Konkurs SMS

Wybieramy najlepszy przepis na pączki lub faworki!

Zakłady Tłuszczowe „Bielmar”, producent oleju Beskidzkiego, przygotował dla fanek karnawałowych przekąsek wspaniałe upominki!

Zgłoś do konkursu swój przepis na ulubione pączki lub faworki, koniecznie przygotowane z wykorzystaniem oleju Beskidzkiego, i wygraj super tacę z pokrywą i wkładem chłodzącym.

Trzy nagrody przypadną trzem osobom, które wezmą udział w plebiscycie:

  • 2 nagrody przyznamy osobom, których przepisy otrzymają najwięcej głosów SMS
  • 1 nagroda przypadnie osobie, która nadeśle najwięcej SMS-ów


Wymagania:
1. Na adres bielmar@dlalejdis.pl należy przesłać zdjęcie (w pliku graficznym jpg lub png) i przepis na pączki lub faworki z wykorzystaniem oleju Beskidzkiego.
2. W mailu, zawierającym zgłoszenie, musi być zawarta klauzula o wyrażeniu zgody na publikację zdjęcia na portalu dlaLejdis.pl oraz poświadczenie autorstwa przesłanego zdjęcia i przepisu.
3. Termin nadsyłania prac - 05.03.2014 do godz. 20.00
4. Termin rozwiązania plebiscytu 07.03.2014 do godz. 20.00
* Zdjęcia i przepisy, które przejdą pomyślnie weryfikację redakcji portalu dlaLejdis.pl będą publikowane na łamach portalu dlaLejdis.pl i wezmą udział w plebiscycie.

Olej Beskidzki Spółki Bielmar to czysty olej rzepakowy, tłoczony przez polskiego producenta z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu.
Odznacza się wysoką wartością odżywczą ze względu na zawartość składników takich, jak:

- jednonienasycony kwas oleinowy - 65%
- NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) - 26%, w tym 33% stanowi wielonienasycony kwas linolenowy z grupy omega-3, pozostałą część stanowi kwas linolowy z grupy omega-6.
- witamina E (tokoferol)  - 63mg/100g

Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i dressingów do sałatek.
Olej Beskidzki Spółki Bielmar jest dostępny w butelkach o pojemności: 0,5l, 1l, 3l i 5l.
Sugerowana cena detaliczna za butelkę o pojemności 1l to ok. 6,85 zł.



Pączki z dziurkami

1 l mleka
kostka margaryny Palma
kostka (10 dag) drożdży
9 żółtek
1,5 kg mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego
pół łyżeczki cukru
2-3 kieliszki spirytusu
szczypta soli
olej Beskidzki do smażenia
cukier puder

Do miski wlać ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże i cukry (wanilinowy i zwykły). Wymieszać lekko i odczekać aż ciasto wyrośnie. Do większej miski wsypać mąkę i sól oraz rozczyn z drożdży. Dodać żółtka i ciepłą roztopioną margarynę a na koniec spirytus. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować i wycinać szklanką kółka, w środku wykrawać dziurki. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju Beskidzkim. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BIELMAR.10 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Tradycyjne pączki smażone

Ciasto na pączki:
- 1 szklanka mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 4 łyżki stołowe masła
- 2 łyżki spirytusu

Dodatki:
- ulubiona marmolada, konfitura
- cukier puder, domowy lukier, domowa masa kajmakowa confiture de lait
- kandyzowana skórka pomarańczowa, posiekane orzechy laskowe, roztopiona czekolada
- 1 litr rzepakowego Oleju Beskidzkiego Spółki Bielmar

Do ciepłego mleka dodać pokruszone świeże drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże się spienią. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier waniliowy. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałą 1 łyżką cukru na białą i puszystą pianę. Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Dodać ubite jajka i całość wyrobić, najlepiej mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste (około 15 minut). Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Ponownie całość krótko wyrobić lub zagnieść, aż do połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 h. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i szklanką wycinać kółka (średnica około 7 cm). Na środek każdego krążka nałożyć czubatą łyżeczkę ulubionego nadzienia (ja użyłam domowej konfitury z malin), zlepić brzegi i uformować kulę. Uformowane pączki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 45 minut. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju Beskidzkim Spółki Bielmar do zrumienienia z każdej strony (około 2 minuty). Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Ostudzone pączki obficie posypać cukrem pudrem, jeszcze ciepłe maczać w domowym lukrze lub smarować domową confiture de lait i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Ja moje pączki polukrowałam domowym lukrem, posypałam odrobiną bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i udekorowałam roztopioną czekoladą.
Pycha!!! Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BIELMAR.9 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Pączki z bitą śmietaną

Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mleka
3 dag świeżych drożdży
1 op cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 żółtka
około 70-80 dag mąki
5 dag margaryny
1,5 łyżki spirytusu
olej Beskidzki Bielmar do smażenia
Bita śmietana:
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
2 łyżki margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, cukry, sól oraz jajko i żółtka. Dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki, wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i powinny pojawić się pęcherze. Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę, lekko wałkujemy. Szeroką szklanką wykrawamy w cieście krążki. Smażymy na rozgrzanym oleju Beskidzkim Bielmar. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pączki przekrawamy na pół. Śmietanę przekładamy do szprycy i przekładamy nią pączki. Z margaryny, kakao, cukru i wody gotujemy polewę, którą polewamy pączki. Gotowe pączki oprószamy wiórkami kokosowymi.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BIELMAR.8 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Pączki hiszpańskie - gniazdka

składniki:
- 200ml wody + szczypta soli
- 100g mąki pszennej
- 50g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- olej  Beskidzki do głębokiego smażenia 

na lukier:
- cukier puder
- sok z 1/2 cytryny
- laska wanilii
- polewa czekoladowa
- roztopiona tabliczka czekolady w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować wodę z masłem i solą, a następnie dodać przesianą mąkę i gotować na małym ogniu ciągle energicznie mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka. Masę ostudzić, a następnie przełożyć do miski ,lekko wymieszać i dodawać kolejno jajka oraz żółtko, mieszając na lekkich obrotach. Mieszać do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Papier do pieczenia pociąć na 10cm kwadraty i wysmarować tłuszczem. W szerokim garnku rozgrzać olej Beskidzki.Na każdy kwadrat wyciskać z rękawa cukierniczego masę w kształcie koła o średnicy 5-6 cm. Kłaść krążki papierem do góry na rozgrzany olej i odczekać, aż papier się odklei. Potrwa to może z minutę. Papier powinien się lekko odkleić.  Kiedy się lekko zarumieni, odwrócić i dalej smażyć, aż nabierze odpowiedniego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku lub ścierce. Polukrować lub polać czekolada.

Lukier wykonanie
Cukier puder wymieszać z laska wanilii i sokiem z cytryny na jednolita masę.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BIELMAR.7 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Chrust czyli faworki

Składniki:
200 g mąki
3-4 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
szczypta soli
1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta, poczynając od mąki umieszczamy na blacie lub na stolnicy. Mieszamy je nożem, a następnie zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem przez około 10 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą faworki.
Ciasto wałkujemy partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroimy radełkiem lub nożem na paski o szerokości 3 cm i długości około 15 cm. Każdy plasterek ciasta musimy jeszcze przekroić radełkiem w środku wzdłuż na 5-6 cm i przełożyć przez powstały otwór.
W międzyczasie  w rondlu podgrzewamy olej rzepakowy. Tym razem smalec postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym. Użyłam Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Dlatego doskonale nadaje się do smażenia. Robimy próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli wypłynie i zacznie skwierczeć, znaczy, że temperatura tłuszczu jest właściwa.
Faworki smażymy z obu stron na lekko złotawy kolor. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku kuchennym, po czym oprószamy obficie cukrem pudrem.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BIELMAR.6 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Pączki z pomarańczową konfiturą

Składniki:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
60 g cukru
250 ml mleka
3 żółtka
1 małe jajko
50 g rozpuszczonego masła
20 ml spirytusu
1 łyżeczka cukru waniliowego
otarta skórka z 1 cytryny
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar
konfitura pomarańczowa
kandyzowane skórki pomarańczowe
lukier (około 250 g cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny) lub cukier puder do posypania

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie i lśniące ciasto, po czym dodajemy masło i chwile wyrabiamy, do połączenia składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy na  godzinę, półtorej w ciepłe miejsce, po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
Blat kuchenny posypujemy lekko mąką i wykładamy ciasto. Po lekkim odgazowaniu wałkujemy je na placek o grubości około 2 cm i szklanką wykrawamy kółka o średnicy 6 cm.
Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Ja nadziewam paczki po usmażeniu. Gdy ciasto wyrasta warto przygotować sobie szprycę z długą końcówką i napełnić ją nadzieniem.
W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tym razem smalec postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym. Użyłam Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Dlatego doskonale nadaje się do smażenia. Robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już zacząć smażyć pączki.
Wyrośnięte pączki smażymy partiami po 3-4 sztuki. Nie może ich być za dużo w rondlu, bo spadnie temperatura tłuszczu i ciastka będą nasiąkać zbytnio tłuszczem, zamiast się smażyć.
Usmażone wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi. Nadziewamy konfiturą gdy są jeszcze letnie, polewamy lukrem i posypujemy skórkami.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BIELMAR.5 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Pączki oblane lukrem i czekoladą

SKŁADNIKI:
mąka -1 kg
cukier -6 łyżek
cukier waniliowy -1 opak
olej -2 łyżki
żółtka -8 szt
ocet -1 łyżka
margaryna -0,5 kost
mleko -2 szkl
drożdże -100 g
marmolada owocowa
sól szczypta
Olej Beskidzki do smażenia
LUKIER
białko jaj
cukier puder
sok z cytryny
POLEWA CZEKOLADOWA
gorzka czekolada
POSYPKA
skórka pomarańczowa

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut.
Mleko wlać do rondla,dodać margarynę, cukier, zagotować.
Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko,wyrobić ciasto.
Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy.
Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę.
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać w dłoni, nakładać łyżeczkę marmolady, dobrze zlepiać pączki.
Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku.
Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
LUKIER
Do wysokiego naczynia wlać białko, dodać cukier puder i sok z cytryny, zmiksować.
POLEWA CZEKOLADOWA
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
DEKORACJA PĄCZKÓW
Pączki polać lukrem i  polewą czekoladową, posypać skórką pomarańczową

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BIELMAR.4 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Przepis na pączki pieczone:

1. Składniki: ( na około 12 małych pączków )

Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 225 ml wody przegotowanej,
- 2,5 łyżki cukru,
- 60 g oleju Beskidzkiego,
- 15 g drożdży świeżych,

Reszta:
- mormolada o smaku dzikiej róży,
- olej Beskidzki do posmarowania blaszki,
- lukier ( 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki wody ),
- kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji.

2. Sposób przygotowania:
Drożdzę rozkruszamy do miski, wlewamy letnią wodę i dodajemy cukier. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami do momentu odzielania się ciasta od rąk. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem aż podwoi swoją objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kawałków, rozpłaszczamy, nakładamy nadzieję formując bułeczki. Układamy na blaszcze do pieczenia uprzednio posmarowaną olejem Beskidzkim, odstawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie włączamy piekarnik na 180 st. C. Po określonym czasie wkładamy blaszkę z pączkami do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 - 40 minut aż do zrumienienia pączków. Ostawiamy do wystygnięcia, następnie polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczy. Smacznego!

Uwaga:
Pączków nie smarujemy rozkłóconym jajkiem ponieważ wtedy stają się bardziej delikatne i puszyste.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BIELMAR.3 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Faworki maślane

Składniki:
50 dag mąki pszennej
4 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru
13 dag masła
3 jajka
tłuszcz do smażenia najlepiej olej Beskidzki
cukier puder do obsypania faworków

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka, mleko, cukier i masło zmiksować razem. Dodawać po trochu mąkę, nadal miksując. Jeśli mikser już nie będzie w stanie miksować, zagnieść gładkie ciasto ręką (nie wybijamy go wałkiem). Następnie cienko je rozwałkować i pokroić w paski 2x6 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewinąć, formując faworki. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju Beskidzkim. Osączone, posypać cukrem pudrem.
Pozdrawiam i szczerze polecam faworki są pyszne.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BIELMAR.2 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Faworki
- 20 dag mąki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- cukier puder do posypania
- Olej Beskidzki do smażenia
1. Mąkę wymieszać ze śmietaną.
2. Dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
3. Wymieszać składniki jeszcze raz, dodać spirytusu (można go zastąpić octem spirytusowym) i wyrobić ciasto.
4. Po uzyskaniu sprężystej masy wałkować ciasto, żeby otrzymać grubość najwyżej 1,5-2 mm.
5. Pokroić ciasto na paski o długości mniej więcej 10 cm i szerokości około 3 cm.
6. Naciąć każdy pasek – nacięcie jest na środku i ma długość około 5 cm. Jeden z końców przewlec przez nacięcie.
7. Wyłożyć talerze papierem, aby po smażeniu można było przełożyć na nie faworki i aby odsączyć pozostały olej.
8. Rozgrzać na głębokiej patelni olej – powinien pokryć dno mniej więcej 2 cm warstwą.
9. Zrobić próbę – na rozgrzany olej wrzucić kawałek ciasta. Jeśli zaczyna skwierczeć i zmieniać kolor, można wkładać faworki.
10. Kiedy pierwsze strona już będzie złota, odwrócić faworki na drugą stronę.
11. Układać pojedynczą warstwę na przygotowanych wcześniej talerzach.
12. Po przestygnięciu układać w stosie na czystym talerzu, każdą warstwę posypując cukrem pudrem.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BIELMAR.1 na numer 7148 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Regulamin

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat