Firma Candy, znany producent urządzeń oraz AGD, zorganizowała letnie warsztaty gotowania dla dziennikarzy i blogerów, których motywem przewodnim było gotowanie na parze. Uczestnicy mogli spróbować swoich sił w przygotowywaniu posiłków – dla jednych była to czysta formalność (Blogerzy kulinarni, których gotowanie jest pasją) dla innych – wyzwanie (np. dla mnie). To, co łączyło wszystkich, niezależnie od kulinarnych umiejętności, to dobre chęci, humor i uśmiech.
Warsztaty kulinarne poprowadzili doświadczeni szefowie kuchni – Michał Kępiński (doświadczony szef kuchni, pracujący w najlepszych restauracjach na świecie m.in. w KOKS na Wyspach Owczych czy w Maaemo w Oslo) oraz Michał Lachur (współwłaściciel warszawskiego Organic Corner Food Store & Bistro na Mokotowie rozmiłowany w kuchni wegańskiej). Pod ich skrzydłami, każdy mógł poczuć się prawdziwym kucharzem. Z rąk uczestników powstawały takie smakowitości jak: focaccia z orkiszowej pełnoziarnistej mąki z rozmarynem, sałata z pieczonych na parze warzyw z czarną soczewicą i sosem sezamowym, wegański New York Cheesecake z konfiturą z owoców sezonowych czy ryż z pomarańczowym koglem moglem na parze oraz brzoskwiniami. Dość sceptycznie podchodziłam do niektórych potraw, ale wszystkie dosłownie zwalały z nóg. Nie spodziewałam się, że warzywa pieczone na parze mogą rozpływać się w ustach, zwykły chłodnik rozbrzmiewać feerią smaków, a pesto z marchewkowej naci być tak… obłędne!
Oprócz potraw, każdy z uczestników mógł zapoznać się z nowymi urządzeniami marki Candy. Zarówno płyta indukcyjna, jak i piekarnik to hit na rynku urządzeń AGD. Płyta indukcyjna Candy CTP644SCWIFI ma łączone pole bridge, co sprawia, że możemy korzystać nawet z bardzo dużych naczyń i sterować pracą dwóch miejsc jak jednym. Model ten połączony jest również z siecią Wi – Fi, co pozwala na zdalne sterowanie. Z kolei dzięki piekarnikowi FCPKS826XL/E możemy gotować zdrowo, beztłuszczowo, bo na parze. Para sprawia, że potrawy są nie tylko gorące, ale przede wszystkim soczyste. Woda zawarta w warzywach czy mięsie dodatkowo je nawilża i sprawia, że są chrupiące, pyszne i zdrowe! Piekarnik jest też łatwy do utrzymania w czystości. Para zmiękcza przypalenia i osady. Druga metoda czyszczenia to pyroliza. Piekarnik jest rozgrzewany do 500 stopni, dzięki czemu spalane są zanieczyszczenia.
Jeśli szukasz do swojej kuchni sprzętów, najwyższej jakości, funkcjonalnych i łatwych w utrzymaniu – zapoznaj się z asortymentem firmy Candy!
Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)
Fot. Anna Stasiuk