Wola browarem płynąca

Miejsce, na które czekało wielu z nas. Zabytki połączone z nowoczesną architekturą. Restauracje oferujące potrawy z całego świata. Salony piękności i kluby, a dla spragnionych wytchnienia otwarta, ogromna, zielona przestrzeń- wszystko to w samym sercu Woli- Browarach Warszawskich.

Trochę historii

Wszystko zaczyna się w 1846 roku, kiedy to Haberbusch i Schiele kupują licencję browaru Jana G. Schoffera. Produkują piwo typu bawarskiego, angielskiego i portera. W latach 70-tych XIX wieku Browary „Haberbusch i Schiele” zajmują drugie miejsce w produkcji piwa w Warszawie. Z czasem zwiększa się asortyment i rozszerza eksport. W latach 1909-1918 „Haberbusch i Schiele” stają się liderem warszawskiego browarnictwa. W 1910 roku zdobywają złoty medal na wystawie w Odessie.

Wybucha wojna, a Browary rozpoczynają konspiracyjną działalność pomocową. Produkują kaszę z jęczmienia browarnego, która później jest rozdawana ludziom.

Po Powstaniu Warszawskim Niemcy wywożą część maszyn i urządzeń, które ocalały. Reszta zostaje wysadzona w powietrze. Browar przestaje istnieć.

Produkcja zostaje wznowiona w 1954 roku. W latach 90-tych XX wieku firma dwa razy zmienia nazwę, na Browary Warszawskie SA., a później na Browary Warszawskie „Królewskie” SA. W 2005 roku Browary kończą swoją działalność.

Rurociąg oplatający woonerf Haberbuscha i Schielego

Ulice Grzybowska, Krochmalna, Wronia i Chłodna znów tętnią życiem. Po 16-tu latach piwo wraca do Browarów Warszawskich. A wraz z nim pojawia się miejsce z innej beczki. Pięć placów : Brama Browarów, Plac Śniadaniowy, Plac Dolny, Dziedziniec Laboratorium i największy, na którym znajduje się XIX- wieczna Warzelnia, Rynek Warzelni- najważniejsze rzeczy mają się dziać właśnie tam.

Oprócz tego kawiarnie, piekarnie, restauracje, kluby, siłownie, salony urody, czy centra konferencyjne, biurowce oraz budynki mieszkalne. Jednym z piękniejszych i wyjątkowych budynków są Apartamenty przy Warzelni. Do budowy wykorzystano materiały szlachetne, m.in. panele w kolorze miedzianym, dlatego fasada apartamentów idealnie współgra z zabytkową zabudową. Mieszkania to najwyższej jakości, luksusowe, nowoczesne przestrzenie, wyposażone w rozwiązania smart. Pomieszczenia są dwupoziomowe i posiadają wysokie, zadaszone tarasy.

Smaki świata

Browary Warszawskie kuszą potrawami i trunkami z całego świata. Na uwagę zasługują ostatnio otwarte Le Paradox, Japonka, czy Browar Warszawski.

Le Paradox to bar i sklep z ekskluzywnymi francuskimi winami, szampanami i innymi produktami spożywczymi. Trufle, wędliny, czy sery, spożywane w towarzystwie wina, w niebiański sposób podkreślają smak trunku. Bar prosto z francuskich winnic sprowadził już ponad 400 różnego rodzaju win. A taki paradoks w Le Paradox, że białe wino robi się  z czerwonych winogron…

Japonka to kuchnia koreańska w wydaniu panazjatyckim. Raj dla kochających kuchnię japońską oferuje m.in. dania z grilla robata, japońską wołowinę, sushi oraz sashimi. Dopełnieniem potraw jest japońskie wino ryżowe, czyli sake. Ciemne i zdecydowane kolory, surowy oraz nowoczesny design sprawiają, że chociaż na czas posiłku możemy przenieść się do Azji.

Browar Warszawski w Browarach Warszawskich oferuje 18 rodzajów piwa kraftowego  (projektowanie piwa, w wyniku czego powstają unikalne mieszanki smakowe i nowe gatunki). Jest to piwo niefiltrowanie i niepasteryzowane. Oprócz piwa możemy się zaopatrzyć w domowe nalewki, czy przetwory. Jest także koktajl bar, a w nim 100 rodzajów whisky z całego świata. Z Browaru na pewno nie wyjdziemy głodni, porcje adekwatne do tego, co w kuflu. Głównie kuchnia polska w najlepszym wydaniu- golonka, tatar wołowy, sztuka pieczonego mięsa z warzywami oraz sosami podawana na drewnianych deskach. W menu restauracji można znaleźć także dania wegetariańskie, burgery, czy owoce morza. Browar kusi dobrym piwem, wyśmienitym jedzeniem, a także muzyką na żywo. Wnętrza w stylu loftowym, nowoczesne, stylowe, surowe, zarazem eleganckie z odpowiednią gra świateł. Wszystko to powoduje, iż jest to idealne miejsce rozrywki, jak i spotkań i rozmów z przyjaciółmi.

W samym sercu Woli

Na terenie Browarów Warszawskich możemy odbyć podróż kulinarną, zadbać o umysł i ciało, odpocząć, nacieszyć oko i napełnić pozytywną energią. I oczywiście wypić piwo!

Katarzyna Nowińska-Kalbarczyk
(katarzyna.nowinska-kalbarczyk@dlalejdis.pl)

Fot. Katarzyna Nowińska-Kalbarczyk

Powrót strony głównej galerii zdjęć
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Browar Warszawski
Powrót strony głównej galerii zdjęć

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat