"Dieta planetarna" Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Urszula Minorczyk

Nowość wydawnicza "Dieta planetarna" Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Urszula Minorczyk
By jeść zdrowiej, czuć się lepiej i żyć w piękniejszym świecie

Odżywianie przyjazne planecie. Nasze codzienne wybory kształtują świat, w którym żyjemy. To, czy wybierzemy zdrowe ekologiczne warzywa od miejscowego rolnika, czy kupimy w hipermarkecie warzywa sprowadzone z krajów odległych o kilka tysięcy kilometrów lub uprawiane w hydroponicznych szklarniach, ma ogromne znaczenie.

Dieta planetarna opiera się głównie na warzywach i owocach, zawiera także sporo roślinnych źródeł białka, takich jak rośliny strączkowe czy orzechy, ale nie jest dietą wegańską i nie zmusza nikogo do usunięcia z jadłospisu produktów odzwierzęcych, a zachęca jedynie do ograniczenia spożycia mięsa. Zwraca się w niej uwagę na sezonowość i lokalność produktów spożywczych. Szacuje się, że zmiana typowej dla większości z nas tak zwanej zachodniej diety na bardziej zrównoważoną pozwoli obniżyć emisję gazów cieplarnianych związanych z produkcją żywności nawet o 50%.

Autorki pragną zachęcić czytelników, aby częściej na ich stołach pojawiały się roślinne potrawy, dzięki czemu wszyscy będą jeść zdrowiej, czuć się lepiej i żyć na piękniejszej planecie.





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat