Niezastąpione akcesoria do domowej pizzy

Choć zapewne najlepiej smakuje w słonecznej Italii, spożywamy ją również często w pizzeriach i restauracjach znajdujących się w różnych rejonach naszego globu.

Może stać się głównym daniem obiadu lub kolacji bądź też być doskonałą propozycją na spotkanie w gronie przyjaciół.  Pizza, która weszła już na stałe do menu wielu polskich domów, tak naprawdę nie narodziła się we Włoszech. Jej ojczyzną jest Grecja, z której dotarła do Rzymu i innych krajów. Przeszła swą metamorfozę od płaskiego placka wypiekanego na naturalnym zakwasie, posmarowanego oliwą oraz posypanego czosnkiem i ziołami po wersję bardzo bogatą, na grubym spodzie z mięsem, serem i wieloma dodatkami. Tradycyjna pizza włoska pochodzi z Neapolu. Gdy pod koniec XIX wieku miasto odwiedziła królowa Małgorzata  Sabaudzka wraz z mężem, na zacnych gości czekał miejscowy poczęstunek – pieczony placek z bazylią, mozzarellą i pomidorami, który od imienia monarchini otrzymał nazwę Margherita. Pizzę tę jedzą dziś nie tylko Włosi, przyjęła się na całym świecie, ale przypuszczalnie najlepszą jej wersję znajdziemy właśnie w Italii.

Dzięki licznym przepisom dostępnym w książkach kucharskich i na portalach kulinarnych bez trudu sami w domowym zaciszu zrobimy wyśmienitą pizzę.  Zaletą tego rozwiązania jest możliwość skomponowania składników zgodnie z gustami mieszkańców i ich gości, a nawet odejście od zwyczajowego przepisu na rzecz wykorzystania różnych rodzajów mąki czy oryginalnych dodatków smakowych. Dobra pizza wymaga oczywiście nie tylko pysznych komponentów, ale także odpowiednich narzędzi potrzebnych do jej przygotowania oraz eleganckiej oprawy.

Wśród niezbędnych akcesoriów do pizzy znajdziemy przede wszystkim blachy. To od nich zależy czy ciasto dobrze się upiecze i czy łatwo uda się je wyjąć na talerz. Najlepiej, jeśli są one wykonane ze stali nierdzewnej i pokryte nieprzywieralną powłoką. Znakomicie sprawdzą się też stalowe blachy wyposażone w specjalne otwory, które zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła w piekarniku i właściwą kruchość ciasta.

Niezastąpiony okaże się także specjalny nóż, który pozwoli na precyzyjne pokrojenie naszej pizzy na dowolną ilość kawałków. Aby służył nam dobrze i długo powinien być wykonany z materiału odpornego na korozję i posiadać odpowiednio wyprofilowaną formę umożliwiającą wygodną pracę. Jeśli zależy nam na łatwym i szybkim dostępie do akcesoriów, zaopatrzmy się w modele wyposażone w specjalne uszka do zawieszenia na relingu czy haczykach kuchennych. Będą nie tylko zawsze w zasięgu ręki, ale staną się też gustowną ozdobą wnętrza.

Nieodłączną towarzyszką każdej pizzy jest wysokiej jakości oliwa z oliwek. Nie powinno jej zabraknąć na żadnym stole, zarówno restauracyjnym, jak i domowym. Możemy zatem wybrać wersję klasyczną niearomatyzowaną bądź też z różnymi dodatkami na przykład z rozmarynem, tymiankiem, bazylią, czosnkiem, truflami czy orzechami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i oczywiście rodzaju pizzy. Ponieważ oliwa zazwyczaj znajduje się w widocznym miejscu w kuchni, a przede wszystkim stanowi idealną parę z serwowaną potrawą warto umieścić ją w dekoracyjnej szklanej butelce. W roli tej świetnie sprawdzą się praktyczne w użytkowaniu, oszczędzające miejsce w kuchni i na stole oryginalne dozowniki do oliwy i octu. Pojemniki zakończone z dwóch stron zatyczkami z naturalnego korka wyróżnia niezwykle interesująca forma, nowoczesna, choć z wyraźną tradycyjną nutą. Na szczególną uwagę zasługuje dozownik w kształcie kiści winogron, który wraz z kolorową zawartością prezentuje się wyjątkowo efektownie.

Przygotowywane przez nas pizze mogą zawierać niewielką ilość składników, przypominając tym samym swoje greckie wzorce, bądź też zaskakiwać  ciekawym zestawieniem i różnorodnością produktów. Zawsze jednak wymagać będą praktycznych akcesoriów i eleganckiej oprawy, która doda potrawom niepowtarzalnych walorów estetycznych.

W materiale wykorzystano informacje o produktach marki Galicja dla Twojego Domu
Butelka OLIVIA 165 ml, cena: 3,50
Dozownik podwójny do oliwy i octu DUO, cena: 19,17 zł
Forma do pizzy SILVER 35x33,5 cm, cena: 17,50 zł
Nóż do pizzy, cena: 5,58 zł

Powrót strony głównej galerii zdjęć
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Forma do pizzy SILVER 35x33,5cm art 21780 od góry
Nóż do pizzy art 8497
Dozownik podwójny do oliwy i octu DUO art 9465 aranż
Dozownik podwójny do oliwy i octu DUO art 9466 aranż
Dozownik podwójny do oliwy i octu DUO art 20449 aranż
Dozownik podwójny do oliwy i octu DUO art 9467 aranż
Powrót strony głównej galerii zdjęć

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat