Desery w szklanej oprawie

Sezon na pyszne, zimne przysmaki rozpoczął się już na dobre. W cieplejsze dni z chęcią sięgamy po lody, galaretki owocowe czy ciasta z bitą śmietaną.

Dużą popularnością cieszą się również chłodne napoje takie jak wielokolorowe soki, koktajle i domowe lemoniady. Wspaniale jest usiąść na balkonie, tarasie czy w ogrodzie i rozkoszując się niepowtarzalnym smakiem własnoręcznie przyrządzonego deseru rozmawiać z przyjaciółmi, czytać interesującą powieść lub po prostu relaksować się pośród bujnej o tej porze roku roślinności.

Naszemu odpoczynkowi sprzyjać będzie nie tylko piękne zielone otoczenie. Niezastąpione okażą się także wygodne fotele, krzesła i stoliki. Na tych ostatnich ustawimy przysmaki w ładnych naczyniach, które staną się doskonałą ozdobą każdego spotkania, będą idealnie współgrały z wielobarwną scenerią i przede wszystkim zachęcą nas i naszych gości do niekończącej się degustacji.

Pyszne kompozycje najlepiej wyglądają w transparentnym szkle. Nawet salaterki czy pucharki o prostej, minimalistycznej formie wydobędą z nich niepowtarzalne walory estetyczne. Na domowe napoje użyjmy więc popularnych dzbanków i szklanek. Wystarczy, gdy znajdą się w nich różnokolorowe kawałki owoców bądź zielone gałązki ziół a całość zaprezentuje się naprawdę imponująco.
Jeśli zależy nam na stworzeniu sielskiej rodzinnej atmosfery, sięgnijmy po oryginalne karafki z wytłaczanym wzorem. Ich zaletą poza atrakcyjnym wyglądem jest możliwość szczelnego zamknięcia za pomocą specjalnych korków. Dzięki temu napój będzie zabezpieczony przed rozlaniem i coraz częściej pojawiającymi się już insektami. Natomiast do spożywania herbaty czarnej, zielonej lub z suszu owocowego użyjmy szklanek z wytłoczonym dekoracyjnym liściem. Posiadają one solidnie wykonane uchwyty, które pozwalają na wygodne trzymanie. Mówiąc o napojach wiosenno-letnich warto wspomnieć  również o uwielbianej przez wielu z nas kawie latte. Orzeźwia, pobudza i wyśmienicie smakuje. Podajmy ją koniecznie w specjalnej szklance o charakterystycznej podłużnej formie.

W deserowym menu nie może zabraknąć musów, galaretek i oczywiście lodów. Udekorowane owocami, bitą śmietaną i listkami mięty czy melisy doskonale pobudzą nasze zmysły. Do serwowania tych słodkich specjałów świetnie nadają się tradycyjne pucharki na cieńszych ładnie wyprofilowanych nóżkach bądź pucharki z delikatnym zdobieniem, które znakomicie ożywia szklaną powierzchnię. W sklepach dostępne są specjalne urządzenia do samodzielnego przygotowania lodów. Dzięki nim wybierzemy i połączymy produkty zgodnie z naszymi upodobaniami, a zimne domowe przysmaki okażą się na pewno lepsze niż te kupowane w lodziarniach.

Sałatki owocowe są idealną propozycją dla wszystkich szczególnie na wiosnę, gdy brakuje nam cennych witamin i minerałów. Posiadają ważne dla zdrowia składniki odżywcze i przede wszystkim wyśmienicie smakują.  Możemy tworzyć różne zestawy, komponować składniki biorąc pod uwagę ich barwę i wartości odżywcze. Dodawać do nich bakalie i bitą śmietanę, posypywać drobinkami czekolady i płatkami migdałów. Owocowe łakocie przydadzą się także osobom, które marzą o zrzuceniu zbędnych kilogramów i oczyszczeniu organizmu. Będą również wspaniałą ozdobą każdego przyjęcia na tarasie czy w ogrodzie, zwłaszcza jeśli znajdą się  w szklanej oprawie. Salaterki na sałatki mogą mieć prosty kształt lub swą formą nawiązywać do umieszczonej w nich zawartości. Nasz świeży deser w salaterce jabłko zyska dodatkowe walory estetyczne i na pewno będzie smakował wyjątkowo.

W materiale wykorzystano produkty marki Galicja dla Twojego Domu

  • Pucharek do lodów i deserów Cornet 250 ml 3szt., cena: 12,78 zł
  • Karafka Country 1 l, cena: 9,58 zł
  • Karafka Tropicana 1,1 l, cena: 7,82 zł
  • Szklanka z uchem Nadia 250 ml, cena: 3,18 zł
  • Salaterka na przystawki Klio, cena: 3,67 zł
  • Pucharek 410 ml, cena: 7,98 zł
  • Pucharek do lodów 290 ml, cena: 3,18 zł
  • Szklanka Latte 280 ml, cena: 3,50 zł


Mrożona zielona herbata
5 łyżeczek japońskiej herbaty matcha, 4 szklanki wody, 1 cytryna, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki miodu, listki mięty lub melisy do dekoracji, 6-7 kostek lodu. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wyszorować i pokroić ze skórką w plasterki. Herbatę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie (temp. ok. 80 °C) i wystudzić. Do blendera wrzucić lód, dodać zimny napar z herbaty, miód i imbir, dokładnie zmiksować i przelać do szklanek. Dodać do każdej 1-2 plasterki cytryny i udekorować listkami mięty lub melisy. Podawać od razu.*

*Żyj zdrowo. Harmonia ciała i umysłu, red. Beata Woźniak, Olimp Media, Wydawnictwo Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2017, str. 60,

GALICJA
https://sklepgalicja.pl

Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Szklanka LATTE 280ML
PUCHAREK 410ml
Szklanka z uchem NADIA 250ml art 20404
Karafka COUNTRY 1l
Karafka TROPICANA 1l
Salaterka na przystawki KLIO 11x10cm art 9960 od góry



Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
gggasd