Fasolka szparagowa na zdrowie!

Sezon na fasolkę szaparagową w pełni.
Mało kalorii, cenne witaminy, dużo błonnika oraz wartości odżywczych. Do tego oryginalny kształt, bezkonkurencyjny smak oraz niezliczone możliwości przyrządzenia – to właśnie fasolka szparagowa.

Fasolka szparagowa dobra na wszystko
Sezon na nią właśnie trwa i powinniśmy czerpać z niego pełnymi garściami. Dlaczego? Ponieważ warzywo to zawiera w sobie mnóstwo witamin, takich jak: A, B, C i K oraz składników mineralnych, tj. magnez, potas, żelazo i błonnik. Dzięki tym wszystkim wartościom odżywczym poprawia się nasza odporność, przemiana materii oraz wzrok.  Dodatkowo chroni wątrobę i wzmacnia serce. Jak widać same korzyści. Jednak to jeszcze nie wszystko. Fasolka hamuje też wydzielanie kwasów żołądkowych, poprawia koncentrację i zapamiętywanie.

Fasolka szparagowa dobra na cukrzycę
Fasolka szparagowa jest także wskazana dla osób, które mają wysoki poziom cukru we krwi. Reguluje bowiem poziom insuliny we krwi. Zjedzenie fasolki powoduje bardzo wolne podnoszenie się poziomu cukru, dzięki czemu nie jest wymagana tak duża ilość insuliny. Naukowcy potwierdzają, że duża ilość fasoli w naszej diecie jest korzystna przede wszystkim na początkowym etapie choroby. Trzeba dodać, że zielona fasola szparagowa ogólnie jest zdrowsza od żółtej. Głównie dlatego, ponieważ zawiera więcej beta karotenu, który między innymi przygotowuje naszą skórę na działanie promieni słonecznych.

Fasolka szparagowa dobra na odchudzanie
Fasola szparagowa, tak jak inne warzywa strączkowe, bardzo długo uważana była za ciężkostrawną, przez co niekorzystną, dla naszej diety. Jednak w ostatnich czasach doceniono zalety tych warzyw, a przede wszystkim to, że zawierają dużo wysokiej wartości białka. Fasolka szparagowa dostarcza naszemu organizmowi aminokwasy, węglowodany, a także błonnik, który skraca czas trawienia i reguluje działanie przewodu pokarmowego. Po zjedzeniu warzyw strączkowych dłużej czujemy się syci. Bardzo dobrą wiadomością jest to, że fasolka szparagowa w 100 gramach zawiera tylko 42 kalorie. Dla porównania, zwykła biała fasola w tej samej ilości ma ich ponad 300!

Fasolka szparagowa dobra na obiad
W okresie letnim fasolka szparagowa bardzo często gości na naszych stołach. Jednak kiedy wybieramy fasolę na targu czy w sklepie, trzeba zwrócić uwagę na to, aby strąki były gładkie, bez plamek i przebarwień, jędrne i kruche. Świeża, młoda fasolka puszcza sok i jest pozbawiona twardych włókien. Trzeba pamiętać, że surowa fasola zawiera substancje toksyczne, dlatego należy gotować ją bez pokrywki, aby te szkodliwe związki chemiczne ulotniły się. Z fasoli szparagowej można przyrządzić różne zapiekanki, sałatki, zupy, kremy na zimo czy ciepło. Z fasolki można zrobić również wiele przetworów lub po prostu ją zamrozić. Warto eksperymentować z tym zdrowym warzywem i spróbować trochę większych wariacji w kuchni.

Justyna Lutecka
(justyna.lutecka@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat