przywitanie wiosny. Tradycyjny keks, znany w Polsce także pod nazwą cwibak to ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii. Posiada prostokątną formę i bywa polewane czekoladą lub lukrem. Keks spożywany był już w starożytnym Rzymie, gdzie wypiekano go z mąki jęczmiennej z dodatkiem orzeszków piniowych, rodzynków i owoców granatowca. Średniowieczni cukiernicy wzbogacili to pyszne ciasto o przyprawy, miód oraz inne owoce.
Aromatyczny, lekki, pełen wyśmienitych bakalii pokryty dekoracyjną polewą nie tylko jest świetnym przysmakiem do kawy czy herbaty, ale także smaczną i dodającą energii przekąską między posiłkami, na rodzinny piknik lub górskie wyprawy. Znamy dziś keksy z różnymi bakaliami i owocami oraz takie, w których najważniejszą rolę odgrywa jeden składnik. W naszych domach zobaczymy więc keksy orzechowe, makowe, cytrynowe, bananowe czy czekoladowe. Znakomicie wyglądają, wspaniale pachną i są piękną ozdobą stołów.
Sposób na keks
Aby przygotować wyśmienite ciasto będziemy potrzebować przede wszystkim sprawdzonego przepisu. Niektórzy sięgną zapewne po ten tradycyjny od mamy czy babci, inni zaś przetestują recepturę całkowicie oryginalną, odbiegającą od tradycyjnego wzoru. Zawsze jednak warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości produkty spożywcze, zakupić ekologiczną mąkę, bakalie suszone na słońcu czy czekoladę bez cukru i oczywiście w specjalne akcesoria kuchenne, bez których nie zdołamy upiec naszego ciasta. W grupie tej znajdą się więc blachy do pieczenia, ubijaczki, łyżki i różnej wielkości miseczki. Na rynku dostępne są formy pokryte powłoką ceramiczną, szklane, silikonowe i wreszcie bardzo praktyczne wykonane ze stali ̶ blachy z powłoką nieprzywieralną. Dla naszego wypieku najlepiej wybrać blachę o kształcie prostokątnym, choć keks kwadratowy czy okrągły na pewno będzie smakował tak samo.
Przykłady blach ze stali nierdzewnej pokrytych nieprzywieralną powłoką znajdziemy w kolekcji Candy firmy Galicja. Wygodne w użytkowaniu formy charakteryzuje duża odporność na przypalanie i przyklejanie się ciasta. Blachy te są także niezwykle trwałe i wytrzymałe na uszkodzenia takie jak wgniecenia i rdzewienie. Dodatkowo łatwo i szybko je umyjemy, co znacznie ułatwi nam pracę przy przygotowaniu ciasta.
Linię Candy wyróżniają ładne pastelowe kolory zdobiące zewnętrzną powierzchnię blach. Do wyboru mamy zatem akcesoria w jasnych odcieniach zieleni i różu. W takich formach nasze wypieki zaprezentują się na pewno wyjątkowo, a ich przygotowanie będzie wielką przyjemnością. Kolekcję tworzą blachy w kilku funkcjonalnych wymiarach i kształtach. Obok kwadratowej i trzech prostokątnych jest również forma okrągła. Możemy więc wyposażyć naszą kuchnię w elegancko prezentujący się zestaw, który pozwoli nam na komfortowe pieczenie ciast na każdą okazję.
Blacha CANDY 20x20x4,5 cm, cena: 12,77 zł
Blacha CANDY 21x11x5,7 cm, cena: 11,97 zł
Blacha CANDY 28,5x14x7,3 cm, cena: 15,17 zł
Blacha nieprz CANDY 33x23x5,2 cm, cena: 15,97 zł
Przepis na keks siostry Anastazji*
Ciasto, składniki: 3 łyżki miodu, 3 szklanki mąki, 1 łyżka cukru, 15 dag margaryny, 1 jajo, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1 płaska łyżeczka amoniaku.
Masa jabłkowa, składniki: 1 kg jabłek, 1 i ½ galaretki wiśniowej, 1 łyżka cukru, 3 łyżki wody.
Masa z kaszy manny, składniki: ½ l mleka, 25 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki cukru, 10 dag wiórków kokosowych.
Polewa, składniki: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody.
Ciasto, wykonanie: miód i margarynę roztopić. Przestudzić i dodać do mąki i pozostałych składników. Wyrobić ciasto kruche. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Jeden cieńszy pokruszyć i dodać do masy jabłkowej. Piec w temp. 200-220 st. C przez 20 min.
Masa jabłkowa, wykonanie: jabłka obrać, pokroić w plastry, dodać wodę, chwilkę dusić na małym ogniu. Następnie dodać cukier i sypką galaretkę. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Do zimnej masy jabłkowej wmieszać 1 pokruszony placek.
Masa z kaszy manny, wykonanie: mleko zagotować, dodać cukier, kaszę mannę oraz kokos i przez chwilkę gotować. Przestudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać zimną masę.
Polewa, wykonanie: wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.
Przełożenie ciasta: Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa.
* Ciasta, torty i ciasteczka siostry Anastazji, s. Anastazja Pustelnik FDC, str. 32-33, WAM 2015
Materiały prasowe Afir Biuro PR firmy GALICJA