Premiera książki Tomasza Jakubiaka "Z miłości do lokalności"

4 października w Warszawie odbyła się premiera książki "Z miłości do lokalności" autorstwa Tomasza Jakubiaka.

Premierze towarzyszyły dwa wyjątkowe wydarzenia: warsztaty kulinarne dla dziennikarzy i fotoreporterów w Studiu CookUP oraz uroczyste spotkanie w restauracji Fort Wino. 

Obydwa spotkania poprowadził autor książki Tomasz Jakubiak - znany i lubiany gospodarz programu telewizyjnego pod tytułem „Jakubiak - z miłości do lokalności”.

Podczas warsztatów zaproszeni dziennikarze przygotowali smakowite potrawy na podstawie przepisów z książki „Z miłości do lokalności”. Była to też okazji do osobistego spotkania z kucharzem, który pomagał uczestnikom w samodzielnym przygotowaniu sześciu autorskich dań. Na stołach zagościły wyborne potrawy takie jak imbirowo-cytrynowy bulion z kaczki jesiennej z pierogami jaglanymi, marynowane kawałki pstrąga w cytrynie / surówka z kalarepy i ogórka w stylu japońskim, makaron z czerstwym chlebem, smażonymi kaparami, kiszonymi pomidorkami cherry i wegańską pikantną kiełbasą, kluska miedzianogórska i maczanka krakowska z kajzerką.

Oczywiście podczas warsztatów nie zabrakło degustacji wszystkich przygotowanych potraw.

Po warsztatach wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na popołudniowe spotkanie w restauracji Fort Wino, gdzie lokalni, polscy przesiębiorcy i wytwórcy wyróżnieni w książce prezentowali swoje specjały. Piekarnia Piwońskich przygotowała np. mikroskopowe obserwacje wyjątkowego składu chleba, przygotowywanego według rodzinnej receptury.  Zgromadzeni goście smakowali wybornych produktów w miłej i serdecznej atmosferze. Tomasz Jakubiak raczył gości opowieściami o tradycyjnej polskiej kuchni i jej skarbach. Był też czas na pamiątkowe zdjęcia, autografy i rozmowy kuluarowe.

Tomasz Jakubiak - kucharz i dziennikarz kulinarny, felietonista i gospodarz popularnego programu „Jakubiak - z miłości do lokalności", „ Jakubiak lokalnie”, „ Jakubiak w sezonie" w telewizji kuchnia+, który bije rekordy oglądalności. Jako ekspert kulinarny gościł w „Dzień Dobry TVN" „Pytaniu na śniadanie” i prowadził audycje radiowe w Antyradio i Programie 4 Polskiego Radia. Gotowaniem fascynuje się od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Jest jednym z niewielu kucharzy w Polsce, którzy promują polską kuchnię i polskich producentów. Ceniony szef kuchni, trener i juror konkursów kulinarnych.

Fot. Maciej Goliszewski / Epoka dla Edipresse Książki
Informacja prasowa

Powrót strony głównej galerii zdjęć
Premiera książki Tomasza Jakubiaka
Premiera książki Tomasza Jakubiaka
Premiera książki Tomasza Jakubiaka
Premiera książki Tomasza Jakubiaka
Premiera książki Tomasza Jakubiaka
Premiera książki Tomasza Jakubiaka
Premiera książki Tomasza Jakubiaka
Premiera książki Tomasza Jakubiaka
Premiera książki Tomasza Jakubiaka
Premiera książki Tomasza Jakubiaka
Powrót strony głównej galerii zdjęć

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat