Szklane naczynia żaroodporne na każdą okazję

Jesienią znacznie chętniej sięgamy po ciepłe i pożywne posiłki. Gotowane, pieczone lub grillowane dodają nam energii potrzebnej do działania, rozgrzewają i dobrze przygotowują na nadchodzące chłody.

Przykładem takich dań są potrawy zapiekane w naczyniach żaroodpornych  - wspaniały sposób na smaczny obiad lub kolację. Warto zatem posiadać w swej kuchni zestaw złożony z kilku naczyń różnej wielkości. W przypadku dużej rodziny doskonale sprawdzą się modele o większych gabarytach, które pozwolą na wygodne przyrządzanie ulubionych potraw. Dania jedno lub dwuosobowe przygotujemy w odpowiednio mniejszych naczyniach.

Szkło zawsze modne
Gotową potrawę możemy prosto z piekarnika podać na stół, a jeśli pozostanie nam jakaś jej część z powodzeniem przechować na następny dzień. Ograniczamy w ten sposób ilość akcesoriów do mycia, oszczędzając tym samym wodę, energię i oczywiście domowe wydatki. Dodatkowo dzięki swej gładkiej powierzchni pozbawionej kątów i żłobień, w których może gromadzić się tłuszcz lub resztki jedzenia, łatwo i szybko je umyjemy również w zmywarce bez obaw, że ich powierzchnia porysuje się i zmatowieje. Są odporne na działanie wysokich temperatur nawet do 300°C, a także wytrzymałe na niskie temperatury dlatego poza piekarnikiem umieścimy je w lodówce lub zamrażalce (można je mrozić do temperatury -40°C). Przeznaczone są do używania w piekarnikach oraz kuchenkach mikrofalowych.

Atutem naczyń szklanych jest przeźroczystość, która sprawia iż mamy kontrolę nad procesem pieczenia, a także możemy w całości zaprezentować nasze danie. Szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością, jest odporne na działanie substancji chemicznych oraz nie absorbuje zapachów, a potrawy przyrządzane w naczyniach krótko się pieką i nie wymagają tłuszczu, co na pewno ucieszy wszystkich zwolenników zdrowego stylu życia.

Naczynia wyposażone zostały w dobrze wyprofilowane i ergonomiczne pokrywy oraz uchwyty, które pozwalają na wygodne wkładanie i wyjmowanie potrawy. Nie należy zapominać również o ich estetycznym wyglądzie. Prostokątne, kwadratowe, okrągłe lub owalne, komfortowe w użytkowania są zawsze modne i zawsze na czasie.

Jakie zatem potrawy przygotujemy w szklanych naczyniach żaroodpornych? Wyśmienite zapiekanki z ryb, kurczaka, warzyw, pyszne tarty, a nawet desery. Wszystko zależy od indywidualnych gustów, smaków i potrzeby chwili. Jeśli jesteśmy zwolennikami dań mięsnych, warto do zestawu naczyń dodać specjalny nakłuwacz. Jego ostrza wykonane ze stali nierdzewnej świetnie przenikają w głąb mięsa, pozwalając na dotarcie do niego aromatycznych przypraw oraz skracając czas marynowania, pieczenia i gotowania naszej potrawy.

W materiale wykorzystano zdjęcia oraz informacje o naczyniach żaroodpornych marki Galicja dla Twojego Domu
Naczynie żaroodporne owal 4,7 l z pokrywą, cena: 33,88 zł
Naczynie żaroodporne Tarta 26 cm, cena: 18,41 zł
Naczynie żaroodporne proste 3,95 l, cena: 35,96 zł
Naczynie żaroodporne owal 3,7 l, cena: 35.16 zł
Naczynie żaroodporne okrągłe 3,1 l, cena: 29,89 zł
Nakłuwacz do mięsa, cena:  10,38 zł

Powrót strony głównej galerii zdjęć
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Naczynie żaro TARTA 26,5cm art 5415
Naczynie żaroodp okrągłe 3,1L zp art 2018
Naczynie żaroodp owal 4,7L zp art 2022
Naczynie żaroodp prost 3,95L zp art 2025
Nakłuwacz do mięsa art 20885
Nakłuwacz do mięsa
Naczynie żaroodp. owal 3,7L zp art. 2021
Powrót strony głównej galerii zdjęć

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat