W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Naczynia na potrawy wigilijne

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na nadchodzące Boże Narodzenie, by znowu choć przez chwilę poczuć się dzieckiem niecierpliwie wypatrującym pierwszej gwiazdki...

i z wypiekami na twarzy rozpakowującym prezenty.

Aby z radością celebrować wspólne chwile z bliskimi, ciesząc się czystym, pięknie udekorowanym domem i stołem pełnym smakowitych potraw, nie unikniemy pewnego wysiłku związanego z przygotowaniami do Świąt. Wystarczy jednak dobrze zaplanować wszystkie niezbędne czynności, zaangażować w nie domowników, a prace te zaczną sprawiać nam przyjemność i posłużą zacieśnianiu rodzinnych więzi. Czas poświęcony na gotowanie, smażenie, czy pieczenie w szczególny sposób przywołuje smaki i zapachy dzieciństwa. To na Wigilię często przyrządzamy dania według dawnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nierzadko są to potrawy, które jadamy tylko ten jeden raz w roku, a to, czy na stole zagoszczą barszczyk, grzybowa, kluski z makiem, makówki, czy raczej kutia wiele mówi o korzeniach naszej rodziny.

Właściwe zorganizowanie pracy sprawi, że wykonamy ją z łatwością. Warto zacząć od przygotowania wszystkich niezbędnych naczyń, akcesoriów i składników. Świąteczne gotowanie może być dobrą okazją do pozbycia się starych, wysłużonych sprzętów, czy obtłuczonych garnków i zastąpienia ich nowymi, które usprawnią i umilą kuchenną krzątaninę. Wszyscy specjaliści jednogłośnie potwierdzają, że najlepsze garnki to te wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Szczególnie praktyczne są garnki z dopasowaną szklaną pokrywką, pozwalającą na podgląd zawartości i zoptymalizowanie czasu gotowania. Przydatna może też okazać się miarka na wewnętrznej ściance. Podejmując decyzję o zakupie, warto zwrócić uwagę, by naczynie miało poręczne antypoślizgowe uchwyty, nadawało się do wszystkich rodzajów kuchenek i mycia w zmywarce. Niezbędne będą też patelnie różnej wielkości. Do przygotowania na przykład zasmażki przyda się pokryta nieprzywieralną powłoką, niewielka patelnia aluminiowa, która jest solidna, trwała, a przy tym szybko i równomiernie się nagrzewa. Podczas kolacji wigilijnej, zupę najlepiej podać w niewielkich naczyniach – przecież musimy skosztować jeszcze 11 innych potraw! Możemy użyć na przykład bulionówek z bezbarwnego szkła, które podczas przygotowań do wieczerzy wykorzystamy także jako praktyczne miseczki do segregowania składników dań. Niezastąpione okażą się też pojemniki w różnych rozmiarach przeznaczone do przechowywania rozmaitych kuchennych produktów i przypraw. Najlepiej sprawdzą się te z przezroczystego szkła, dzięki czemu natychmiast zorientujemy się, co zawierają. Wiele czasu i sił zaoszczędzimy, zaopatrując się w szereg przydatnych gadżetów, jak solidna wyciskarka do czosnku, czy młynek do bakalii. Dzięki nim unikniemy także niepotrzebnego bałaganu i zabrudzeń.

Odpowiednio zorganizowani naprawdę możemy sprawnie i z łatwością „wyczarować” smakowite dania, które z dumą postawimy na wigilijnym stole. Na koniec przepis na wigilijną – postną zupę z suszonych grzybów.

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

  • 3 dkg suszonych grzybów
  • 25 dkg włoszczyzny bez kapusty
  • 1 ¾ litra wody
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • sól


Grzyby starannie opłukać, zalać zimną wodą na kilka godzin, dodać cebulę, przyprawy, gotować. Gdy grzyby są na pół miękkie wywar osolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować. Z tłuszczu i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę. Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą, rzadką masę. Wlać do zupy, zagotować. Dodać pokrojone grzybki, osolić. Podawać z łazankami lub lanym ciastem.

Zasmażka:

  • 3 dkg maki
  • 3 dkg tłuszczu
  • ¼ l wody, mleka lub zimnego wywaru, ¼ l gorącego wywaru


Mąkę zrumienić na patelni, stale mieszając. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumienioną mąką, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować dokładnie mieszając, aby nie było grudek, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrzącą zupą.
Przepisy na podstawie: „Kuchnia polska”, wyd. XXXIX, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1996.

W artykule wykorzystano opisy i zdjęcia produktów z oferty firmy Galicja.
Materiały prasowe AFIR Biuro PR firmy Galicja dla Twojego Domu

Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Bulionówka 500ml
Patelnia głęboka ROCCA 24cm
Patelnia ROCCA
Pojemnik szklany Jasmine 210ml



Społeczność
Reklama