"Dieta RAW FOOD" Karolina i Maciej Szaciłło

Nowość wydawnicza "Dieta RAW FOOD" Karolina i Maciej Szaciłło.
Dieta Raw Food na wiosnę – odśwież organizm kolorowo i surowo

Kiedy najlepiej zastosować dietę witariańską? Oczywiście wiosną, gdy natura rodzi się na nowo, a wraz z nią cała tęcza świeżych i chrupiących warzyw. Dlaczego warto podejmować taką dietę? Jakie są jej najważniejsze właściwości? Jej wartość, tak jak wszystko w okresie wiosennym krąży wokół świeżości i odnowy. Dieta RAW FOOD jest doskonałym sposobem na wiosenny detoks i dostarczenie organizmowi bomby witaminowej.

Przepisy w najnowszej książce Dieta RAW FOOD Karoliny i Macieja Szaciłło są szybkie, bo oparte na surowych, łatwo dostępnych składnikach. Ponadto, nie trzeba zważać na gramaturę, kalorie ani rezygnować z posiłków – nawet deserów!

Już 18 kwietnia najzdrowsza premiera tej wiosny – Dieta RAW FOOD, autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło

Im bardziej produkty są naturalne, tym więcej mają wartości odżywczych. W Diecie RAW FOOD nie znajdziemy wysoko przetworzonej żywności, białego ratyfikowanego cukru, sztucznych barwników, konserwantów ani polepszaczy smaku. A co najlepsze i może zdziwić – surowy detoks nie wymaga od nas szczególnych poświęceń.

Dieta RAW FOOD nie ma nic wspólnego z poczuciem skręcającego się z głodu żołądka, ani tęsknotą za gotowanym lub ciepłym. Nie ma mowy także o nudzie - autorzy zabierają nas w kulinarną podróż do różnych państw świata. Pokazują jak z każdego z nich zaczerpnąć najlepszej surowości kulinarnej. Czy pomysł na pizzę na surowo nie brzmi intrygująco? Szaciłło odkrywają przed nami surowe oblicze także Indii, Francji a nawet… Polski. W książce nie brakuje polskich produktów, doskonale wpisujących się w standardy diety witariańskiej.

Dieta witariańska (odpowiednio dobrana i stosowana okresowo) wzmacnia odporność, odmładza (bardzo uelastycznia skórę) i wykazuje silne właściwości przeciwzapalne!

Dieta RAW FOOD to zestaw dań skomponowanych z warzyw, pestek, owoców i ziaren. Zawiera niewiele węglowodanów, za to nadrabia zdrowymi, nienasyconymi tłuszczami. Jest lekka i łatwostrawna, dzięki temu organizm ma możliwość przeznaczenia większej ilości energii na oczyszczanie i odnowę. Rezygnacja z gotowania, smażenia lub pieczenia pozwala zatrzymać w produktach znacznie więcej wartości odżywczych. Koniec z liczeniem kalorii i odmierzaniem porcji! Można jeść tyle, ile potrzeba by zaspokoić głód.

Badania dowodzą, że w 48°C zaczynają się rozpadać drogocenne enzymy zawarte w jedzeniu, które m.in. pomagają nam dobrze trawić pożywienie. Z kolei temperatura 57°C oznacza początek utraty witamin i mikroelementów.

Dieta RAW FOOD to pełnowymiarowy detoks bez rezygnacji z jakichkolwiek posiłków. Dzięki tej książce skroisz, zmielisz i zmiksujesz każdy z nich: zdrowe i surowe napoje, zupy, dania obiadowe, słodkości a nawet chleb. To, co może szczególnie zaskoczyć to desery na detoksie. Z książki można dowiedzieć się, dlaczego podczas diety nie warto rezygnować ze słodkiego smaku.

W książce Dieta RAW FOOD znajdują się:

  • dwadzieścia dań witariańskiego menu,
  • osiemdziesiąt autorskich przepisów na surowe śniadania, obiady, kolacje oraz desery,
  • kompleksowy plan oczyszczania organizmu w sposób naturalny a nie inwazyjny i szokowy,
  • wskazówki, jak przygotować do surowej odnowy swoje ciało, spiżarnię oraz kuchnię,
  • ćwiczenia oddechowe, wspomagające oczyszczanie zabiegi olejowe oraz kąpiele,
  • ciekawe fakty i anegdotki autorów,
  • komentarze i rady doradczy żywieniowego


Karolina i Maciej Szaciłło zachęcają by traktować dietę jak proces wzbogacania stylu życia i źródło przyjemności – to gwarantuje jej powodzenie. Autorzy początkowo sceptyczni, dzięki swojej otwartości, odkryli coś niezwykłego - nazywają to magicznym światem warzyw, owoców pestek i orzechów.

„Karola pójdziesz nazbierać pokrzyw?” – zapytał. Po co mu pokrzywa?! – zastanawiałam się w myślach. Prośba była jednak na tyle intrygująca, że poszłam. Skłamałabym mówiąc, że była to przyjemna wycieczka. Wróciłam pokłuta i pogryziona przez komary. Rzuciłam pokrzywę w kuchni i pobiegłam się wykąpać. Gdy wyszłam z łazienki, zobaczyłam na stole ciemnozielony napój. „Nie bój się! To świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy i jabłka” – szybko zareagował, widząc niepokój rysujący się na mojej twarzy. Spróbowałam. Smakował całkiem nieźle. Z każdym łykiem przebudzał mnie.

Karolina i Maciej Szaciłło - eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Maciej od lat gotuje w lubianych programach telewizyjnych.

Dieta RAW FOOD
Autorzy: Karolina i Maciej Szaciłło
Premiera: 18 kwietnia  2018 r.
Kategoria: kulinaria
Wydanie: I
Liczba stron: 224
Format: 165 x 220 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Sugerowana cena detaliczna: 39,90 zł




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat