Pestkę uzyskujemy ze świeżego owocu. Kupując awokado należy zwrócić uwagę, czy nie ma brązowych plam, zaś po dotknięciu powinno być lekko miękkie. Wyjmując nasiono musimy uważać, by go nie uszkodzić. Zalecane jest jak najszybsze umieszczenie pestki w szklanym naczyniu.
Wbijamy 2-3 wykałaczki (równolegle do podłoża, na którym leży), które będą stanowiły podpórkę. Następnie opieramy je o ścianki słoika wypełnionego wodą. Naczynie z pestką stawiamy w dobrze nasłonecznionym miejscu, najlepiej na parapecie. Trzeba pamiętać, żeby nie dopuścić do wysuszenia, dlatego też konieczne jest regularnie uzupełnianie wody w słoiku.
Po ok. 3-4 tygodniach pestka powinna powoli pękać i kiełkować. Gdy słoik zapełni się korzeniami i pojawi się łodyga, możemy oddzielić roślinę od pestki. Następnie przesadzamy ją do doniczki rozmiarów słoika, w którym kiełkowała. Awokado potrzebuje żyznej i bogatej w próchnicę ziemi. Powinna być bardzo przepuszczalna, a jednocześnie utrzymywać wilgoć.
Roślina ta lubi ciepło i słońce. Jednak nie należy jej stawiać w pełnym słońcu, zdecydowanie woli półcień. Na zakwitnięcie awokado potrzebuje ok. 20 tygodni. Trzeba pamiętać, że nie może być hodowane w temperaturze niższej niż 10 stopni! Awokado lubi wilgoć, dlatego zalecane jest częste podlewanie. Wiosną i jesienią wystarczy podlewać je dwa razy w tygodniu. W okresie zimowym zaś możemy dać roślinie odpocząć - raz w tygodniu wystarczy. Awokado hodowane w dobrych warunkach zakwitnie i zaowocuje po 4-6 latach. Owoce dojrzewają długo, bo ok. 6-8 miesięcy. Roślina będzie dawać nam swoje owoce przez co najmniej 50 lat.
Awokado jest drzewkiem wiecznie zielonym i długowiecznym - żyje ponad 100 lat. Osiąga również spore rozmiary - do 20 metrów wysokości. Dlatego warto włożyć trochę wysiłku i cierpliwie czekać, by potem przez długi czas cieszyć się smakiem przepysznych owoców.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com