W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Dynia – królowa jesieni

Dynia wraca do łask. Coraz bardziej doceniamy liczne walory tego warzywa, bogatego w beta-karoten, potas, witaminę C, błonnik i kwas foliowy.

Dynia działa odkwaszająco na organizm, wspomaga odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Jest jednym z pierwszych produktów wprowadzanych do menu niemowląt. Przyrządzana na słodko lub słono, spożywana jest w postaci zup, przetworów i deserów. Dodajemy ją do sałatek i racuchów. Wykorzystujemy również jej pestki, będące źródłem cynku i witaminy E. Z pestek wytłaczany jest też olej.

Najpopularniejszą u nas odmianą jest dynia polska, ale dostępne są też dynia hokkaido, piżmowa, muszkatołowa i makaronowa, różniące się kształtem, wielkością i smakiem. Istnieją również odmiany dekoracyjne, niejadalne z powodu bardzo twardej skórki.

Z soczystego miąższu ugotujemy pyszną zupę-krem, którą podamy z ryżem, makaronem, grzankami, groszkiem ptysiowym lub podprażonymi pestkami dyni. Dawniej popularna była również słodka wersja zupy dyniowej – na mleku, z zacierką. Energetyczne, intensywnie pomarańczowe danie znakomicie zaprezentuje się na mlecznym talerzu o delikatnie rzeźbionych brzegach.

Przed przygotowaniem przetworów, które coraz chętniej robimy sami w domu, należy zaopatrzyć się w potrzebne do tego sprzęty i akcesoria. Słoików możemy użyć wielokrotnie, ale te, na których pojawiły się ślady rdzy lub wyszczerbienia trzeba bezwzględnie wyrzucić. Także zakrętki nie mogą być w żaden sposób uszkodzone. Przydadzą się też nowe deski do krojenia i noże oraz garnki o różnej pojemności. Zdaniem specjalistów najlepsze są te wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Dopasowana szklana pokrywa pozwoli na podgląd zawartości i zoptymalizuje czas gotowania. Kapslowe dno akumulujące ciepło umożliwi gotowanie w małej ilości wody, pozwalając w ten sposób zachować w potrawach cenne witaminy. Dzięki miarce na wewnętrznej ściance dobierzemy odpowiednie proporcje potraw. Wybierając garnek, warto zwrócić uwagę, by naczynie miało poręczne uchwyty, na przykład pokryte antypoślizgową i nienagrzewającą się powłoką z silikonu, a także nadawało się do wszystkich rodzajów kuchenek i mycia w zmywarce.

Do przetworów z dyni ze względu na jej niską kwasowość musimy dodawać sok z cytryny, ocet lub kwaśne jabłka.

DŻEM Z DYNI I JABŁEK
Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 50 dag jabłek kwaśnych
  • 70 dag cukru
  • kilka goździków
  • mielony cynamon

Umytą i obraną dynię oczyścić z pestek i luźnego miąższu, pokroić na kawałki. Umyte jabłka pokroić, wymieszać z dynią, rozparować pod przykryciem, a później dusić w odkrytym naczyniu przez 30 minut. Przetrzeć (można też zblendować), dodać cukier i przyprawy i dalej podgrzewać, aż nieco zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
(Na podstawie: Skrodzka Z., Kompoty, marynaty, dżemy, wyd. IV, Warszawa 1984).

Dynię wykorzystamy również do przyrządzenia słodkości, np. ciasta dyniowego oraz tarty z musem lub dżemem. Ten prosty francuski deser charakteryzuje się przewagą owocowego lub warzywnego nadzienia nad ciastem, co obniża jego kaloryczność i podnosi walory odżywcze. Do przygotowania tarty potrzebna jest specjalna forma. Wykonana ze szkła żaroodpornego prezentuje się bardzo efektownie i elegancko, więc gotowe ciasto zaserwujemy na stół bez przekładania na talerz. Forma taka może też służyć jako naczynie na owoce lub słodkości. Bardzo łatwo utrzymać ją w czystości.

Dynia, szczególnie jej dekoracyjne odmiany, ze względu na kształty i kolory to również przepiękna ozdoba balkonu, tarasu, ogrodu oraz wnętrza domu. W zestawieniu z jesiennymi nieśmiertelnikami, wrzosami, chryzantemami, czy miechunkami zatrzyma na dłużej nastrój babiego lata. Lampiony, osłonki na doniczki lub wazony z dyni będą trwałymi dekoracjami, które ocieplą wizerunek mieszkania podczas zimowych miesięcy.

Liczne zalety i szeroki wachlarz zastosowań dyni czynią z niej bezkonkurencyjną królową jesieni. Wyczarować z niej można prawdziwe cuda – nie tylko karocę dla Kopciuszka…

W artykule wykorzystano zdjęcia produktów marki Galicja dla Twojego Domu.   

Garnek Iris z uchwytem silikonowanym z miarką 2,6l, pomarańczowy. Wymiary: średnica: 18 cm, wysokość 10,5 cm, waga 1170 g, średnica dna 15,5 cm. Nadaje się do wszystkich typów kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych. Cena brutto: 55,95 zł
Naczynie żaroodporne Tarta 26 cm. Wymiary: średnica 26 cm, waga 810 g. Cena brutto: 18,41 zł.
Przesiewacz do mąki. Pojemność 250 g. Cena brutto: 12,78 zł
Talerz głęboki Bianco 23 cm. Cena brutto: 6,00 zł
Dzbanek do mleka 200 ml. Cena brutto: 9,58 zł

Galicja dla Twojego Domu

Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Garnek iris got 24 czerw
Garnek iris got 24 pomar
Garnek iris got
Naczynie żaroodp. Tarta 26cm art 2029
Talerz głęboki 23cm BIANCO art 8818 a
Dzbanek do mleka 200ml art 0317



Społeczność
Reklama