W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Zdrowe gotowanie

Moda na zdrowy styl życia na dobre zagościła już w wielu polskich domach, i … nie zawsze wiąże się ona z pragnieniem zachowania szczupłej sylwetki.

Coraz częściej osoby o prawidłowej wadze zaczynają zwracać uwagę na to, co warto jeść, i z czego należy zrezygnować. Doceniamy również zalety różnego rodzaju ćwiczeń, także na świeżym powietrzu. Spacery, nordic-walking, jazda na rowerze, taniec, joga czy Pilates doskonale dbają o naszą linię i dobre samopoczucie.  Jednak najlepsze efekty przynosi połączenie odpowiednio dobranej gimnastyki ze zdrową, pełnowartościową dietą.

Kuchenni pomocnicy
Wielobarwne potrawy z warzyw i owoców są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również znakomicie prezentują się na naszych stołach. Nawet jesienią i zimą sięgamy po te wspaniałe dary natury, by urozmaicić dania mięsne, a niekiedy zupełnie je zastąpić. Naszymi sprzymierzeńcami w przygotowaniu posiłków są wybrane akcesoria kuchenne, których nie może zabraknąć w żadnym domu. Należą do nich różnej wielkości garnki, patelnie, noże, deski do krojenia i tarki. Niezwykle użytecznym urządzeniem jest również koszyk do gotowania na parze.

Sprawdzony duet
Warzywa gotowane na parze nie tracą cennych składników odżywczych i charakterystycznego dla siebie smaku. Wystarczy tylko zakupić odpowiedniej wielkości koszyk pasujący do średnicy garnka. Koszyk należy włożyć do garnka z wodą, a  następnie umieścić na nim ulubione warzywa. W ten sposób szybko  przyrządzimy zdrowe dania bez soli.   Po wyciągnięciu, warzywa możemy pokroić, skropić wybranym olejem lub oliwą i posypać aromatycznymi przyprawami. Brokuły, kalafior, marchew, pietruszka, burak i wiele innych. Jeśli dodamy do nich na przykład brązowy ryż lub makaron gryczany, polany sosem z pomidorów z dodatkiem pachnącego koperku, powstanie smaczna i pięknie wyglądająca potrawa. Takich warzywnych, przygotowanych na parze kompozycji jest wiele. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i upodobań.

Koszykowi powinien towarzyszyć garnek, na przykład ze stali nierdzewnej, wyposażony w wygodne i bezpieczne w użyciu ergonomiczne uchwyty pokryte antypoślizgową i nienagrzewającą się silikonowaną powłoką. Garnek może być używany również do przygotowania innych potraw. Na jego wewnętrznej ściance znajduje się praktyczna miarka, 5–cio warstwowe dno kapslowe akumulujące ciepło, gwarantuje jego rozprowadzanie, a dobrze dopasowana do naczynia szklana pokrywa pozwala na podgląd zawartości i zoptymalizowanie czasu gotowania. Dlatego do przyrządzania naszych dań możemy używać małej ilości wody. Taki garnek sprawdzi się na wszystkich rodzajach kuchenek, nadaje się też do mycia w zmywarce.

Poza swoimi funkcjonalnymi zaletami oba akcesoria tworzą elegancką kuchenną parę, co sprawia, iż warzywa prezentują się znakomicie także podczas gotowania.

Do dań na parze i nie tylko
Jeśli zechcemy polać nasze danie domowym sosem warto zaopatrzyć się w użyteczny ubijak obrotowy do jajek,  przygotowywania sosów na bazie mąki i mleka itp.

Potrawom na parze mogą towarzyszyć smaczne i zdrowe wywary. Dobrze jest sięgać po nie także wówczas, gdy zmarznięci wracamy do domu. W uzyskaniu gorącej porcji napoju dla jednej osoby, pomoże nam praktyczny kubek ze stali nierdzewnej. Wyposażony w poręczny uchwyt sprawi, iż podgrzejemy w nim niewielką ilość wielowarzywnego wywaru lub bulionu bądź niezwykle odżywczego wywaru z korzenia pietruszki, które szczególnie o tej porze roku rozgrzeją nas i dodadzą potrzebnej energii. Może się również przydać w przygotowaniu sosu do warzyw gotowanych na parze.

Nasz sos przelejemy do estetycznej, wykonanej z bezbarwnego szkła sosjerki, która będzie równocześnie doskonałą ozdobą stołu.

Dla wygodnych
Interesującym rozwiązaniem jest również zestaw do gotowania na parze. Garnki wchodzące w jego skład, wykonane zostały z wysokiej jakości, polerowanej na wysoki połysk stali nierdzewnej. Kapslowe dno naczynia zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, szklana pokrywa pozwala śledzić jego proces, natomiast znajdujący się w niej otwór ułatwia odprowadzanie nadmiaru pary. W takim zestawie przygotujemy dania mięsne i warzywne o naturalnym smaku i aromacie, z zachowaniem wartościowych składników odżywczych. 

Miłośnikom szparagów na pewno przyda się także specjalny garnek z wkładem. Dzięki odpowiedniej wysokości, idealnie nadaje się on do gotowania szparagów lub innych warzyw, a po wyjęciu wkładu również spaghetti i makaronu. Wkład ułatwia odcedzanie ugotowanych warzyw. Garnek posiada przezroczystą szklaną pokrywę oraz kapslowe dno akumulujące ciepło.

Pyszne i zdrowe dania przygotowane na parze bez dodatku soli, zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odpowiednio dobrane do naszych gustów warzywa czy mięso, połączone z ulubionymi dodatkami takimi jak różne gatunki ryżu, kasz i makaronów, a także aromatycznymi przyprawami i spinającym całość sosem sprawią, iż nasze posiłki będą smaczne, lekkie i pełne wartościowych substancji odżywczych.

W materiale wykorzystano zdjęcia i informacje o produktach marki Galicja

Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Garnek NDZ TIO 18cm 2,5l art 6749
Koszyk do gotowania na parze 28cm art 8619
Kubek NDZ 8cm art.5178. 9cm art.5185. 10cm art.5192
Ubijak obrotowy duży art 8699
Zestaw do gotowania na parze 4el art 1308
Sosjerka szklana 0391 aranż
Garnek do szparagów 16x21cm art 1593 I



Społeczność
Reklama