Dieta ogrzewająca organizm

Dieta dla ogrzania organizmu.
W chłodne, zimowe dni warto rozgrzać wychłodzony organizm sięgając po produkty, które pomagają utrzymać ciepło w organizmie. Ich liczba jest duża.

Aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, warto dbać o jego równowagę cieplną. Przyczynić się do tego może włączenie do diety odpowiednich produktów, z jednoczesnym unikaniem produktów surowych i wychładzających. Aby utrzymać ciepło w organizmie, opłaca się pamiętać o stosowaniu imbiru, pieprzu, rozmarynu, cynamonu, goździków, kardamonu, bazylii, korzenia arcydzięgla. W naszym menu nie powinno także zabraknąć rozgrzewających warzyw i owoców, takich jak: cebula, czosnek, szczypiorek, por, pietruszka, pasternak, dynia, marchew, kapusta włoska.

Wspomóc nasz organizm w utrzymywaniu ciepła mogą także słodkie ziemniaki, wiśnie oraz daktyle. Rozgrzać nieco organizm można również przy pomocy zbóż i nasion, takich jak: owies, orkisz, słonecznik, sezam. Zajadać się także  w sezonie zimowym warto orzechami włoskimi, kasztanami jadalnymi, koprem włoskim i ogrodowym, gałką muszkatołową, anyżem, kminkiem. Ogrzewające działanie wykazują ponadto nierafinowane substancje słodzące, takie jak: słód jęczmienny, ryżowy, melasa. Aby rozgrzać wychłodzony organizm, dobrze konsumować długo gotowane wywary warzywne oraz zupy, np. zupę gulaszową lub rosół. Wspomóc utrzymanie ciepła w organizmie może także alkohol. Grunt jednak, żeby nie przesadzać z jego ilością. Gdy zimno za oknem, warto sięgać  po paprykę, fasolę, kokos, winogrona, maliny, soczewicę, wanilię. Aby rozgrzać organizm, dobrze mieć pod ręką ciepłe napoje, np. herbatę z dodatkiem lipy, bzu, miodu. W zachowaniu odpowiedniego bilansu cieplnego pomaga regularne spożywanie posiłków oraz przygotowywanie potraw przez gotowanie, blanszowanie czy duszenie.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat