Kwiecień i maj to czas, kiedy ziemia nie jest już zmarznięta, jednak lokalnie wciąż mogą pojawić się przymrozki, które źle wpływają na niektóre rośliny. Jest natomiast całkiem spora liczba kwiatów i warzyw, które już teraz możemy wysiać wprost do gruntu. Zanim się za to zabierzemy, warto w pierwszej kolejności właściwie przygotować ogród.
Przygotowanie rabat
Przed rozpoczęciem wysiewu nasion, powinniśmy odpowiednio zadbać o grunt, aby rośliny mogły się w nim swobodnie rozwijać.
– Pierwszym krokiem do przygotowania bujnie kwitnących rabat czy warzywnika powinno być usunięcie chwastów oraz resztek roślin z poprzedniego sezonu. Następnie należy spulchnić ziemię, aby umożliwić roślinom swobodny rozwój i dostęp do składników odżywczych. Dodanie kompostu, obornika czy mączki bazaltowej poprawi strukturę gleby i wzbogaci ją w niezbędne składniki – wyjaśnia Joanna Legutko, doradca ogrodniczy i wiceprezes zarządu przedsiębiorstwa W.Legutko.
Wysiew kwiatów
Następnie warto sprawdzić prognozę pogody i upewnić się, czy temperatura przy gruncie nie spadnie poniżej zera. Jeśli nie spodziewamy się mrozu, możemy zacząć wysiew. Jakie gatunki najlepiej wybrać?
– Jest wiele ciekawych i pięknych gatunków kwiatów, które możemy wysiewać bezpośrednio do ziemi już w kwietniu i maju. Aksamitki to kolorowe i łatwe w uprawie kwiaty, a do tego są doskonałe do odstraszania szkodników. Kwitną przez cały czas od czerwca do października, są bardzo proste w uprawie i nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Równie łatwe w uprawie są nagietki, które sprawdzą się w każdym ogrodzie. Znane są także ze swoich właściwości prozdrowotnych – wykazują działanie łagodzące dolegliwości żołądka i jelit, dlatego mogą stanowić świetny dodatek do domowych herbat. Z kolei maciejka dwuroga, która kwitnie od czerwca do sierpnia, umili nam swym subtelnym zapachem wakacyjne wieczory – podpowiada Joanna Legutko, doradca ogrodniczy i wiceprezes zarządu przedsiębiorstwa W.Legutko.
Na wiosnę możemy zasiać na rabatach również takie kwiaty jak:
Warzywa z własnego ogródka
Początek wiosny, gdy ziemia już rozmarzła, to również czas, kiedy możemy zacząć wysiew warzyw. W przydomowym ogródku świetnie sprawdzą się proste w uprawie, tradycyjne odmiany:
– Na początku sezonu ogrodniczego można z powodzeniem wysiać pasternak, kalarepę czy groszek cukrowy. Należy jednak pamiętać, że wiele gatunków warzyw potrzebuje odpowiednich warunków wzrostu. Warto zwrócić uwagę na wskazówki dotyczące upraw zawarte na opakowaniu – zastosowanie się do nich pomoże nam uzyskać obfite plony. Dodatkowo dobrze jest sprawdzić, czy pogoda nie zamierza spłatać nam figla i nie pojawią się lokalne przymrozki, wówczas warto wstrzymać się z wysiewem lub zabezpieczyć grządki przed niskimi temperaturami agrowłókniną, lub tekturą – tłumaczy Joanna Legutko, doradca ogrodniczy i wiceprezes zarządu przedsiębiorstwa W.Legutko.
Już na początku sezonu ogrodnicy mogą wysiać do gruntu wiele gatunków kwiatów i warzyw. Jednak przy wyborze roślin, które chcemy zacząć uprawiać już w kwietniu, ważne jest, aby uwzględnić specyfikę klimatu i warunki panujące w naszym ogrodzie. Dobrze zaplanowane prace pozwolą nawet początkującym ogrodnikom założyć piękne rabaty i obfite warzywniki.
Fot. W.LEGUTKO
Informacja prasowa