Jagnięcina pozyskiwana jest przede wszystkim z młodych owiec oraz baranów. Ich mięso smakuje najlepiej, jeżeli zwierzęta mają poniżej roku. Producenci zajmujący się przetwórstwem mięsa, jak np. firma TOŁŁOCZKO, podkreślają, że najlepsza gatunkowo jest jagnięcina do czwartego miesiąca. Określa się ją mianem mlecznej, głównie ze względu na sposób odżywania się owcy. Jej dieta złożona jest przede wszystkim z mleka matki. Takie najlepsze mięso jagnięce pozyskuje się podczas uboju od grudnia do kwietnia. Wówczas cechuje się:
Jagnięcina jest mięsem, które pojawia się w różnych przepisach, chociaż sporo osób wciąż się jej obawia. Wykorzystując ją w kuchni, można przygotować wiele ciekawych i smacznych dań. Jedną z najpopularniejszych form podawania jagnięciny jest jej duszenie. Najlepiej w roli duszonego mięsa sprawdzają się takie części, jak:
Jagnięcinę można również piec. W tym przypadku wykorzystuje się mostek lub karkówkę. Szefowie kuchni często podają ją z dodatkiem aromatycznych przypraw np. rozmarynu i pieczonych ziemniaczków lub gnocchi.
Mięso z jagnięciny można wykorzystywać do przygotowywania z niego kotletów czy sznycli. Niezwykle popularne są również steki, szaszłyki oraz różnego rodzaju pieczenie. Mistrzowie gotowania często wykorzystują młode mięso jagnięce do przygotowywania zup oraz gulaszów. Zmielone mięso nadaje się idealnie jako farsz do pierogów i kołdunów. Dodaje się je także do dań przygotowywanych specjalnie dla małych dzieci.
Możliwości przygotowania mięsa jagnięcego jest bardzo dużo. Dania z jego udziałem idealnie komponują się z ryżem, kaszą czy nawet pieczywem w formie grzanek. Przede wszystkim jednak warto podkreślić, że sama jagnięcina jest znacznie zdrowsza od popularnej wieprzowiny. Ma znacznie mniej tłuszczy, cholesterolu czy kalorii. Dlatego często zalecana jest przez dietetyków oraz lekarzy.