Cynamon mielony jest to przyprawa, którą stanowi wysuszona kora pochodząca z kilku gatunków drzewa cynamonowego, uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej. Cynamon posiada słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach. Należy do najstarszych przypraw - w Chinach stosowano go już około 2700 lat p.n.e.
Nie bez przyczyny jest tak chętnie używany od tak długiego czasu. Jego intensywny smak sprawia, że słodkim potrawom i deserom nadawany jest charakterystyczny, intensywny smak. KAMIS proponuje dodawać tę przyprawę do zup owocowych, kompotów, kisieli, galaretek, ciast czy budyniów. Ponad to jest niezbędnym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu dobrze służą także do mniej słodkich produktów takich jak gulasz, baranina, gotowane ryby czy szynka. Do potraw dodawany jest zazwyczaj w końcowej fazie ich przygotowania.
Fot. Kamis
IP