W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Akcesoria niezbędne do udanych wypieków

Pachnące lasem jagody, słodkie maliny, cierpkie porzeczki, pełne słońca truskawki, dojrzałe soczyste jabłka, gruszki i śliwy – wspaniałe dary polskich sadów i ogrodów...

co roku dostarczają nam odpowiedniej porcji witamin, a także cieszą oczy i podniebienie w postaci zdrowej i smacznej przekąski. Dobrze, jeśli spożywamy je w formie nieprzetworzonej, ale czasami trudno jest obejść się bez kawałka pachnącego domowego ciasta lub owocowej sałatki, wtedy najlepiej będzie, jeśli te przysmaki przygotujemy sami. 

Małe słodkie szaleństwo nie musi być kaloryczne i niezdrowe. Wszystko zależy od składników, ale też od przepisu i odrobiny fantazji. Przydadzą się również funkcjonalne akcesoria i dobre rozplanowanie pracy. Doświadczone panie domu z nie lada trudem gromadziły przez lata niezbędne do wypieków formy, pojemniki z miarkami, łopatki, ubijaki, wałki, stolnice. Dzisiaj wystarczy kilka kliknięć w witrynie sklepu internetowego i warsztat początkującej gospodyni jest gotowy.

Co powinno znaleźć się na jego wyposażeniu? Dobry wałek i stolnica to podstawa. Obecnie w sprzedaży są dostępne stolnico-krajalnice z wysokiej jakości tworzywa, które nadają się nie tylko do wyrabiania ciasta, ale również do krojenia owoców, warzyw, chleba, mięsa. Nie chłoną zapachów, a ich gładka powierzchnia umożliwia łatwe odklejanie ciasta. Dodatkowo posiadają specjalnie uformowane brzegi, dzięki którym stolnica nie zsunie się ze stołu podczas pracy. Możemy też zaopatrzyć się w różne naczynia z miarką do odmierzania produktów sypkich i płynnych, między innymi w nierdzewny przesiewacz do mąki. Sprawi on, że ciasta będą bardziej pulchne, a mąka nie rozsypie się na boki jak przy tradycyjnym przesiewaniu. Pomocny będzie także dzbanek do miksowania z podziałką wykonany z lekkiego tworzywa, zaopatrzony w szczelną pokrywkę z dwoma rodzajami otworów – o mniejszej i większej średnicy.

W czym piec? Oferta rynkowa jest bogata, możemy więc wybierać spośród wielu rodzajów form do pieczenia: stalowych ocynkowanych, ze stali z powłoką nieprzywieralną, aluminiowych, pokrytych powłoką ceramiczną, szklanych, a nawet wykonanych z silikonu. Okrągłe, kwadratowe, prostokątne, wysokie lub niskie, na małe wypieki i popisowe torty. Formy o różnorodnych kształtach i wzorach pozwolą wykreować smaczne i pięknie udekorowane ciasta pod warunkiem, że będą po każdej pracy starannie oczyszczone, wysuszone i odpowiednio przechowywane.   

Przydatne drobiazgi. Silikonowe akcesoria na dobre zagościły już w naszych domach. Materiał ten jest powszechnie stosowany wszędzie tam, gdzie wymagana jest sterylna czystość, trwałość i odporność na wchodzenie w reakcje chemiczne. Silikon doskonale znosi wysokie temperatury i długotrwałe użytkowanie, dobrze przewodzi ciepło, jest bezpieczny dla zdrowia i środowiska, a wykonane z niego przedmioty codziennego użytku są lekkie, kolorowe i estetyczne. Warto mieć pod ręką kilka z nich, na przykład: pędzelki, łopatki, rękawice czy podkładki.

Na czym podawać? Oprócz walorów smakowych ważna jest również estetyka. Ciasta, babeczki, muffinki serwowane na szklanych paterach ozdobionych koronkowym wzorem sprawią, że zwykły deser stanie się wyjątkowy. Bita śmietana z dodatkiem owoców, wielobarwne galaretki lub lodowe fantazje podane w pięknych pucharkach o delikatnie zaoblonej linii będą smakować wyśmienicie. A kiedy zechcemy obdarować przyjaciół przygotowanymi samodzielnie delicjami niezastąpione okażą się funkcjonalne, trzyczęściowe pojemniki, wykonane z trwałego tworzywa. Lekkie i łatwe w utrzymaniu czystości, zamykane na zatrzask posiadają przezroczystą pokrywę z uchwytem umożliwiającą łatwy transport.

Świeże, pachnące, sezonowe produkty, proste składniki i ulubione przyprawy oraz praktyczne narzędzia do pieczenia sprawią, że nawet mniej doświadczona pani domu wyczaruje smaczny i zdrowy deser pachnący najpiękniejszą porą roku - latem.

W materiale wykorzystano zdjęcia oraz informacje o produktach firmy Galicja dla Twojego domu.

Materiał prasowy AFIR Biuro PR firmy Galicja dla Twojego Domu

Przepis na lekką tartę z owocami, z delikatnym kremem waniliowym à la Galicja
Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę (ok. 200 g) i dodajemy do niej cukier puder (2-3 łyżki), pastę waniliową (1 łyżeczka), mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę (ok. 100 g) oraz opcjonalnie 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany. Zagniatamy szybko składniki na jednolitą masę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki.
W tym czasie, gdy ciasto się chłodzi przyrządzamy krem z serka mascarpone (1/2 kg), śmietanki kremówki 30% (250 ml), łyżeczki pasty waniliowej i  5 łyżek cukru (opcjonalnie można zastąpić cukier mniej kalorycznym ksylitolem). Zimną śmietankę ubijamy na sztywno a następnie bardzo delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone i pozostałymi składnikami.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na stolnico-krajalnicy na placek o grubości 3 mm. Przekładamy do formy na tartę (można do tego celu wykorzystać wałek, na który ostrożnie nawijamy ciasto), dociskamy do dna i boków naczynia, wyrównujemy na brzegach i nakłute na całej powierzchni widelcem wkładamy do nagrzanego do ok. 175st.C piekarnika. Pieczemy około 15 minut pod obciążeniem (dobrze sprawdzają się ceramiczne kulki lub fasola) oraz jeszcze 10 minut bez obciążenia, aż placek nabierze złocistego koloru. Upieczone i schłodzone ciasto napełniamy kremem, układamy na nim dowolne owoce sezonowe i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe!
Podajemy w porcjach, ułożonych na szklanej paterze ozdobionej koronkowym wzorem.

Galicja dla Twojego domu
Galicja dla Twojego domu
Galicja dla Twojego domu
Galicja dla Twojego domu
Galicja dla Twojego domu
Galicja dla Twojego domu
Galicja dla Twojego domu
Łapka silikonowa Piesek art 0894 z uchwytem
Pędzelek silikonowy
Przesiewacz ndz
Wałek silikonowy



Społeczność
Reklama