Odżywianie przyjazne planecie. Nasze codzienne wybory kształtują świat, w którym żyjemy. To, czy wybierzemy zdrowe ekologiczne warzywa od miejscowego rolnika, czy kupimy w hipermarkecie warzywa sprowadzone z krajów odległych o kilka tysięcy kilometrów lub uprawiane w hydroponicznych szklarniach, ma ogromne znaczenie.
Dieta planetarna opiera się głównie na warzywach i owocach, zawiera także sporo roślinnych źródeł białka, takich jak rośliny strączkowe czy orzechy, ale nie jest dietą wegańską i nie zmusza nikogo do usunięcia z jadłospisu produktów odzwierzęcych, a zachęca jedynie do ograniczenia spożycia mięsa. Zwraca się w niej uwagę na sezonowość i lokalność produktów spożywczych. Szacuje się, że zmiana typowej dla większości z nas tak zwanej zachodniej diety na bardziej zrównoważoną pozwoli obniżyć emisję gazów cieplarnianych związanych z produkcją żywności nawet o 50%.
Autorki pragną zachęcić czytelników, aby częściej na ich stołach pojawiały się roślinne potrawy, dzięki czemu wszyscy będą jeść zdrowiej, czuć się lepiej i żyć na piękniejszej planecie.