„Good food” to książka wegańska. Nie wpisuje się ona jednak w pospolity trend, jaki aktualnie panuje. Kuchnia roślinna jest bogata, różnorodna i uczy kreatywności. Wymaga sięgnięcia po produkty, których nie używamy i mamy do nich obojętny stosunek. Autorka nie podaje konkretnych ilości składników danego przepisu lecz inspiruje do tego, by łączyć i dodawać ilość według własnych upodobań.
Książka podzielona została na dwie części. Pierwsza zawiera przepisy na półprodukty, jak na przykład mieszanki przypraw, mleko roślinne, pasty do pieczywa. Są to różne dodatki, które niesamowicie przydają się w kuchni, czyniąc ją bardziej spersonalizowaną i domową. Druga część składa się z podrozdziałów pełnych przepisów na dania, które zostały uporządkowane według konkretnej pory dnia. Na początku kanapki, później śniadania i lunche, a następnie zupy, dania główne, dodatki do dań, desery i napoje. Autorka książki „Good food” podaje proste potrawy, które można zestawiać z dowolnymi dodatkami.
Wszystkie przepisy poprzedza wstęp Malki Kafki, który jest historią danego przepisu, składnika lub anegdotą wnoszącą wiedzę na temat potrawy. W książce znajdziemy bardzo dużą ilość nienachalnej filozofii. Autorka przekazuje to, czym chciałaby się podzielić z czytelnikami. Robi to bardzo subtelnie z dużym poczuciem humoru. Wszystkie przemyślenia są bardzo taktowne, ujęte w elegancki sposób. Skłaniają do chwili zastanowienia nad tym co jemy i jak jemy. Ważne jest celebrowanie posiłku przygotowanego z dobrych produktów. Książka została napisana z prawdziwą pasją i dzięki temu przekazuje mnóstwo fantastycznej energii, która napełnia siłą i jednocześnie wycisza oraz koncentruje. Niezwykła jest wrażliwość i drobiazgowość autorki. Podkreśla ona, że samo słowo odżywianie oznacza „wpuszczenie w siebie życia”. Ważne jest to, by myśleć o tym co jemy, odpoczywać i celebrować wspólne gotowanie i posiłki. Bardzo dobra książka o gotowaniu, jedzeniu i miłości. Posiada wiele przepisów na pyszne posiłki oraz na lepsze życie.
Książka Malki Kafki „Good Food” rozbudziła moją wyobraźnię i od razu wiedziałam, że muszę po nią sięgnąć. Czasem, gdy mamy duże oczekiwania wobec książki, to łatwo i dotkliwie się na niej zawodzimy. Nie w tym przypadku. Jestem mile zaskoczona. „Good food” czaruje od samego początku aż po sam koniec. Książka daje więcej, niż od niej wymagałam. Jest wyrazem miłości do życia i do wyśmienitego jedzenia.
Patrycja Zajkowska
(patrycja.zajkowska@dlalejdis.pl)
Malka Kafka, „God food”, Kraków, Wydawnictwo Znak Literanova, 2018 rok.