Dżem z aronii

Przepis na dżem z aronii.
Domowa dawka witaminy C.

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 0,5 kg jabłek
  • 0,5 kg gruszek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody


Przygotowanie:
Aronię przebrać, umyć i zalać gorącą wodą. Dodać cukier i gotować przez ok. 15 minut pord przykryciem. Obrać jabłka i gruszki, zetrzeć na tarce o grubych oczach i dodać do aronii. Zagotować. Odstawić do następnego dnia. Na następny dzień gotować 15-20 minut często mieszając. Włożyć do słoików i pasteryzować.

Magda Surmacz
(magda.surmacz@dlalejdis.pl)

Fot. wikipedia/User:Pawvic




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat