„Cudowna moc roślinnych koktajli” – recenzja

Recenzja książki „Cudowna moc roślinnych koktajli”.
Gęste smoothies - zielone, pomarańczowe lub czerwone. O każdej porze roku mogą smakować pysznie. Bez względu na to czy chcesz smuklej wyglądać, czy lepiej się czuć, warto sięgnąć po zdrowe koktajle.

Autorzy Magdalena i Tomasz Olszewscy stworzyli swoją książkę, by także w takiej formie przekazać czytelnikom osobiste doświadczenia i zachęcić do zmiany diety. „Cudowna moc roślinnych koktajli” to poradnik, a także książka kucharska, w której możecie znaleźć wiele informacji i przepisów na temat warzywnych lub owocowych napojów. Idea robienia koktajli opiera się nie tylko na potocznej opini, że warzywa są zdrowe. Autorzy cytują wiele badań dowodzących pozytywnego wpływu na zdrowie zielonego chlorofilu, a także roślinnych mikroelementów i witamin. Zasadniczo uważają, że picie roślinnych koktajli z całą pewnością może przyczynić się do wyleczenia wielu chorób lub conajmniej do ich zapobiegnięcia. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Można znaleźć w niej przepisy na koktajle odchudzające, o działaniu antynowotworowym lub np. wspomagające rośnięcie włosów i paznkoci. Oprócz przepisów znajdują się także wiadomości na temat odżywczych substancji  oraz składników uzupełniających. Należą do nich nie tylko przyprawy, ale także np. płatki owsiane, korzeń maca, zielona sproszkowana herbata matcha lub białko konopne. Wielu wegan stosuje je jako dodatki uzupełniające dietę. Warto wspomnieć również o  mleku z orzechów, które jest ostatnio bardzo modne i często spożywane przez osoby uczulone na mleko krowie. Domowej produkcji „mleko” jest bardzo łatwe w przyrządzeniu i z całą pewnością lepsze jakościowo niż kupne.

Cudowna moc roślinnych koktajli” to książka dla wszystkich, którzy chcą zmienić dietę albo przynajmniej uzupełnić ją w bardziej odżywcze i świeże składniki. Część przepisów zapewne nikogo nie zadziwi, gdyż mają klasyczny owocowy skład. Co ciekawe jest tutaj także dużo receptur na koktajle warzywne (w tym np. z liści brukselki, z kwiatami nasturcji lub świeżą pokrzywą) lub warzywno-owocowe. Jak pisze autorka, w postaci koktajli da się często przemycić wiele warzyw, których niektórzy normalnie by nie zjedli. Zapewne warto spróbować ich nie tylko dla zdrowia, ale także chociażby dla pięknych kolorów, które możemy oglądać na zdjęciach zamieszczonych w książce.

Agnieszka Pater
(agnieszka.pater@dlalejdis.pl)

Magdalena Olszewska, Tomasz Olszewski „Cudowna moc roślinnych koktajli” Wydawnictwo Helion 2017




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat