Curry z kurczaka

Przepis na curry z kurczaka.
Najsłynniejsza brytyjska potrawa rodem z gorących Indii. Sekretem udanego curry jest patelnia, której używamy. Powinna przypominać woka i mieć grube dno.

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie posiekane pomidory
  • 50g pasty ze świeżego czosnku
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 25 g papryczki chilli w proszku
  • 25 g kurkumy
  • 25 g Garam Masala
  • 15 g suchej kolendry
  • 15 g kminku w proszku + 10 g nasion
  • 10 g pieprzu
  • 10 g kardamonu
  • Sól


Przygotowanie:
Rozgrzej ¼ szklanki oleju i dodaj nasiona kminku, pieprz i kardamon. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Dopraw pastą Garam Masala i smaż kilka minut a następnie dodaj resztę przypraw.
Zmniejsz ogień i dodaj pomidory. Odczekaj, aż pomidory się ugotują a nastepnie dodaj pokrojonego w kostki kurczaka. Wszystko razem smaż kolejne 5-7 minut, aż kurczak się ugotuje.
Dopraw solą do smaku, dodając posiekane papryczki chilli i podsmażaj jeszcze chwilę.
Podawaj ze świeżą kolendrą i imbirem. Smacznego!

Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie
Premiera w poniedziałek 7 marca o 17:00

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat