Premierze towarzyszyły dwa wyjątkowe wydarzenia: warsztaty kulinarne dla dziennikarzy i fotoreporterów w Studiu CookUP oraz uroczyste spotkanie w restauracji Fort Wino.
Obydwa spotkania poprowadził autor książki Tomasz Jakubiak - znany i lubiany gospodarz programu telewizyjnego pod tytułem „Jakubiak - z miłości do lokalności”.
Podczas warsztatów zaproszeni dziennikarze przygotowali smakowite potrawy na podstawie przepisów z książki „Z miłości do lokalności”. Była to też okazji do osobistego spotkania z kucharzem, który pomagał uczestnikom w samodzielnym przygotowaniu sześciu autorskich dań. Na stołach zagościły wyborne potrawy takie jak imbirowo-cytrynowy bulion z kaczki jesiennej z pierogami jaglanymi, marynowane kawałki pstrąga w cytrynie / surówka z kalarepy i ogórka w stylu japońskim, makaron z czerstwym chlebem, smażonymi kaparami, kiszonymi pomidorkami cherry i wegańską pikantną kiełbasą, kluska miedzianogórska i maczanka krakowska z kajzerką.
Oczywiście podczas warsztatów nie zabrakło degustacji wszystkich przygotowanych potraw.
Po warsztatach wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na popołudniowe spotkanie w restauracji Fort Wino, gdzie lokalni, polscy przesiębiorcy i wytwórcy wyróżnieni w książce prezentowali swoje specjały. Piekarnia Piwońskich przygotowała np. mikroskopowe obserwacje wyjątkowego składu chleba, przygotowywanego według rodzinnej receptury. Zgromadzeni goście smakowali wybornych produktów w miłej i serdecznej atmosferze. Tomasz Jakubiak raczył gości opowieściami o tradycyjnej polskiej kuchni i jej skarbach. Był też czas na pamiątkowe zdjęcia, autografy i rozmowy kuluarowe.
Tomasz Jakubiak - kucharz i dziennikarz kulinarny, felietonista i gospodarz popularnego programu „Jakubiak - z miłości do lokalności", „ Jakubiak lokalnie”, „ Jakubiak w sezonie" w telewizji kuchnia+, który bije rekordy oglądalności. Jako ekspert kulinarny gościł w „Dzień Dobry TVN" „Pytaniu na śniadanie” i prowadził audycje radiowe w Antyradio i Programie 4 Polskiego Radia. Gotowaniem fascynuje się od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Jest jednym z niewielu kucharzy w Polsce, którzy promują polską kuchnię i polskich producentów. Ceniony szef kuchni, trener i juror konkursów kulinarnych.
Fot. Maciej Goliszewski / Epoka dla Edipresse Książki
Informacja prasowa