W warsztatach z mistrzem udział wzięli m.in. dziennikarze i fotoreporterzy, którzy przygotowali potrawy na podstawie przepisów z książki „Filozofia smaku”:
Na stołach zagościły wyborne potrawy takie jak starożytna sałatka z pęczakiem i dressingiem z granatu, spanakopitakia - różki z ciasta filo z nadzieniem szpinakowym czy ośmiornica z fentułem i zielonymi oliwkami z miasta Retimno.
Uczestnicy mogli się przekonać, że dania kuchni greckiej są nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu. Teo Vafidis pomagał uczestnikom w samodzielnym przygotowaniu potraw, podpowiadał, i dzielił się swoim doświadczeniem, na koniec przyrządził smaczny deser. Oczywiście podczas warsztatów nie zabrakło degustacji wszystkich przygotowanych potraw.
Teo Vafidis to podróżnik i mistrz kulinarny o greckim pochodzeniu, Polakom dał się poznać jako powszechnie znana i lubiana postać telewizyjna, od lat zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. W książce „Filozofia smaku” na którą wielu fanów od dawna czekało, prezentuje swoje ulubione przepisy, które każdy może przygotować w kuchni. Opowiada o smakach z dzieciństwa i miejscach dla niego ważnych.
Fot. Maciej Goliszewski / Epoka dla Edipresse Książki
Informacja prasowa