Pieczemy ciasteczka na Boże Narodzenie

Zbliża się jedno z najbardziej rodzinnych i ciepłych świąt w roku – Boże Narodzenie. Czas spotkań w gronie najbliższych, składania życzeń i obdarowywania się prezentami.

Do jego nieodłącznych atrybutów należy ustawiona w salonie choinka, wokół której skupia się nasze życie podczas tych kilku wyjątkowych dni. Stoły ozdabiamy gałązkami sosny lub jodły, by niepowtarzalne zapachy natury towarzyszyły nam w czasie uroczystej Wigilii i świątecznego biesiadowania. Menu pełne jest smakowitych, różnorodnych dań, najczęściej związanych z regionem, w którym mieszkamy. To dlatego odwiedzając odlegle zakątki kraju, możemy nie tylko przyjrzeć się odmiennym zwyczajom świątecznym, ale także spróbować ciekawych potraw.

Świąteczny stół
Dwanaście dań wigilijnych – czy znajdzie się ich aż tyle na naszym stole? Karp w galarecie, kompot z suszonych owoców, barszcz czerwony z uszkami, groch z kapustą a może kutia? Tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie nadal cieszą się ogromną popularnością, pomimo iż w dzisiejszych czasach głównym źródłem wiedzy na każdy temat stał się Internet. Jednak nic nie zastąpi przekazu ustnego i towarzyszących mu czynności wykonywanych pod czujnym okiem babci czy mamy.

Obok dań składających się na kolacyjne i obiadowe menu, na świątecznym stole muszą znaleźć się  słodkie smakołyki – wspaniałe wypieki, których nie tylko najmłodsi wypatrują z niecierpliwością. Podczas pieczenia, w domu unosi się niesamowita woń. Z jednej strony dołącza ona do charakterystycznej dla Świąt kompozycji zapachów, z drugiej zaś pobudza nasz apetyt na aromatyczne ciasta i ciasteczka.

W zestawie bożonarodzeniowych wypieków nie powinno zabraknąć sernika i makowca, pełnych pysznych rodzynków, migdałów, skórki z pomarańczy i wanilii. Na dekoracyjnych talerzach pojawiają się również niewielkie ciasteczka, które poza swoimi walorami smakowymi znakomicie zdobią świąteczne stoły. Wzbogacone o pachnące przyprawy korzenne, posiadają atrakcyjne kształty, podkreślające wyjątkową atmosferę Świąt. Znajdziemy tu wszystko, co od wieków kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Gwiazdki, mikołaje, choinki czy renifery wprowadzają do rodzinnych spotkań radosny i ciepły nastrój. Uwielbiane są przede wszystkim przez dzieci, które często uczestniczą czynnie w ich  przygotowaniu. Bo cóż może być przyjemniejszego niż samodzielnie zrobiony piernikowy Mikołaj czy wspaniały renifer?  Wykrojony z rozwałkowanego ciasta, a potem zgodnie z własnym uznaniem ozdobiony? Świetna, twórcza zabawa, satysfakcja z doskonałego dzieła i ...pomoc dla zapracowanych mam. Te urocze małe wypieki dodają Świętom niezwykłego uroku, dlatego warto by każdego roku gościły na naszych stołach.

Małe jest smaczne i piękne
Przygotowanie ciasteczek wymaga kilku niezbędnych akcesoriów, które sprawią, iż kawałki ciasta zamienią się w postaci i atrybuty charakterystyczne tylko dla Bożego Narodzenia. Poza stolnicą czy wałkiem będziemy zatem potrzebowali specjalnych wykrawaczek – dzięki nim nasze wypieki przybiorą odpowiednie kształty. Wykonane ze stali nierdzewnej nadadzą rozwałkowanej masie idealnie równą formę.

Aby urozmaicić dekorację stołu, warto zaopatrzyć się w cały komplet świątecznych wykrawaczek. Są w nim płatki śniegu, gwiazdki, serduszka, dzwonki, bałwanki, choinki i pajacyki. Te piękne formy dostępne w kilku rozmiarach wprowadzą miły, bajkowy nastrój. W kolekcji bożonarodzeniowej powinny się znaleźć także mikołaje, aniołki i renifery. Bez nich trudno dziś wyobrazić sobie wigilijny wieczór, kojarzący się zwłaszcza dzieciom z prezentami składanymi pod choinkę przez Św. Mikołaja, który w otoczeniu swojej świty przybywa do każdego domu.

Wyobraźnia osób przygotowujących ciasteczka może sprawić również, że postaci ożyją, nabiorą różnorodnych barw i obdarzą nas radosnym uśmiechem. Ozdabiane poszczególnych form umożliwi nam rękaw lub dekorator do ciast o kilku praktycznych końcówkach. Komfortowe w użytkowaniu i łatwe w utrzymaniu czystości pozwolą na stworzenie oryginalnych wzorów na przykład z wielobarwnej masy lukrowej. Zielona choinka z kolorowymi bańkami, św. Mikołaj w charakterystycznym dla siebie czerwonym stroju czy aniołek w niebieskiej lub kremowej sukni to jedynie niektóre z pomysłów na dekorację świątecznych ciasteczek.

Dzięki tym funkcjonalnym kuchennym akcesoriom nasze wypieki staną się niepowtarzalne, a ich twórcy, zarówno duzi jak mali, będą mieli okazję nie tylko do rozwijania swoich artystycznych zdolności, ale także do wyśmienitej zabawy.

Atrakcyjne formy, ozdobionych kolorowym lukrem ciasteczek każdego roku będą przypominać nam o zbliżającym się Bożym Narodzeniu oraz towarzyszącej mu ciepłej, rodzinnej atmosferze i już na zawsze staną się nieodłącznym elementem świątecznego menu.

Ciasteczka w świątecznej oprawie
Przepisów na bożonarodzeniowe ciasteczka jest naprawdę bardzo wiele. Możemy sięgnąć do polskiej kuchni po sprawdzone, tradycyjne receptury, lub na przykład skorzystać z internetowej bazy przepisów, którymi dzielą się na swoich blogach amatorzy rozmaitych wypieków.

Kruche gwiazdki z kuchni polskiej
Składniki:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 3 surowe żółtka
  • skórka cytrynowa
  • 5 dkg grubego cukru kryształ do posypania
  • 1 jajko lub białko do smarowania


Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane nożem masło i margarynę. Całość mieszamy, dołączamy cukier i skórkę cytrynową oraz surowe żółtka. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem w chłodnym miejscu. Następnie wałkujemy je na grubość ½ cm i wykrawamy gwiazdki, które smarujemy rozmąconym jajkiem lub żółtkiem. Ciasteczka układamy na blasze, posypujemy kryształkami cukru i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut.* Zamiast kryształkami cukru możemy nasze gwiazdki ozdobić kawałkami orzechów włoskich lub płatkami migdałów. Smakują równie wspaniale i doskonale wyglądają na świątecznym stole.

*Na podstawie przepisu z książki: Kuchnia Polska, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1959 r., str. 484

Pierniczki na Boże Narodzenie
Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 125 g masła
  • ½ szklanki ksylitolu
  • ½ szklanki miodu kwiatowego
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Do utartego ksylitolem masła dodajemy mąkę, miód, sodę oraz przyprawy. Wszystko zagniatamy, ciasto zawijamy w folię, a następnie wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto do grubości ok. 3 do 4 mm i używając świątecznych wykrawaczek wycinamy ciasteczka, które wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 8 – 10 minut. Gotowe pierniczki możemy polać lukrem białym lub z dodatkiem kolorowych barwników spożywczych.

W materiale wykorzystano informacje i zdjęcia produktów firmy Galicja dla Twojego Domu

Galicja dla Twojego Domu

Powrót strony głównej galerii zdjęć
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Dekorator do ciasta art 5428
Rękaw do dekorowania ciast art 8605
Wykrawaczki metalowe 2szt art 6588 anioł
Wykrawaczki metalowe 2szt art 6588 mikołaj
Wykrawaczki metalowe 2szt art 6588 renifer
Wykrawaczki metalowe 5szt art 6583 gwiazda
Powrót strony głównej galerii zdjęć

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat