W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Nowe menu sezonowe w Restauracji ALYKI

Restauracja ALYKI zaprasza do spróbowania nowego menu sezonowego.

Tym razem nie mogło zabraknąć w nim prawdziwej królowej jesieni – dyni. Znajdą Państwo w nim rozgrzewające kompozycje i niezapomniane smaki.

Sezonowa zupa to krem z dyni wzbogacony marynowanym imbirem oraz prażonymi pestkami dyni. Dodatkami, które wzbogacą smak jest oliwa pomidorowa oliwki oraz krem fresh. Wśród przystawek znalazły się klasyczne krewetki smażone na maśle z czosnkiem. Najnowszy przebój to empanadas – znakomite pierożki, które wywodzą się z Ameryki Łacińskiej. Ich fenomenalny smak to zasługa siekanej wołowiny, musu dyniowego oraz rodzynek. To idealna przekąska do oferowanych w Restauracji ALYKI piw rzemieślniczych.

Gościom proponuje ALYKI dwie sałatki – pierwsza, doprawiona winegretem klonowym, zawiera m.in. przepyszną pieczoną dynię w ziołach oraz delikatny Łomnicki ser kozi długodojrzewający. To ser w pełni naturalny, wytwarzany wg tradycyjnej receptury pochodzącej z międzywojennej Kozłowszczyzny (dawne województwo wileńskie). Druga propozycja do sałatka z wędzoną piersią z gęsi, pieczoną dynią, pieczoną gruszką i mandarynką. Obie stanowią niezapomnianą kompozycję jesiennych smaków.

Cztery dania główne rozgrzeją w jesienne, chłodne dni. Pierwsze z nich to risotto z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami oraz  piersią z kurczaka przyrządzoną metodą sous–vide. W listopadzie nie może zabraknąć gęsiny, dlatego Szef Kuchni poleca konfitowane udo z gęsi, doprawione sosem jałowcowym. Jesiennego smaku tego dania dodają palony topinambur i sałatka z marynowaną dynią. Ponadto - grillowana pierś kurczaka z dyniowym pesto, glazurowaną dynią, cykorią i orzechami włoskimi. Dodatkiem do tego dania są ziemniaczki z masełkiem. Dla miłośników ryb - łosoś sous-vide, który jest podawany z bulgurem dyniowym z prażonym słonecznikiem, kalafiorem glazurowanym, sałatką z gruszką oraz popcornem z kaszy gryczanej, który podbił podniebienia Gości jesiennej edycji Restaurant Week.

Fot. Alyki

Łosoś sous-vide z bulgurem dyniowym
Pierś z kurczaka z dyniowym pesto
Risotto z pieczoną dynią
Sałatka z serem kozim długodojrzewającym
Sałatka z wędzoną piersią gęsi
Empanadas z siekaną wołowiną
Konfitowane udo gęsi



Społeczność
Reklama