Badridżani – bakłażany z pastą z orzechów włoskich

Przepis na Badridżani – bakłażany z pastą z orzechów włoskich.
Polecamy przepis na sylwestrową przekąskę!

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 200 gramów orzechów np. włoskich
  • Papryczka chilli
  • Kolendra
  • Owoce granatu
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Umyj bakłażany i przekrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Oprósz solą i zostaw na 15 minut. Po odczekaniu plastry wyłóż  na blaszki z papierem do pieczenia i posmaruj je oliwą. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie orzechy wraz z czosnkiem, papryczką i wodą zmiksuj na pastę. Dopraw do smaku octem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Jak bakłażany przestygną na każdym plastrze rozsmaruj cienką warstwę pasty i zawiń w rulonik. Udekoruj pestkami granatu i/lub kolendrą. Podaj schłodzone wraz z gruzińskim Marani Mukuzani.

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat