Jakiś czas temu nakładem wydawnictwa Znak ukazała się pozycja mogąca zainteresować wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez herbaty. Jej autorką jest Anna Brożyna - prawdziwa specjalistka od najszlachetniejszego napoju na świecie. Dzięki jej zamiłowaniu do popularnego napoju, na rynek księgarski trafił rzetelnie opracowany przewodnik po świecie herbaty. Przewodnik napisany sercem.
Pierwszy rozdział książki opowiada o tym, jak wygląda współcześnie traktowanie herbaty w Polsce. W drugim rozdziale Anna Brożyna przybliża metody produkcji herbat, rodzaje klasyfikacji herbaty, sposoby dostarczania jej do odbiorców. Kto sięgnie po tę publikację, dowiedzieć się także może, w jakim naczyniu najlepiej przygotowywać herbatę, jak parzy się herbatę w różnych krajach, jakie akcesoria warto zakupić, aby cieszyć się smakiem dobrej i aromatycznej herbaty. Autorka książki doradza także czytelnikom, jak kupować najlepszą herbatę oraz zachęca do delektowania się herbatą w rytmie slow. "Herbata to nie tylko liście czy akcesoria. To kultura krajów, z których ona pochodzi" - przypomina na kartach przygotowanej przez siebie publikacji, Anna Brożyna.
"Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie" to publikacja interesująca, nietuzinkowa; publikacja poszerzająca wiedzę, publikacja uniwersalna; publikacja, do której można wracać przez lata. Jej atutem jest różnorodność podejmowanych zagadnień, przejrzystość treści, piękna szata graficzna, słowniczek pojęć powiązanych z herbatą. Nie brakuje w książce cennych, przydatnych i inspirujących informacji ani ciekawostek. Publikacja zawiera wszystko to, co prawdziwy miłośnik herbaty wiedzieć o tym szlachetnym napoju powinien. I nie przytłacza swoją treścią. Autorka próbuje przekonać czytelnika, że warto sięgać po różne herbaciane smaki i zgłębiać tajniki parzenia herbaty, aby mieć większą świadomość tego, jak bardzo wartościowym i niezwykłym jest ona napojem. Napojem, który dzięki swej różnorodności, nie powinien nikomu nigdy się znudzić. "Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie" to książka godna uwagi, pozycja edukacyjna i praktyczna, idealna na prezent. Książka, po której odłożeniu nie pozostaje nic innego, jak tylko udać się do kuchni i zaparzyć sobie sporą dawkę ulubionej herbaty. Polecam.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Anna Brożyna, "Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie", wydawnictwo Znak, Kraków 2022