych salaterkach i miseczkach wykonanych z transparentnego szkła.

Krajacz przyda się nam też do przygotowania różnego rodzaju sałatek. Wspaniale rozdrobni warzywa i owoce, a nawet bakalie, których użyjemy do ciast i ciasteczek, albo rozmaitych dań na słodko. Z powodzeniem użyjemy go także do rozdrabniania ziół oraz przyrządzania sosów i dipów.

W materiale wykorzystano informacje o produktach marki Galicja dla Twojego Domu
Krajacz uniwersalny Duży, cena: 30,04 zł
Krajacz uniwersalny, cena: 18,37 zł
Salaterka MINI 11x10cm łódka, cena: 3,67 zł
Salaterka MINI 9,5 cm okrągła, cena: 3,67 zł
Sosjerka szklana do sosu, cena: 4,78 zł

Galicja
https://galicja.com.pl

HUMMUS Z DYNIĄ CZY BURAKIEM? 60 min /Magdalena Nagler/
SKŁADNIKI (2 porcje): ciecierzyca – 100 g, dynia – 200 g, burak – 1 sztuka, sezam biały i czarny – po łyżeczce, curry, sól sezamowa – po szczypcie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
:
KROK 1: Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny, a następnie ugotować.
KROK 2: Dynię upiec w piekarniku (180 stopni/20 minut), a buraka ugotować.
KROK 3: Połowę ugotowanej ciecierzycy zblendować z dynią oraz jasnym sezamem, drugą połowę z buraczkiem i czarnym sezamem.
KROK 4: Obie pasty doprawić curry oraz solą sezamową.

HUMMUS IDEALNY 15 min /Zdrowie na języku/
SKŁADNIKI (6 porcji): ugotowana ciecierzyca – 150 g, tahini – 100 g, sól morska – ½ łyżeczki, sok z cytryny – 1 łyżka, czosnek – 1 ząbek, pieprz ziołowy – szczypta, woda z ugotowanej ciecierzycy – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: KROK 1: Do malaksera wsyp ugotowaną cieciorkę, dodaj tahini, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystkie pozostałe składniki. Miksuj do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji *.

*Gotuj w stylu eko.pl, nr 3 (3) Zima 2017, str. 22

Powrót strony głównej galerii zdjęć
GALICJA DLA TWOJEGO DOMU
GALICJA DLA TWOJEGO DOMU
GALICJA DLA TWOJEGO DOMU
GALICJA DLA TWOJEGO DOMU
GALICJA DLA TWOJEGO DOMU
Krajacz uniwersalny czerwony
Krajacz uniwersalny duży 1a
Krajacz uniwersalny zielony
Powrót strony głównej galerii zdjęć

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat