Pastelowa Wielkanoc

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z wiosną - wyjątkową porą roku, podczas której cała przyroda budzi się do życia.

Otoczenie zachwyca nas wspaniałymi barwami,  a powietrze wypełniają zapachy rozkwitającej roślinności. Nawet jeśli Święta wypadają na początku wiosny i gdzieniegdzie przypomina  jeszcze o sobie zima, możemy dostrzec pojawiające się na gałęziach pączki, usłyszeć poranne śpiewy ptaków, cieszyć się dłuższym dniem i coraz mocniejszymi promieniami słońca. Niezwykłą, radosną atmosferę warto przenieść także do wnętrz naszych domów. Czasem wystarczą niewielkie zmiany wystroju, praktyczne, ozdobne detale i oczywiście piękne kwiaty.  Żonkile, tulipany czy krokusy ożywią pomieszczenia, wprowadzając do nich niepowtarzalny wiosenny klimat.

Wiosna w kuchni
Miejscem, które zwłaszcza przed świętami znajduje się w centrum uwagi wszystkich mieszkańców, jest kuchnia. To tu powstają wyśmienite wielkanocne dania i smakowite wypieki. Na wiosnę możemy odświeżyć jej wygląd dodając kilka praktycznych i dekoracyjnych elementów na przykład w ładnej miętowej barwie. Funkcjonalne garnki, miski czy akcesoria znakomicie ocieplą wnętrze i będą świetną oprawą dla świątecznych potraw.

Znajdziemy wśród nich tradycyjne mazurki, serniki i babki. Do przygotowania tych smacznych ciast przydadzą się różnej wielkości miseczki wykonane z wysokiej jakości tworzywa. Naczynia świetnie sprawdzą się również do serwowania rozmaitych sałatek i surówek.  Oprócz nich niezbędne będą na pewno akcesoria silikonowe w ładnej pastelowej barwie. Silikon ma szereg zalet. Nie wchodzi w reakcje z żywnością, nie pochłania zapachów i smaków, jest łatwy w utrzymaniu w czystości, posiada właściwości nieprzywierające. Aby powstały nasze wypieki potrzebny będzie wałek, do którego nie przywiera ciasto. Wyposażony w uchwyty z wyżłobionymi rowkami, które nie ślizgają się i idealnie leżą w dłoniach świetnie sprawdzi się nie tylko podczas przygotowania świątecznych specjałów. Przydatne będą też pędzelki i łopatki z dobrze wyprofilowanymi rączkami posiadającymi dziurki. Po pracy możemy zawiesić akcesoria na kuchennych haczykach, co ułatwi  utrzymanie porządku w pomieszczeniu. Do wyciągania wypieków nieodzowne okażą się rękawice i łapki, odporne na wysoką temperaturę, elastyczne i bardzo trwałe. W kolekcji akcesoriów silikonowych  znajduje się  również praktyczna podstawka, która sprawi, że łyżka używana do mieszania składników będzie zawsze w zasięgu ręki, zaś blat stołu pozostanie czysty.  

Do najbardziej typowych wypieków wielkanocnych należy pyszna drożdżowa babka polana białym lub różowym lukrem bądź posypana cukrem. Jej charakterystyczną formę nadaje specjalnie wyprofilowana blacha z tuleją wykonana ze stali pokrytej nieprzywieralną powłoką, która pozwala na szybkie wyciągnięcie gotowego ciasta. Jeśli w domu przebywają dzieci, warto przygotować również babeczki w niewielkich foremkach.  Po upieczeniu ich środek możemy napełnić powidłami, bitą śmietaną lub własnoręcznie zrobionym kremem. Pięknie ozdobione staną się wspaniałą dekoracją świątecznego stołu.

Ładny pastelowy wystrój kuchni zapewnią także garnki emaliowane, gustowny czajnik o klasycznych kształtach oraz doniczki i osłonki w miętowej barwie, w których znajdą się własnoręcznie wyhodowane zioła czy świąteczna rzeżucha - symbol odradzającej się po zimie przyrody. Do wszystkich tych elementów wyposażenia bez trudu dobierzemy ozdobne szklane pojemniki na artykuły spożywcze, a także estetyczne ściereczki i ręczniki. Kiedy wprowadzimy do naszej kuchni akcesoria w pastelowych kolorach, wnętrze nabierze niepowtarzalnego charakteru. Zawita do niego ciepła i słoneczna wiosna nawet wtedy, gdy za oknem będzie jeszcze deszczowo i chłodno.

W materiale wykorzystano zdjęcia oraz informacje o produktach marki Galicja dla Twojego Domu.

Miska MOLLY 0,5L, miętowa. Cena brutto: 2,07 zł
Silikonowa podstawka na łyżki, miętowa. Cena brutto: 11,18 zł
Łapka silikonowa, mięta Cena brutto: 6,86 zł
Pędzelek silikonowy miętowy. Cena brutto: 5,26 zł

ZDROWY MAZUREK według przepisu Anity Zegadło*
Składniki (8 porcji):
Ciasto:

  • Mąka orkiszowa – 300 g
  • Zimny olej kokosowy lub masło ghee – 180 g
  • Babka jajowata – 1 łyżka
  • Miód – 100 g
  • Żółtko – 3 szt.
  • Owoc granatu (opcjonalnie)

Wypełnienie:

  • Śliwki kalifornijskie – 150 g
  • Sok owocowy – 2 kieliszki
  • Daktyle – 200 g
  • Migdały posiekane w słupki – trochę

KROK 1 (ciasto): Mąkę orkiszową wsypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem, miodem, nasionami babki jajowatej i żółtkami. Zagnieść w kulę i owinąć w ręcznik papierowy. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180° C około 20 minut.
KROK 2 (wypełnienie): Śliwki i daktyle namoczyć w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok. 20 minut. Odcedzić i zblendować dodając do każdego kieliszek soku. Na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów. Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Udekorować owocem granatu. 

*Gotuj w stylu eko.pl, nr 1 (4) wiosna 2018, Bio Planet S.A., str. 68

Materiały prasowe Afir Biuro PR firmy GALICJA

Powrót strony głównej galerii zdjęć
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Foremki do babeczek Platino 9cm 6szt art 7879
Forma babka z tuleją Platino 19cm art 7573
Łapka silikonowa PIESEK art 0894 beż
Miska MOLLY 0,5 L art 8265 mięta
Pędzelek silikonowy art 1280 mięta
Tortownica kwadratowa Platino 25x25cm art 7572
Wałek silikonowy 8623 miętowy
Powrót strony głównej galerii zdjęć

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat