Takie stanowisko zajmuje w kwestii spożywania ryb Morski Instytut Rybacki, instytucja badawcza zajmująca się m.in. analizowaniem składów ryb i przetworów rybnych oraz ich wpływu na ludzki organizm[1].
Ludzki mózg zużywa ponad 20% energii dostarczanej do organizmu, chociaż jego ciężar nie przekracza z reguły 2 procent masy ciała[2]. Tym, co jest najcenniejsze w diecie z punktu widzenia funkcjonowania układu nerwowego, są kwasy omega-3. Dlaczego? Ponieważ cząsteczki tych substancji stanowią podstawowy składnik budulcowy neuronów. Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się przede wszystkim kwas DHA oraz EPA, z czego ten pierwszy stanowi aż ponad 40% wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mózgu.
Kwasy tłuszczowe omega-3 nie mogą być wytworzone przez organizm. Powinny być dostarczane z pożywieniem. Ich najcenniejszym źródłem są ryby w dowolnej postaci, szczególnie tłuste jak łosoś, tuńczyk, sardynka, makrela i śledź. Ich duży wybór znajdziemy wśród produktów GRAALa. W szczególności trzyskładnikowa linia Wild Fish, z makrelą oraz śledziem w wodnej zalewie w roli głównej, to bardzo ciekawa alternatywa dla wszelkich rybnych przekąsek. Krótki skład, czy „dzikie” ryby są gwarantem, że na jakości produktu może polegać każdy wymagający miłośnik potraw z ryb.
Dietetyczka Kaja Mandecka podkreśla, że powinniśmy spożywać ryby 2- 3 razy w tygodniu (po 100-150 gram), ponieważ niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych mogą być niebezpieczne[3]. Ryby w puszkach nowej generacji są obfite w kwasy omega-3, i mimo procesu obróbki, zawierają ich tyle samo lub niewiele mniej w porównaniu do ryb świeżych. A w przypadku śledzi – te z puszki, zgodnie z danymi Morskiego Instytutu Rybackiego, zawierają więcej kwasów omega-3 (EPA i DHA), niż świeże śledziowe filety[4]. Przyrządzone i doprawione w nietuzinkowy sposób, jak choćby linia Wild Fish i „dzikie” śledzie w zalewie z solą morską - dostarczą dużo energii i dodatkowo mnóstwa witamin i minerałów.
Kwasy tłuszczowe wykazują wieloaspektowe, pozytywne oddziaływanie na kondycję mózgu. Przede wszystkim zapobiegają śmierci komórek, pomagają uszkodzonym neuronom w odzyskaniu połączeń z innymi neuronami, aktywują geny wspierające regenerację mózgu i dezaktywują te sprzyjające stanowi zapalnemu mózgu[5]. Co to oznacza w praktyce? Dołączając do diety ryby bogate w omega-3, poprawiasz pamięć i koncentrację. To szczególnie ważne, ponieważ codziennie mózg niczym gąbka chłonie nową wiedzę bez względu na to, czy czytasz książkę, spacerujesz z dzieckiem, czy właśnie pracujesz nad nowym projektem w pracy.
W czym jeszcze mogą okazać się pomocne kwasy omega-3? W walce z wieloma schorzeniami układu nerwowego, również tymi o charakterze autoimmunologicznym. Dietetyczka, Małgorzata Wilkowska podkreśla, że dieta bogata w ryby/owoce morza może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na SM[6] (stwardnienie rozsiane – przyp. red.).
Co jest tego przyczyną? Obecność kwasów omega-3 wykazujących ochronny wpływ na neurony i zapobiegających uszkodzeniu ich osłon mielinowych, które stanowi główny czynnik powstawania choroby. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to także skuteczny środek w profilaktyce choroby Alzheimera. Zawarty w rybach kwas DHA redukuje kumulację beta-amyloidu – substancji odpowiedzialnej za powstawanie tzw. blaszek starczych charakterystycznych w przebiegu Alzheimera.
Z migreną nie ma żartów. To dolegliwość, na którą skarży się coraz więcej kobiet. Niestety wykazuje ona dość dużą oporność na leczenie farmakologiczne. Skutecznie można z nią walczyć za pomocą diety, w tym posiłków sporządzanych na bazie ryb. Migrena jest chorobą o podłożu zapalnym, dlatego istotną rolę w profilaktyce odgrywają substancje hamujące stan zapalny. Kwasy omega-3 zmniejszają poziom prostaglandyn, zmniejszając częstotliwość ataków migreny[7]. W rezultacie nie tylko redukują występowanie napadów migreny, ale skracają czas ich trwania.
Czy wiesz, że regularne spożywanie ryb może skutecznie poprawiać nastrój? Badania pokazują, że kwas eikozapentaenowy (kwas z grupy omega-3 zawarty w rybach – przyp. red.) może mieć korzystny wpływ na pracę mózgu i zapobiegać zaburzeniom nastroju – poprawia bowiem przepływ krwi, zapewniając lepszy dostęp składników odżywczych, np. glukozy, do mózgu[8]. Odpowiednie stężenie kwasu DHA (również stanowiącego składnik omega-3) we krwi stymuluje ponadto wydzielanie przez mózg serotoniny, nazywanej potocznie hormonem szczęścia. Zwiększając ilość ryb w codziennym jadłospisie, zapobiegasz więc naturalnie występującym spadkom i wahaniom nastroju.
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad lub kolację zajrzyj TU.
[1] https://mir.gdynia.pl/wartosc-odzywcza-ryb-i-przetworow-rybnych/
[2]Casey Ken (2017) „The Casey Diet: add ten years to your life”. Źródło: https://books.google.pl/books?id=I8MjDwAAQBAJ&pg=PT78&dq=beyerstein+brain+20+%25+energy&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwiL6IX3hqDiAhXKw8QBHQ-VAD4Q6AEINTAB#v=onepage&q=beyerstein%20brain%2020%20%25%20energy&f=false (data dostępu: 16.05.2019.)
[3] Mandecka Kaja (2014), „Niezbędność i ryzyko spożycia produktów bogatych w kwasy omega 3”. Źródło: https://dietetycy.org.pl/niezbednosc-ryzyko-spozycia-produktow-bogatych-kwasy-omega-3/ (data dostępu: 16.05.2019.)
[4] https://mir.gdynia.pl/wartosc-odzywcza-ryb-i-przetworow-rybnych/
[5] Mercola Joseph (2018), „Dobry tłuszcz”. Źródło: https://books.google.pl/books?id=XIp5DwAAQBAJ&pg=PT294&dq=kwasy+t%C5%82uszczowe+omega+3+m%C3%B3zg&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwipre6_iKDiAhUQlYsKHZoxDvwQ6AEIOjAD#v=onepage&q=kwasy%20t%C5%82uszczowe%20omega%203%20m%C3%B3zg&f=false (data dostępu: 16.05.2019.)
[6] Wilkowska Małgorzata (2018)„Kwasy omega 3 w diecie a ryzyko występowania stwardnienia rozsianego”. Źródło: https://dietetycy.org.pl/kwasy-omega-3-w-diecie-a-ryzyko-wystepowania-stwardnienia-rozsianego/ (16.05.2019.)
[7] Korczyńska Sylwia (2015), „Postępowanie dietetyczne w profilaktyce migreny”. Źródło: https://biotechnologia.pl/informacje/postepowanie-dietetyczne-w-profilaktyce-migreny,15734 (data dostępu: 16.05.2019.)
[8] Szczepanik Joanna (2018), „Rola kwasów omega 3 w leczeniu depresji”. Źródło: https://dietetycy.org.pl/rola-kwasow-omega-3-w-leczeniu-depresji/ (data dostępu: 16.05.2019.)
Fot. Materiały zewnętrzne