To znakomity dodatek do wielu dań, ale również posiłek sam w sobie. Podobno pierwsze bochenki wypiekano już 30 tys. lat temu! Mimo ogromnej popularności, wiele osób świadomie rezygnuje ze spożywania chleba. Jednym z niektórych powodów jest ograniczenie węglowodanów, dieta odchudzająca czy też nietolerancja glutenu. Jakie są zamienniki chleba?
Tutaj nasuwa się pytanie: czy chleb jest niezdrowy? Wszystko zależy od tego, z jakich składników jest zrobiony oraz w jakich ilościach go zjadamy. Jego nadmiar może podnieść ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, osteoporozę czy wzrost wagi. Pieczywo ze zbóż zawierających gluten nie są odpowiednie dla osób z celiakią i nietolerancją białka pszennego. Niestety coraz częściej zdarza się, że pieczywo dostępne w sklepach zawiera wzmacniacze smaku, cukier czy inne konserwanty.
Czym zatem możemy zastąpić chleb?
- Domowy chleb – tutaj mamy gwarancję tego, jaki jest skład takiego pieczywa. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na domowe wypieki chleba. Sami decydujemy, co w takich chlebie ma się znaleźć: płatki owsiane, otręby, pestki dyni lub słonecznika, siemię lniane lub chia, sezam, orzechy czy suszone owoce.
- Pieczywo bezglutenowe – tego typu pieczywo piecze się z mąk pozbawionych glutenu: kukurydzianą, jaglaną lub gryczaną. Chleb bezglutenowy możemy sami upiec lub kupić w piekarni.
- Pieczywo chrupkie – w swoim składzie posiada głównie żyto, ale także dodatki takie jak otręby i nasiona. Tego typu pieczywo bogate jest w błonnik, który zapewnia nam uczucie sytości. Poza tym jest niskokaloryczne i zawiera mało cukru.
- Płatki śniadaniowe – poranne kanapki możemy łatwo zastąpić płatkami śniadaniowymi. Ugotowane na mleku, wodzie czy z dodatkiem jogurtu naturalnego dostarczą witamin i niezbędnej o poranku energii. Do wyboru mamy płatki owsiane, gryczane, ryżowe, orkiszowe czy jęczmienne. Śniadanie wzbogaci dodatek świeżych i suszonych owoców, orzechów, miodu czy kakao.
- Wafle – do wyboru mamy kukurydziane, ryżowe czy jaglane. W tym przypadku również musimy zajadać się nimi rozsądnie, ponieważ wafle są również produktem przetworzonym. Jednak od czasu do czasu stanowią znakomity zamiennik chleba. Mają mało kalorii i są dość sycące.
- Tortille gryczane – znakomicie zastępują chleb. Pysznie smakują jako roladki, w środku których można zmieścić różne pyszne dodatki jak wędzone ryby, wędliny, ser czy kolorowe warzywa.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com