wydanej nakładem Edipresse Książki przy współpracy z firmą Militzer & Munch oraz pod patronatem polki.pl, Poradnika Domowego, Przyjaciółki, Pani Domu oraz Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej.
Iwona swoimi przepisami udowadnia, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest nie tylko zdrowa, ale również niezwykle smaczna i prosta.
Przekonali się o tym uczestnicy warsztatów, którzy za zadanie mieli przygotować 4 potrawy z książki:
migdałowy „twarożek” z warzywami
„Delikatny, bielusieńki, lekki i… roślinny. Jest tak idealny, że żaden z konsumujących nie domyśli się heretyckiego migdałowego podstępu. Z doświadczenia warsztatowego wiem, że ten serek ZAWSZE okazuje się sensacją. Warto spróbować. Nawet jeśli jest się nabiałożercą.”*
orientalna zupa-krem z jaglanką
Czy jest coś wspanialszego po męczącym dniu niż miska pożywnej gorącej zupy zjedzona w towarzystwie tych, których się kocha? Zapewne jest. Ale mnie właśnie to w zupełności wystarcza. Zwłaszcza, jeśli czeka na mnie ta zupa.”*
burgery buraczane
„Wyglądają trochę groźnie, bo mają krwistą barwę, która wzbudza nadzieję wśród fanów mięsa. Jednak w tym wypadku pozory mylą, co ostatecznie nie ma znaczenia – zwykle przy wspólnym grillu mięsożercy i tak wyżerają tym wege roślinne burgery, nie oferując nic w zamian. Skandal! Oto przykład przewagi dań roślinnych. Zazwyczaj mogą jeść je wszyscy!”*
wegańskie mascarpone z owocami
„Masz czasem ochotę na słodki waniliowy serek z dodatkiem owoców? Mój Syn ma ją zawsze! Zwykle nie znajduje we mnie kompana do wspólnego biesiadowania, gdyż ze wszystkich słodkości na świecie najbardziej lubię… kiszone ogórki i oliwki. Dla tego deseru robię jednak wyjątek. Jest znakomity!”*
„Smakoterapia” jest doskonałą propozycją zarówno dla wegan i wegetarian, jak i mięsożerców – pomimo, że nie znajdziemy tam przepisów na dania mięsne.
Zgromadzono w niej ponad 140 przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców, kasz, ziaren i słodkich, zdrowych „zamienników”, opatrzonych autorskimi zdjęciami Iwony. Inspiracja dla każdego, kto pragnie jeść mądrze, świadomie, zdrowo i przede wszystkim smacznie, bo o to przecież chodzi w jedzeniu.
*fragmenty książki „Smakoterapia”