Czar jarzębiny

Jarzębina dobra na wszystko.
Z pozoru urok jarzębiny tkwi w jej czerwonych owocach, które niegdyś tak bardzo umiłowały sobie dziewczęta, że robiły z nich korale. Tymczasem jest to niezwykłe drzewo o wyjątkowych właściwościach.

Ochrona w cieniu jarzębiny
Jarzębina to piękne drzewo, które uwodzi przede wszystkim pięknymi, czerwonymi owocami. To właśnie z nich dziewczęta robiły sobie korale, które zakładały na szyje oraz zdobiły nimi warkocze. Ich czerwony kolor przyciągał uwagę, ale także chronił przed urokami. Między innymi właśnie dlatego jarzębina stała się symbolem ochrony i bezpieczeństwa.

W jej cieniu można odetchnąć, poczuć się bezpiecznie i pewnie. Zgodnie z tradycją, dzięki energii jarzębiny wszystko staje się bardziej zrozumiałe, życie zaczyna nabierać sensu, a wydarzenia stają się logiczne i układają się w całość. Człowiek zaczyna odnajdywać swoje „ja”, łatwiej podejmuje ważne decyzje i konsekwentniej dąży do celu.

Jarzębina wzmacnia upór i siłę woli. Jej energia okazuje się przydatna szczególnie w chwilach zwątpienia oraz kiedy dręczą nas kompleksy. Wówczas warto usiąść w jej cieniu albo nawet przytulić się do pnia. Dobroczynny wpływ tego drzewa pomoże uwierzyć w siebie i nabrać pewności co do dalszych działań.

Jarzębinowe kosmetyki
Jarzębina doskonale sprawdza się w domowej kosmetyce. Można z niej zrobić świetne maseczki do twarzy.

Maseczka do wiotkiej, osłabionej cery
Rozgnieć garść owoców i wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. Następnie nałóż maseczkę na twarz. Zmyj ją po kwadransie. Dzięki dobroczynnym właściwościom jarzębiny, cera stanie się gładsza, bardziej rozświetlona i odświeżona.

Maseczka do zanieczyszczonej cery
Niedoskonałości skóry to problem wielu z nas. Żeby oczyścić twarz wystarczy rozgnieść garść owoców na papkę i wymieszać je z łyżką drożdży. Uzyskaną maseczkę nałóż na twarz na kwadrans. Po tym czasie zmyj ją, a cera będzie o wiele czystsza, pory zwężone, a niedoskonałości mniej widoczne.

Jarzębina w medycynie ludowej
Jarzębina od wieków była stosowana w medycynie ludowej. Warto wiedzieć, że jej owoce posiadają mnóstwo witamin, w szczególności zaś witaminę C- tak ważną dla odporności organizmu. Nie należy jeść ich na surowo, ale można stosować je do różnego rodzaju wywarów oraz przetworów.

Jej właściwości wykorzystywano przede wszystkim przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego, w nieżytach przewodu pokarmowego, problemach z nerkami, płucami, sercem i podczas przeziębień.

Wywar z korali
Łyżkę owoców jarzębiny zalej 1,5 szklanki wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie odstaw wywar na 20 minut, a po upływie tego czasu przecedź. Możesz pić po szklance 3 razy dziennie. Wywar jest dobry przy kłopotach z przewodem pokarmowym, biegunce, problemach z nerkami oraz kruchych naczyniach krwionośnych.

Wywar na serce
2 łyżki suszonych owoców jarzębiny wsyp do 200 ml wody, a następnie gotuj przez pół godziny. Gotowy wywar możesz pić 3 razy dziennie po pół szklanki, żeby wzmocnić serce i układ krążenia.

Proszek z jarzębiny
Wysuszone owoce jarzębiny zmiel na proszek i jedz 3 razy dziennie po łyżeczce, popijając wodą. Proszek wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego.    

Dobroczynne właściwości jarzębiny nie kończą się jednak na tych trzech przepisach. Jest ich znacznie więcej; szczególnie, że to urokliwe drzewo posiada wyjątkowe właściwości.

Anna Koprowska- Głowacka
(anna.koprowska-glowacka@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat